"Χαλάλ" και με ελληνική σφραγίδα

Λυγερού Νεφέλη
159

Ο όρος "χαλάλ" είναι άγνωστη λέξη για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Είναι αραβικός και σημαίνει κάτι το αποδεκτό σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, είτε πρόκειται για αντικείμενο, για προϊόν ή για πράξη. Παρ’ όλα αυτά, είναι κάτι που ενδέχεται να αφορά τη διατροφή μας. Η εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, λόγω μετανάστευσης, συνοδεύθηκε και από την εξάπλωση τροφίμων στην εγχώρια αγορά με ισλαμική σφραγίδα. Το αποτέλεσμα είναι Έλληνες να καταναλώνουν ερήμην τους κρέατα, όχι μόνο τελετουργικά σφαγμένα, αλλά και ευλογημένα από μουφτή! Την ώρα που το ζώο ξεψυχάει με έναν ιδιαίτερα βάρβαρο τρόπο, όπως επιβάλλει η θρησκεία του, ο μουφτής κάνει επίκληση στον Αλλάχ με τα λόγια «Μπισμιλάχ Εραχμάν, Εραχήμ, Αλλάχου Εκμπάρ».

Οι μουσουλμάνοι απαγορεύεται δια ροπάλου να καταναλώσουν κρέας που δεν έχει πιστοποίηση “χαλάλ”. Με τον όρο αυτό περιγράφονται τα προϊόντα που έχουν παραχθεί και προετοιμαστεί με βάση τις παραδόσεις και τους κανόνες του Ισλάμ. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για κρέατα, εκτός του χοιρινού, που έχουν θανατωθεί σύμφωνα με ένα πολύ συγκεκριμένο τελετουργικό. Αρχικά, πριν το σφάξιμο, το ζώο έχει τραφεί μόνο με φυτική τροφή που δεν περιέχει ζωικά υποπροϊόντα του ζώου.

Ο μουσουλμάνος –μόνο μουσουλμάνος επιτρέπεται να σφάξει το ζώο– διαβάζει μία προσευχή. Για την ακρίβεια κατά τη διάρκεια της σφαγής του ζώου πρέπει να προφέρεται το όνομα του Αλλάχ. Το ζώο που θα οδηγηθεί στον τόπο της σφαγής δεν πρέπει να έχει χάσει τις αισθήσεις του. Στη συνέχεια, ενώ το ζώο είναι ζωντανό, σφάζεται αργά με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι στο λαιμό μέχρι να χάσει όλο του το αίμα, ενώ κρεμιέται ανάποδα. Αυτό σημαίνει ότι τα ζώα βιώνουν έναν αργό και οδυνηρό θάνατο.

Ο ευρωπαϊκός νόμος απαιτεί τα ζώα να αναισθητοποιούνται πριν τη θανάτωσή τους και για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται πιστόλι αναισθητοποίησης. Αυτό, όμως, εμποδίζει την ακατάπαυστη εκροή του αίματος, κάτι που θεωρείται πολύ σημαντικό για τους μουσουλμάνους. Λίγα χρόνια νωρίτερα, στην περιοχή της Ξάνθης είχε ξεσπάσει σάλος όταν αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία “Πίνδος”, μία εκ των μεγαλύτερων εταιρειών πτηνοτροφικής παραγωγής με παραγωγή και μισό εκατομμύρια κοτόπουλα την εβδομάδα, είχε από το 2003 υιοθετήσει τη μουσουλμανική πρακτική.

Αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι από τους βασικούς προμηθευτές σε κοτόπουλα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα της έγραφε: «Η “Πίνδος” εφαρμόζει όλα τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα για την ασφάλεια και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της. Τα κοτόπουλα “Πίνδος” έχουν την πιστοποίηση “χαλάλ” από τον μουφτή Ξάνθης, για την τήρηση της διαδικασίας που προβλέπεται από την Μουσουλμανική Θρησκεία».

Για του λόγου το αληθές, παρατίθεται και η βεβαίωση του μουφτή Ξάνθης Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου: «Εχουμε αναλάβει τη σχετική υποχρέωση, να μεταβαίνουμε κάθε φορά και κατόπιν σχετικού αιτήματος στο πτηνοτροφείο της εταιρείας “Πίνδος” που βρίσκεται στη θέση Πίνδος των Ιωαννίνων, ως μια επιτροπή που αποτελείται από μένα και τους κυρίους (σ.σ.: παρατίθενται τέσσερα ονόματα μουσουλμάνων κατοίκων Ξάνθης), προκειμένου να διαπιστώνουμε εάν και κατά πόσο τηρείται από τον Ζουμπούλ Αχμέτ, κάτοικο Ξάνθης και υπεύθυνο σφαγής των πτηνών, η διαδικασία που προβλέπεται από τη μουσουλμανική θρησκεία και η οποία επιβάλλει την αναφορά κατά τη σφαγή αυτών της ρήσης «Μπισμιλάχ Εραχμάν Εραχήμ, Αλλάχου Εκμπάρ», που σημαίνει πιστοποίηση χαλάλ (hallαl)».

Μετά το σούσουρο και την παρέμβαση πολιτών για τα κρέατα που καταναλώνουν οι μη μουσουλμάνοι από καταστήματα που διαθέτουν τη σχετική βεβαίωση του μουφτή, η εταιρεία αναγκάστηκε να προβεί σε ανακοίνωση. «Τα κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ είναι Ελληνικά σφάζονται όπως όλα τα Ελληνικά κοτόπουλα και δεν έχουν καμία σχέση με τελετουργικά και μουσουλμάνους. Το HALLAL χρησιμοποιείται μόνο όταν γίνεται εξαγωγή κοτόπουλων κατεψυγμένων σε τρίτες μουσουλμανικές χώρες».

Εκτός από το ζήτημα της εταιρείας "Πίνδος", όμως, όσο αυξάνεται η ζήτηση, τόσο αυξάνεται και το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του κρέατος. Για τον λόγο αυτό υπάρχει επίσημο κέντρο πιστοποίησης “χαλάλ” «όχι μόνο για τους μουσουλμάνους, αλλά και για απλούς καταναλωτές που δεν έχουν σχέση με μουσουλμάνους αλλά αγοράζουν προϊόντα με τις “θρησκευτικές” αυτές πιστοποιήσεις, επειδή θεωρούν ότι είναι πιο υγιεινά και πιο αγνά», όπως αναφέρεται.

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις λοιπόν αποτείνονται εκεί για να έχουν την επίσημη βεβαίωση “χαλάλ” που περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες, όπως σφαγή των ζώων και σφαγεία, παραγωγή, παρασκευή και μεταποίηση τροφίμων, παραγωγή καλλυντικών, υλικά συσκευασίας και αποθήκευσης, μεταφορά και διανομή. Το κόστος της πιστοποίησης κυμαίνεται ανάλογα με την ιδιαιτερότητα των προϊόντων που θέλουν να πιστοποιηθούν.

Η διαδικασία δεν είναι απλή. Μετά την πρώτη επικοινωνία πρέπει να αποσταλεί ένα τυποποιημένο μέηλ με λεπτομέρειες για τη δράση του ενδιαφερόμενου. Στη συνέχεια γίνεται η πρώτη αξιολόγηση και εκεί κρίνεται αν θα δοθεί η άδεια πιστοποίησης. Ακολουθεί η επιθεώρηση, η εισήγηση επιθεωρητή, η τελική αξιολόγηση, η κοινοποίηση στη θρησκευτική επιτροπή και η έκδοση του πιστοποιητικού.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η εταιρεία “Μίχας”, που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία κρέατος από το 1968 και όπως λέει «προμηθεύει την εγχώρια αγορά», έχει μπει σ’ αυτή τη διαδικασία. Επικοινωνώντας μαζί τους και ζητώντας κρέατα με πιστοποίηση “χαλάλ” μας διαβεβαίωσαν τηλεφωνικά ότι διαθέτουν τέτοια προϊόντα.

Υπάρχουν μαρτυρίες ότι και στη Βαρβάκειο Αγορά μπορεί να προμηθευτεί κανείς κρέας “χαλάλ”. Το ίδιο και από κάποια κρεοπωλεία. Εξάλλου, υπάρχουν εστιατόρια στην Αθήνα, εκτός από αυτά που έχουν ανοίξει οι μετανάστες, που σερβίρουν κρέας “χαλάλ”. Πρόκειται κυρίως για εστιατόρια των βορείων προαστίων με ανατολίτικη κουζίνα.

Παράγοντας της κρεαταγοράς μας είπε ότι αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών που σπεύδουν να αποκτήσουν τη συγκεκριμένη πιστοποίηση, βλέποντας την ως ευκαιρία για επιχειρηματική επέκταση μέσω των εξαγωγών. Η συνολική αξία των τροφίμων της παγκόσμιας “ισλαμικής οικονομίας” υπολογίζεται ότι ανήλθε το 2013 σε περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί στα 2,5 τρισεκατομμύρια μέχρι το 2019.

Στην Ελλάδα έχουν πιστοποιηθεί 70-80 επιχειρήσεις για την παραγωγή τροφίμων “χαλάλ”,  χωρίς οι περισσότερες από αυτές να είναι εξαγωγικές. Οι διαγωνισμοί-εξπρές για την τροφοδοσία των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών έχουν στρέψει μεγάλες εταιρείες κέτερινγκ προς την απόκτηση πιστοποίησης “χαλάλ”. Είναι, άλλωστε, όρος του διαγωνισμού. Όπως μας είπε στέλεχος ΜΚΟ πολλές μερίδες φαγητό πετάχτηκαν στα σκουπίδια, επειδή είχαν μουσακά και κρέατα που δεν ήταν “χαλάλ”.

Σε κάποιες επιχειρήσεις, μάλιστα, εκλήθη εσπευσμένα και με το αζημίωτο ο μουφτής της Ξάνθης για να διαβάσει τις σχετικές περικοπές από το Κοράνι. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες υπάρχουν αρκετές καταγγελίες γειτόνων ότι σε διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε επαρχιακές πόλεις, στα οποία διαμένουν μουσουλμάνοι μετανάστες έχουν στηθεί αυτοσχέδια σφαγεία για να εξασφαλιστεί η αγνότητα του κρέατος!

Σε δυτικά Μίντια, πάντως, έχουν επανειλημμένα δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι ένα μέρος των εσόδων από τα τρόφιμα “χαλάλ” για τους απανταχού πιστούς μουσουλμάνους καταλήγει σε ισλαμικά φιλανθρωπικά ιδρύματα και από εκεί στο ταμείο τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.