ΘΕΜΑ

Χωρίς προσεισμικό έλεγχο χιλιάδες σχολεία και δημόσια κτίρια

Χωρίς προσεισμικό έλεγχο χιλιάδες σχολεία και δημόσια κτίρια, Θάνος Κάλλης

Η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής χώρα στην Ευρώπη και έκτη παγκοσμίως. Σεισμοί πλήττουν συχνά την πατρίδα μας, μερικοί από τους οποίους είναι πολύ ισχυροί και προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο δομημένο περιβάλλον. Και, όμως, σε 8.000 σχολεία – από τα συνολικά 18.500 – δεν έχει γίνει ποτέ προσεισμικός έλεγχος, ενώ ορισμένα σχολεία που ελέγχθηκαν το 2002, το 2005 ή και το 2010 πρέπει να ελεγχθούν ξανά, καθώς βάσει νόμου πρέπει να γίνεται επανέλεγχος κάθε δεκαετία.

Δεν είναι μάλιστα μόνο τα σχολεία που είναι αθωράκιστα έναντι του υπαρκτού σεισμικού κινδύνου, αλλά και τα νοσοκομεία, τα αστυνομικά τμήματα και γενικά δημόσιες υπηρεσίες που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα πολιτών και παίζουν εν αγνοία τους, κορώνα-γράμματα την ζωή τους.

Στοιχεία που προκαλούν έντονη ανησυχία βγαίνουν κατά καιρούς στην επικαιρότητα αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα, που προκύπτουν μέσα από τους προσεισμικούς ελέγχους που δεν έχουν γίνει σε δεκάδες χιλιάδες δημόσια κτήρια, τόσο στην πυκνοκατοικημένη περιφέρεια της Αττικής όσο και σε άλλες περιοχές, που σε συνδυασμό με τα εγκαταλελειμμένα αλλά και τις γηραιές πολυκατοικίες, προκαλούν πονοκεφάλους.

Αξίζει να τονιστεί ότι μετά από τον Εγκέλαδο που χτύπησε την Αθήνα το 1999 και είχε ως αποτέλεσμα να θαφτούν στα ερείπια δεκάδες άνθρωποι δόθηκε εντολή από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και στη συνέχεια από τον ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), να ελεγχθούν 80.000 κτίρια του Δημόσιου. Δύο δεκαετίες μετά, ο απολογισμός είναι αποκαρδιωτικός αφού έχουν ελεγχθεί μόνο 25.000 και με αυτούς τους ρυθμούς θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μισός αιώνας ακόμη, για να ελεγχθούν και τα υπόλοιπα περίπου 55.000 κτήρια (!!!) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα των πολιτών.

Οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς πετάνε το μπαλάκι τον έναν στον άλλον και αποδίδουν τις καθυστερήσεις στην έλλειψη χρηματοδότησης, στην απουσία προσωπικού, στην προβληματική νομοθεσία και σε γραφειοκρατικές εμπλοκές.

Όταν μιλούν οι αριθμοί

Την πλήρη αδιαφορία του κράτους, όσον αφορά τον προσεισμικό έλεγχο στα δημόσια κτίρια επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, όπου μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι 18.500 χιλιάδες κτίρια τα σχολεία μας, περίπου τα 8.000 δεν έχουν ελεγχθεί. Βεβαίως, τα σχολεία που είχαν ελεγχθεί το 2002, όπως καταλαβαίνετε το 2005 ή και το 2010 πρέπει να περάσουν ξανά πάλι τον έλεγχο. Έχουμε θέσει με βάση το νόμο πρέπει κάθε δεκαετία να γίνεται ο επανέλεγχος των σχολείων και των νοσοκομείων. Και έτσι λοιπόν, μέσα σε μία σύγχρονη βάση δεδομένων την οποία κατασκευάσαμε στον ΟΑΣΠ, ηλεκτρονικά, τα δελτία του ελέγχου του πρωτοβάθμιου ελέγχου θα έρχονται στον Οργανισμό και από εκεί».

»Υπάρχουν μερικά ιστορικά σχολεία τα οποία έχουν δομηθεί και στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, δηλαδή στη Ρόδο. Παραδείγματος χάρη, το Βενετόκλειο είναι ένα σχολείο το οποίο είναι πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει ελεγχθεί, αλλά όχι με τα σύγχρονα δεδομένα. Ο καινούργιος έλεγχος θα γίνεται με βάση τα νέα δεδομένα τα οποία προέκυψαν και τα οποία είναι δεδομένα τα οποία μας πιστοποιούν για την ασφάλεια των σχολείων… Θα χρειαστεί γύρω στους 14 έως 16 μήνες για να ελεγχθούν και τα 18.500 σχολεία.

»Πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε και τα νοσοκομεία, τα οποία είναι 2.000 στατικώς ανεξάρτητα κτίρια, τα νοσοκομεία. Και στη συνέχεια βεβαίως θα πάμε στις κρίσιμες υπηρεσίες που είναι τα υπουργεία, που είναι οι αστυνομικοί σταθμοί, που είναι τα κτίρια τα οποία συγκεντρώνουν πάρα πολύ κόσμο και τα οποία είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός πεδίων. Φιλοδοξούμε ότι όσα πράγματα δεν κάναμε τα τελευταία 24 χρόνια, ότι θα τα κάνουμε μέσα σε 14 περίπου μήνες»!

Όλα αυτά τα τραγελαφικά της πλήρους κρατικής αδράνειας επιβεβαιώνουν -μεταξύ άλλων- οτι από τύχη ζούμε σε αυτή την χώρα και πρέπει να παρακαλούμε την θεά Τύχη, τον Θεό ή οτιδήποτε τέλος πάντων πιστεύει ο καθένας, ώστε να μην γίνει ένας μεγάλος σεισμός!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx