ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έπεσαν οι μάσκες σήμερα – Οι εισηγήσεις για πλοία και ταξί (upd)

Έπεσαν οι μάσκες σήμερα – Οι εισηγήσεις της Επιτροπής για πλοία και ταξί

Αν και το πρωί ανακοινώθηκε ότι καταργούνται οι μάσκες σε όλα τα μέσα μεταφοράς, δεν ανακοινώθηκε τίποτα για τα ταξί  –για τα οποία το SLpress είχε θέσει το ερώτημα από την περασμένη εβδομάδα– αλλά ούτε για τα πλοία. Τελικά, το μεσημέρι διέρρευσαν πληροφορίες ότι η επιτροπή που συνεδρίασε στις 2 μ.μ. επ’ αυτού, εισηγείται οι μάσκες να παραμείνουν και στα δύο μεταφορικά μέσα, δηλαδή στην ακτοπλοΐα και στα ταξί. Η εισήγηση της Επιτροπής είναι να παραμείνει η μάσκα και στα φαρμακεία.

Στα πλοία της ακτοπλοΐας θα είναι υποχρεωτική μόνον στους εσωτερικούς χώρους των σκαφών και το όλο ζήτημα θα επανεξετασθεί τέλη Ιουνίου. Καταργείται πάντως η μάσκα –προφανώς για τουριστικούς λόγους– στα κρουαζιερόπλοια και στα ημερόπλοια. Ημερόπλοια είναι κυρίως τα τουριστικά σκάφη που κάνουν διαδρομές στα νησιά. Σε αυτά καταργείται η μάσκα, επειδή οι επιβάτες δεν μπαίνουν συνήθως σε εσωτερικούς χώρους και τα σκάφη είναι εν γένει “ανοιχτά” από παντού.

Υπενθυμίζεται ότι παραμένει η μάσκα στα λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, όπως και στα νοσοκομεία, στα διαγνωστικά κέντρα, στα ιδιωτικά ιατρεία, στους οίκους ευγηρίας και στα ιδρύματα με ευπαθείς φιλοξενουμένους. Σε όλους τους άλλους εσωτερικούς χώρους από σήμερα δεν είναι πλέον υποχρεωτική. Επίσης μάσκα πρέπει να φορούν μέσα στις τάξεις όσοι μετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις ή και σε άλλες.

Από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η μάσκα καταργείται στα αεροπλάνα και στα ΚΤΕΛ αλλά και στα υπεραστικά τρένα, με το σκεφτικό ότι έχουν αριθμημένες θέσεις. Όσοι πάντως σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε ασιατικούς προορισμούς, καλό είναι να έχουν μαζί τους μάσκες, γιατί σε πολλές αεροπορικές εταιρίες η χρήση των μασκών παραμένει υποχρεωτική.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πρέπει να συνεχίσουν να την φορούν. Να σημειώσουμε, ότι όπως έχει ξαναγράψει το SLpress, ίσως χρειάζεται διπλή μάσκα πλέον για τους ευάλωτους, καθώς η προστασία της μάσκας είναι υπολογίσιμη κυρίως όταν την φορούν όλοι. Όταν την φορούν μόνον οι ευπαθείς, οι υπόλοιποι συνεχίζουν πλέον να διασπείρουν σταγονίδια και κατά συνέπεια η μετάδοση είναι πολύ ευκολότερη ακόμα και το καλοκαίρι, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους όπως οι τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ, τα αεροσκάφη, τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.

Τί προβλέπεται για τα μέσα μεταφοράς

Η ίδια απόφαση ελήφθη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες που πλέον αξιολογούν ότι η ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και η τόνωση της εικόνας της κανονικότητας, θα ενισχύσει έμμεσα την οικονομία. Η απόφαση για την άρση της υποχρεωτικότητας αυτού του προληπτικού μέτρου θα επανεξετασθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά αν κριθεί απαραίτητο και νωρίτερα. Σε περίπτωση δηλαδή σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων ή εμφάνισης νέου στελέχους, πιθανόν η μάσκα να επανέλθει νωρίτερα. Αν απεναντίας τα πράγματα εξελιχθούν αισίως, πιθανόν η μάσκα να μην επανέλθει ούτε το φθινόπωρο –τουλάχιστον, όχι τον Σεπτέμβρη

Όπως προαναφέραμε, για τα σχολεία, παρόλο που το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε από σήμερα την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε σχολεία, IEK, Πανεπιστήμια και κάθε εκπαιδευτική δομή, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, εξαιρείται η παρουσία σε πάσης φύσεως εξετάσεις (ενδοσχολικές/προαγωγικές, Πανελλήνιες, πανεπιστημιακές, ξένων γλωσσών κτλ.): τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι επιβλέποντες υποχρεούνται στη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας διενέργειας των εξετάσεων. Ο βασικός λόγος είναι ότι αν κολλήσει παιδί, θα ρισκάρει τη συμμετοχή του σε κρίσιμες εξετάσεις. Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Σε πολλές χώρες στην ΕΕ αλλά και στις ΗΠΑ εκφράζεται μια ανησυχία πάντως, λόγω μη συστηματικής πλέον καταγραφής των κρουσμάτων. Για την ακρίβεια, αυτά καταγράφονται μεν, αλλά πολλοί δεν κάνουν πλέον ούτε τεστ, επειδή ποντάρουν στην “ηπιότητα” της Όμικρον και στη μείωση των κρουσμάτων.  Εν τω μεταξύ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων έχει θέσει από καιρό σε εφαρμογή ένα μοντέλο πρόγνωσης για την πορεία των λοιμώξεων σε 30 χώρες μέλη αλλά και στην Ελβετία και Βρετανία.

Σενάρια για το άμεσο μέλλον

Τώρα θέτει σε εφαρμογή και το μοντέλο πιθανών σεναρίων για την αντιμετώπιση πιθανόν κυμάτων λοιμώξεων. Το μοντέλο πρόγνωσης είχε ως στόχο να προσφέρει σε πολίτες και πολιτικούς αξιόπιστη πληροφόρηση για την εξέλιξη και την πιθανή μελλοντική πορεία της πανδημίας για τον επόμενο μήνα, να εκτιμήσει στην πράξη αν αυτά τα προγνωστικά μοντέλα επαληθεύονται επαρκώς, αλλά και να διαπιστώσει αν μπορούν τα κράτη – μέλη να στηρίζονται σε αυτές τις προβλέψεις και για τη σοβαρότητα της ασθένειας.

Τώρα το πρόγραμμα των “σεναρίων” θα προσπαθήσει να προβλέψει τις πιθανές εκβάσεις της πανδημίας στους επόμενους 3 έως 12 μήνες για 32 ευρωπαϊκές χώρες. Θα παρακολουθείται πιο στενά η δυναμική των κρουσμάτων και η πιθανή εξέλιξή τους, καθώς και η πιθανή επίπτωση νέων στελεχών / παραλλαγών. Επίσης θα λαμβάνεται υπ΄ όψιν η μείωση της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια με την πάροδο του χρόνου και θα προγραμματίζονται νέοι εμβολιασμοί.

Θα μπαίνουν στους προγνωστικούς αλγόριθμους όπως πάντα οι αριθμοί των κρουσμάτων, των θανάτων και των νοσηλειών. Ουσιαστικά στα σενάρια αυτά συνδυάζονται τα καλύτερα δυνατόν στοιχεία με τις ρεαλιστικές υποθέσεις για τις βασικές αβεβαιότητες. Στόχος είναι να υιοθετούνται εγκαίρως κάποια λογικά μέτρα πρόληψης, και η εκπόνηση των σεναρίων θα στηρίζεται σε διαφορετικά μοντέλα πρόγνωση. Θα παρακολουθούνται στενά και οι αριθμοί των κρουσμάτων από νέες παραλλαγές.

Πιθανή εμφάνιση νέων παραλλαγών

Εκτιμάται ότι το πιθανότερο πρόβλημα στο άμεσο μέλλον δεν θα είναι οι νέες παραλλαγές, αλλά η αντικειμενική εξασθένιση της ανοσίας που είχε μέχρι τώρα ο πληθυσμός χάρη στα εμβόλια. Αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, παραμένει πτωτική η πορεία των κρουσμάτων. Με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα, κατά τα οποία καταγράφονται πάντα λιγότερα κρούσματα λόγω διενέργειας λιγότερων τεστ, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 4.000 ενώ οι νέες εισαγωγές κυμαίνονται μεταξύ 60 και 96 την ημέρα. Οι διασωληνωμένοι έχουν μειωθεί στους 130. Οι θάνατοι το τελευταίο δεκαήμερο κυμαίνονται από 10 έως 17 την ήμερα.

Συζητείται όμως να αλλάξει ο τρόπος καταγραφής τόσο των θανάτων, όσο και των κρουσμάτων. Όσον αφορά στους θανάτους, εξετάζεται να καταγράφονται όσοι υποκύπτουν σε συγκεκριμένες επιπλοκές του ιού εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, ενώ η Ελλάδα κατέγραφε μέχρι τώρα σε αυτή την κατηγορία όλους εκείνους που πέθαιναν κατόπιν λοίμωξης ακόμα και δύο μήνες μετά, αν είχαν διασωληνωθεί. Όσον αφορά τα κρούσματα σκέφτονται να κάνουν ό,τι έκανε εξαρχής και η Τουρκία, δηλαδή να καταγράφουν ως κρούσμα μόνον όσους έχουν συμπτώματα.

Αυτό έχει την λογική ότι άπαξ και κάποιος φορέας δεν νοσεί, κακώς λογίζεται ως ασθενής. Όμως αυτή η λογική συνεπάγεται κάποιους κινδύνους. Αν ισχύσει, δεν θα ελέγχονται οι επαναλοιμώξεις, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις η επαναλοίμωξη είναι πιο βαριά από την πρώτη λοίμωξη. Συνεπάγεται επίσης πολύ μικρότερο έλεγχο της διασποράς, αφού δεν είναι σαφές αν θα ισχύει καραντίνα έστω και τριών ημερών για τους ασυμπτωματικούς φορείς. Επίσης θα φέρει μια χαλάρωση και μοιραία θα μειώσει τον αριθμό των τεστ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι