ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Candida auris: Πού ξαναχτύπησε ο “δολοφόνος των νοσοκομείων”

Πανελλαδική 48ωρη απεργία γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία

Μετά τον 70χρονο που διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ανθεκτικό στην φαρμακευτική αγωγή μύκητα auris στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου, σήμερα γνωστοποιήθηκε ότι βρέθηκε και δεύτερος ασθενής προσβεβλημένος από τον ίδιο μύκητα. Το νέο κρούσμα αφορά σε 64χρονο ασθενή, στο Ηράκλειο, όμως ο άνδρας μολύνθηκε σε άλλη περιοχή, την οποία η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ δεν έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής.

Το νέο περιστατικό ανιχνεύθηκε τυχαία σε εργαστηριακό έλεγχο που έγινε στον 64χρονο ασθενή στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου για άλλα θέματα υγείας και προσεβλήθη από αυτόν σε άλλο νοσοκομείο, το οποίο δεν ξέρουμε αν είναι σίγουρα του Ρεθύμνου. Πάντως ο ασθενής δεν “κόλλησε” το μύκητα στο Ηράκλειο. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι άπαξ και ο μύκητας εισαχθεί σε νοσοκομείο, δύσκολα εκριζώνεται. Στο εξωτερικό έχουν αναγκασθεί να διαλύσουν ΜΕΘ και να τις στήσουν από την αρχή.

Ο συγκεκριμένος ασθενής χρειαζόταν ειδικές εξετάσεις που δεν μπορούσαν να γίνουν πουθενά αλλού στην Κρήτη, εκτός από το ΠΑΓΝΗ. Ο 64χρονος παραμένει ασυμπτωματικός και έχει απομονωθεί. Στον 64χρονο χορηγήθηκε η κατάλληλη αντιμικροβιακή και αντιμυκητησιακή αγωγή. Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ τόνισε ότι ήδη έχει γίνει η ιχνηλάτηση του περιβάλλοντός του και δεν έχουν εντοπισθεί άλλα κρούσματα.

Το νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι σε επιφυλακή μετά το πρώτο κρούσμα candida auris σε 70χρονο άνδρα προ τριημέρου. Η λοίμωξη διαπιστώθηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου είχε εισαχθεί για νοσηλεία ο άνδρας. Ο μύκητας αυτός προσβάλει κυρίως ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς ή ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά προσβάλλει και άλλους ασθενείς, που όμως κατά κανόνα αποθεραπεύονται ευκολότερα από τους βεβαρημένους οργανισμούς.

Η απειλή του candida auris 

Υπενθυμίζεται ότι ο επικίνδυνος αυτός μύκητας μέχρι στιγμής ανευρίσκεται μόνον σε νοσοκομειακές μονάδες και κυρίως σε άτομα που είχαν χειρουργηθεί ή διασωληνωθεί ή που τους είχαν χορηγηθεί ενδοφλεβίως οι θεραπευτικές αγωγές τους. «Ένα από τα βασικά προβλήματα που έχουμε με τους ασθενείς πού νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είναι η ύπαρξη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αλλά και η παρουσία πολυανθεκτικών μικροβίων. Εκτός από τους μύκητες, που πάντα υπήρχαν στην Ελλάδα, υπάρχουν και άλλα μικρόβια, που κάποιες φορές είναι και ο λόγος που καταλήγουν οι ασθενείς», είπε σχετικά ο διευθυντής της ΜΕΘ Ρεθύμνου, Χαράλαμπος Μαρκάκης,.

Και συμπλήρωσε: «Τα μικρόβια αυτά υπήρχαν και υπάρχουν στις εντατικές μονάδες. Ειδικά με τον Covid οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι και παραμένουν για μεγάλο διάστημα στη ΜΕΘ, μετατρέπονται σε “πρόσφορο έδαφος” για να αναπτυχθεί αυτός ο μύκητας. Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου που αντιμετωπίζω αυτό τον μύκητα, ο οποίος πάντως ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα, από την οποία καθημερινά εμφανίζονται στελέχη. Ο μύκητας είναι σπάνιος, αλλά το ανησυχητικό με το συγκεκριμένο μύκητα είναι ότι είναι πολύ ανθεκτικός και δεν τον πιάνουν τα αντιμυκητησιακά φάρμακα».

Όπως εξήγησε ο κ. Μαρκάκης: «Ο μύκητας συνδέεται με μακροχρόνια ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι και παίρνουν πολλά αντιβιοτικά. Γι’ αυτό συνδέεται και με τους ασθενείς Covid, καθώς περνούν πολύ καιρό στην ΜΕΘ και παίρνουν αντιβιοτικά. Τώρα με τον Covid τα αντιβιοτικά στη μονάδα αυξήθηκαν πάρα πολύ και οι ασθενείς με κορωνοϊό χρειάζεται να μείνουν στις ΜΕΘ τουλάχιστον ένα με δύο μήνες. Οι ασθενείς αυτοί παίρνουν και μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών». Πάντως ο ασθενής αν και παραμένει σε ΜΕΘ, η υγεία του πάει προς το καλύτερο και οι τελευταίες εξετάσεις του “βγήκαν καθαρές”.

Ο ίδιος είπε ότι οι γιατροί στην εντατική αλλάζουν από ασθενή σε ασθενή όσα φέρει, όπως γάντια, μάσκες κ.λπ. και πως όταν αποχωρεί ο ασθενής, το κρεβάτι απολυμαίνεται με αντιμικροβιακά και χλώριο και καθαρίζεται μέχρι και η τελευταία του βίδα. Όπως είχε αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση και ο ΕΟΔΥ, ο συγκεκριμένος μύκητας επιμολύνει τις επιφάνειες στο χώρο του νοσοκομείου και οι ασθενείς μπορεί να αποτελέσουν φορείς του παθογόνου κατόπιν αποικισμού του γαστρεντερικού συστήματός τους.

«Κατά συνέπεια, για την πρόληψη των λοιμώξεων από Candida auris, όπως και για την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων εν γένει, η υγιεινή των χεριών από τα μέλη του προσωπικού, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και η εφαρμογή ορθών πρακτικών στη διαχείριση των ασθενών είναι πρωταρχικής σημασίας», ανέφερε ο ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μια εβδομάδα η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας είχε αναφέρει ότι πέθαναν τέσσερις ασθενείς από τον μύκητα αυτό στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, αλλά η υγειονομική διοίκηση την διέψευσε, ανακοινώνοντας ότι δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από το συγκεκριμένο μύκητα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι