ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επίσκεψη Άδωνι στο πρώτο απογευματινό χειρουργείο στην Θεσσαλονίκη – Τί γίνεται με τα πρωινά

Πρεμιέρα απογευματινών χειρουργείων στη Θεσσαλονίκη - Τί γίνεται με τα πρωινά,

Πρεμιέρα σήμερα για τα απογευματινά χειρουργεία σε δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το «Παπαγεωργίου» και το ΑΧΕΠΑ. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφτηκε το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο “Παπαγεωργίου”.

Ο υπουργός έφτασε στο νοσοκομείο λίγο μετά τις 16:00, προκειμένου να δώσει το «παρών» στο πρώτο απογευματινό χειρουργείο, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο ΑΧΕΠΑ, όπου και εκεί, σήμερα, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο απογευματινό χειρουργείο. «Ευχαριστούμε τους γιατρούς, ευχαριστούμε τους αναισθησιολόγους» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Η κυβέρνηση μιλά για τομή στην δημόσια υγεία, με τους γιατρούς να αντιδρούν καταγγέλλοντας ότι «ισοπεδώνεται ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τη δημόσια, δωρεάν Υγεία» καθώς «δεν υπάρχει προσωπικό ούτε για τα πρωινά χειρουργεία». Η απόφαση της κυβέρνησης μπαίνει σε εφαρμογή ενώ δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ και το 30% των χειρουργικών τραπεζιών να παραμένουν κλειστά, λόγω έλλειψης προσωπικού. Την ώρα που δεν υπάρχουν αναισθησιολόγο και οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών συνολικά υπολογίζονται σε 6.500 και των νοσηλευτών πάνω από 20.000.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε καθημερινή πρωινή λειτουργία είναι μόλις το 60% των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης προσωπικού, σύμφωνα με την ΕΝΙΘ. Όσοι επιθυμούν να χειρουργηθούν στα απογευματινά χειρουργεία θα πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, καθώς σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο τιμοκατάλογος ξεκινά από τα 300 ευρώ για μία μικρή επέμβαση και φθάνει έως και τα 2.000 ευρώ για τις πιο βαριές επεμβάσεις.

Ο πρωθυπουργός για τα χειρουργεία

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στο θέμα των χειρουργείων και σημείωσε: «Τα απογευματινά χειρουργεία ξεκινούν σήμερα επιτέλους. Εγώ δεν ακούω ότι δεν υπάρχει προσωπικό, ακούω ότι υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς και νοσηλευτές Σε πρώτη φάση τα χειρουργεία αυτά είναι πιο ανταγωνιστικά από ό,τι αν πήγαινε κάποιος στον ιδιωτικό τομέα Θα διαθέσουμε ένα σημαντικό ποσό από το Ταμείο Ανακάμψης ώστε τα απογευματινά χειρουργεία για τους πιο αδύναμους που είναι καιρό στη λίστα θα είναι δωρεάν. Τα νοσοκομεία θα πληρώνονται».

Στη Θεσσαλονίκη ο Γεωργιάδης

Το πρώτο απογευματινό χειρουργείο έχει προγραμματιστεί στις 16:00 το απόγευμα στο «Παπαγεωργίου» και το δεύτερο στις 17:00 στο ΑΧΕΠΑ, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να σπεύδει στη Θεσσαλονίκη, ώστε να παρακολουθήσει από κοντά την εφαρμογή του μέτρου που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα μειώσει τις λίστες αναμονής. «Από τα 125 νοσοκομεία της χώρας μόνο 5 δήλωσαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Σε κλινικές είμαστε πλέον πάνω από 150 που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον. Είναι μια μεταρρύθμιση που θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί αλλά μέσα σε αυτή την εβδομάδα ξεκινάνε στον Ευαγγελισμό και στο Γεννηματάς, και ακολουθούν το Ιπποκράτειο, το Αττικόν, το Γενικό Kρατικό Νίκαιας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Στάση εργασίας της ΕΝΙΘ

«Οι τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση δεν ήρθαν από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ, που διογκώθηκε σε εκθετικό βαθμό κατά την διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό», τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, που σήμερα κατέρχονται σε 3ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι, ενώ στις 12.30 καλούν σε συγκέντρωση έξω από το «Παπαγεωργίου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), στη συμπρωτεύουσα, σε καθημερινή πρωινή λειτουργία είναι μόλις το 60% των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης προσωπικού. «Σε πολλά νοσοκομεία, όπως το «Ιπποκράτειο» και το «Παπανικολάου», η υποστελέχωση είναι τέτοια που μετακινούν συνεχώς αναισθησιολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό για τη λειτουργία των χειρουργείων. Πιο τρανταχτό παράδειγμα οι μετακινήσεις προσωπικού προς το «Ιπποκράτειο» για τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων σε ζώντες δότες, οι οποίοι αναμένουν πάνω από ένα χρόνο για μια τόσο ζωτική επέμβαση, λόγω των τεράστιων ελλείψεων!», αναφέρουν οι γιατροί.

Κατά των απογευματινών χειρουργείων έχει ταχθεί η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB (29 Φεβρουαρίου). Το 59,5%, ή 6 στους δέκα, διαφωνούν με τη λειτουργεία απογευματινών χειρουργείων επ’ αμοιβή, με το 30,6% να συμφωνεί. Σε άλλη δημοσκόπηση, της ALCO (8 Φεβρουαρίου), διαφωνούσε το 53% και συμφωνούσε το 41%.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι