Χτύπησε “περονόσπορος” τη Σύνοδο Κορυφής – Ποιοι αρχηγοί κρατών μπαίνουν σε καραντίνα

Ξέσπασε η Ούρσουλα για το Sofagate: "Θα συνέβαινε, αν φορούσα κοστούμι και γραβάτα;" , slpress

Σε καραντίνα μπαίνουν ένας μετά τον άλλον Ευρωπαίοι ηγέτες, αποχωρώντας από τη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, καθώς ανακαλύπτεται ότι έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο άτομο θετικό στον νέο κορωνοϊό. Ήδη δύο αρχηγοί κρατών έχουν βγει off από τη Σύνοδο, όπως και η πρόεδρος της Κομισιόν, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των ηγετών.

Σήμερα η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάρτιν, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τις εργασίες της Συνόδου για να τεθεί σε απομόνωση. Ο λόγος είναι ότι ήρθε σε επαφή με Φινλανδό βουλευτή, ο οποίος στη συνέχεια διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό. «Η πρωθυπουργός εγκατέλειψε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν να εκπροσωπήσει την Φινλανδία κατά την τελική συνεδρίαση» ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο της Φινλανδίας.

Εκτός Συνόδου είναι εξαρχής και ο Πολωνός πρωθυπουργός. Ο Ματέους Μοραβιέτσκι τέθηκε σε καραντίνα, στη Βαρσοβία, αφού ήρθε σε επαφή με πρόσωπο που βρέθηκε θετικό. Ο Μοραβιέτσκι δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα Covid-19 και έως τώρα δεν έχει βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι ο πρωθυπουργός συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντά του.

Ηγέτες σε καραντίνα

Είχε προηγηθεί, ήδη από χθες, η αποχώρηση της προέδρου της Κομισιόν. Αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι αποχωρεί, καθώς μέλος του επιτελείου της διαγνώσθηκε θετικό. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που η πρόεδρος της Επιτροπής αναγκάζεται να μπει σε αυτοπεριορισμό, εξαιτίας κρουσμάτων στο άμεσο περιβάλλον της.

«Μόλις ενημερώθηκα ότι ένα μέλος του γραφείου μου βρέθηκε θετικό στην Covid-19 σήμερα το πρωί» ανέφερε η φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στο Twitter, λιγότερο από μία ώρα, αφότου ξεκίνησε η σύνοδος. «Εγώ η ίδια βρέθηκα αρνητική. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους, αποχωρώ αμέσως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μπαίνω σε καραντίνα» πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο πρώτος κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος που είχε τεθεί πάντως σε αυτοπεριορισμό ήταν ο Σαρλ Μισέλ τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής του Σεπτεμβρίου. Ήταν στην έκτακτη Σύνοδο για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, η οποία είχε μετατεθεί κατά μία εβδομάδα. Σήμερα, και η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Σοφί Βιλμές, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε απομόνωση, καθώς παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα. Η Βελγίδα υπουργός συμμετείχε στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 12 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο και το γεγονός αυτό χτύπησε συναγερμό μεταξύ των Ευρωπαίων συναδέλφων της.

Τι αποφάσισαν στη Σύνοδο

Σημειώνεται ότι οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες φορούν μάσκες κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων. Το Βέλγιο, ωστόσο, είναι από τις χώρες που έχουν χτυπηθεί σκληρά από την Covid-19, καθώς, συγκριτικά με τον πληθυσμό του, παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας. Οι ηγέτες πάντως συμφώνησαν στη Σύνοδο να πραγματοποιούν τηλεδιάσκεψη, σε σχεδόν εβδομαδιαία βάση, για τον συντονισμό των μέτρων κατά της Covid-19.

«Υπήρξε συμφωνία ότι θα έχουμε διαβουλεύσεις, σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση πλέον, σχετικά με τις καλύτερες μεθόδους και τις καλύτερες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της Covid-19» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μίχολ Μάρτιν. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ιταλός ομόλογός του.

Ο Κόντε πρόσθεσε ότι οι τηλεδιασκέψεις θα συμβάλουν στον συντονισμό των κινήσεων σε καίριους τομείς, όπως η  ιχνηλάτηση, τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και η πρόοδος σε ό,τι αφορά τα εμβόλια και τις θεραπείες. Το δεύτερο κύμα χτυπά πάντως για τα καλά την Ευρώπη, με πολλές χώρες να καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων και να αυστηροποιούν τους περιορισμούς, επιβάλλοντας ακόμα και τοπικά lockdown.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι