ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Χάπι και από την Pfizer – Σε τι διαφέρει από της Merck

Χάπι και από την Pfizer – Σε τι διαφέρει από της Merck

Μετά την έγκριση από τη Βρετανία αλλά και το πράσινο φως που άναψε για έκτακτη επείγουσα χορήγηση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για το χάπι της Merck, το οποίο φέρεται να μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλειών και θανάτου, εμφανίστηκε η Pfizer, διατεινομενη ότι το δικό της χάπι είναι καλύτερο, καθώς μειώνει τον κίνδυνο κατά 89%.

Επίσης σημειώνει ότι δεν πέθανε ούτε ένας από τους 607 εθελοντές που το έλαβαν, υπονοώντας (αλλά χωρίς να το αναφέρει) ότι πέθαναν 28 άτομα στα 728 που πήραν το χάπι της Merck. Με αυτό δεν υποδηλώνεται ότι το χάπι της Merck είναι επικίνδυνο, αλλά ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικό.

Το σκεύασμα της Μerck σταματά την αναπαραγωγή του ιού “τρελαίνοντας” το RNA του, ενώ της Pfizer επιτίθεται στα ένζυμα που χρειάζεται ο ιός για να αναπαραχθεί. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Pfizer, θα ζητήσει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) “πολύ σύντομα και πάντως πριν τις 26 Νοεμβρίου”. Όπως, είπε ο Αλβέρτος Μπουρλά, η εταιρεία μπορεί να παράξει άμεσα 500 εκατ. χάπια που αρκούν για 50 εκατ. ασθενείς (η θεραπεία απαιτεί τη χορήγηση δέκα χαπιών).

Η δραστική ουσία του σκευάσματος αυτού, όμως, δεν χορηγείται σκέτη, αλλά μαζί με ένα αντιικό που δίνεται σε ασθενείς με AIDS. Το βασικό φάρμακο είναι αναστολέας πρωτεάσης και καταπολεμά ένα ένζυμο που ο ιός χρειάζεται για την αναπαραγωγή του. Η αντρετροϊκή ουσία (ριτοναβίρη) που το “συνοδεύει” χρειάζεται για να ενισχύσει την δράση της βασικής ουσίας και είναι δοκιμασμένη σε ασθενείς με HIV ή ηπατίτιδα C.

Οι δοκιμές

Το σκεύασμα με τις δυο ουσίες έχει δοκιμαστεί σε  607 ενήλικες φορείς κορονοϊού που έχουν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου και χορηγείται (όπως και της Merck) μέσα στις πρώτες μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η ομάδα όσων το έλαβαν συγκρίθηκε με 612 φορείς παρομοίου ιατρικού προφίλ που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Στην ομάδα όσων το έλαβαν μόνον έξι χρειάσθηκαν νοσηλεία και κανένας δεν πέθανε, ενώ στην προς σύγκριση ομάδα που πήρε εικονικό φάρμακο καταγράφηκαν 41 νοσηλείες και 10 θάνατοι. «Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η θεραπεία μας, αν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, έχει το δυναμικό να σώσει ζωές, να μειώσει τη βαρύτητα της νόσου και να απαλείψει το 90% των μέχρι τώρα αναγκαίων νοσηλειών», είπε ο Μπουρλά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx