ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Covid: Κάνουμε ότι δεν υπάρχει άλλα σκοτώνει 11 ημερησίως

Covid: Κάνουμε ότι δεν υπάρχει άλλα σκοτώνει 11 ημερησίως

Περίπου 11 άτομα πεθαίνουν καθημερινά στην Ελλάδα από Covid, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα. Συνολικά στην υπό εξέταση εβδομάδα (από την 13η έως την 19η Μαρτίου) απεβίωσαν 75 ασθενείς ηλικίας από 55 έως 100 ετών. Στο ίδιο διάστημα, αναφέρονται 71 διασωληνωμένοι. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αν και φαίνεται να μειώνονται οι λοιμώξεις από κορονοϊό (για τις οποίες πάντως δεν δίνει αριθμό πλέον), αυξήθηκαν κατά τι οι λοιμώξεις από γρίπη. Και στα λύματα των αστικών κέντρων φαίνεται πλέον μια βελτιωμένη εικόνα όσον αφορά τον κορονοϊό.

Στο τελευταίο διάστημα πάντως δεν καταγράφηκε νέος θάνατος από γρίπη και οι νεκροί από το συγκεκριμένη λοίμωξη φέτος είναι μόνον 22, ενώ άλλες χρονιές έφθαναν και ξεπερνούσαν τους 150. Η αύξηση των κρουσμάτων γρίπης δεν συνοδεύεται, δηλαδή, από σοβαρή νόσηση ως επί το πλείστον. Στατιστικά έχουν βγει περισσότερα τεστ γρίπης θετικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά δεν έχει αυξηθεί η νοσηλεία ασθενών με γρίπη.

Επίσης ο κορονοϊός εξακολουθεί να κυριαρχεί ως λοίμωξη στα τεστ που γίνονται και είναι περίπου τριπλάσιοι όσοι διαγιγνώσκονται με αυτόν σε σύγκριση με όσους διαγιγνώσκονται με γρίπη. Παρότι τριπλάσιοι από τους γριπιασμένους, είναι πάντως λιγότεροι από όσοι ήταν τις προηγούμενες εβδομάδες, πάντα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Από το διάγραμμα που δίνει ο οργανισμός, συνάγουμε χονδρικά το συμπέρασμα ότι αυτή την εβδομάδα έγιναν περίπου 50.000 τεστ και ότι από αυτά, ήταν θετικά περίπου τα 30.000, νούμερο που σημαίνει περίπου 4.300 κρούσματα την ημέρα. Εντούτοις οι αριθμοί αυτοί δεν έχουν πλέον νόημα, διότι είναι γνωστό ότι τα περισσότερα κρούσματα εδώ και μήνες έχουν πάψει να δηλώνονται, εκτός από τους υγειονομικούς που υποχρεωτικά ελέγχονται και πρέπει να μπαίνουν σε ολιγοήμερη καραντίνα.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία στην υπό εξέταση εβδομάδα, ήταν 715 ή περίπου 100 την ημέρα, δηλαδή στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2022. Τότε όμως σημειώνονταν 130 θάνατοι την εβδομάδα ή 18 την ημέρα. Οι περισσότεροι ειδικοί ελπίζουν ότι αυτή τη φορά η πτωτική τάση θα συνεχιστεί και δεν θα παρουσιάσει αύξηση, τουλάχιστον μέχρι το χειμώνα. Εξακολουθούν εν τω μεταξύ, όπως δείχνουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, να κυριαρχούν οι υποπαραλλαγές της Όμικρον.

kroysmata

Η βελτίωση της εικόνας της πανδημίας, αλλά και η κυβερνητική πίεση να κηρυχθεί το τέλος της τριετούς υγειονομικής ανασφάλειας, έθεσαν χθες στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το θέμα της κατάργησης και των εναπομεινάντων μέτρων. Επιδιώχθηκε δηλαδή να παύσει η χρήση της μάσκας στα νοσοκομεία σταδιακά, να μην κάνουν τεστ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί αφού πλέον δεν κάνει κανένας άλλος δημόσιος υπάλληλος, να ανοίξει το επισκεπτήριο στις μονάδες κορονοϊού και να καταργηθούν οι κλίνες κορονοϊού, ώστε στην ουσία να εξισωθεί εμπράκτως η νόσηση από Covid με όλες τις άλλες ιώσεις.

Η πρόταση για χαλάρωση

Εντούτοις στις προτάσεις αυτές αντέδρασαν πολλά μέλη της Επιτροπής σθεναρά και η μόνη πρόταση που έγινε δεκτή, ήταν να μην υπάρχουν πλέον ΜΕΘ αποκλειστικά για κορονοϊό. Κατά συνέπεια όσοι διασωληνώνονται με κορονοϊό, θα διασωληνώνονται στις ίδιες μονάδες με τους ασθενείς που χρειάζονται εντατική θεραπεία για άλλα νοσήματα. Αυτό έγινε δεκτό επειδή έχει μειωθεί ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση λόγω κορονοϊού και η Ελλάδα δεν διαθέτει επαρκή αριθμό ΜΕΘ ώστε να κρατάει “ρεζερβέ” μονάδες για κορονοϊό, όταν επείγουν άλλα περιστατικά και όταν πλέον τα σοβαρά περιστατικά κορονοϊού είναι σχετικά λίγα.

Η πρόταση για γενική χαλάρωση θεωρήθηκε φυσική εξέλιξη της προηγούμενης συνεδρίασης, που είχε δώσει το πράσινο φως να σταματήσουν οι ανεμβολίαστοι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι τα υποχρεωτικά rapid test και είχε επίσης εγκρίνει να μην είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς. Όμως οι ειδικοί θεώρησαν ότι η μάσκα είχε έτσι κι αλλιώς περιπέσει σε αχρηστία στα μέσα μεταφοράς και ότι όσοι δουλεύουν σε υπουργεία ή υπηρεσίες δεν είναι απαραίτητο να φέρουν μάσκα.

Η χθεσινή συνεδρίαση απέδειξε ότι οι περισσότεροι ειδικοί δεν βάζουν στο ίδιο τσουβάλι με τα λεωφορεία, τους χώρους που είναι γεμάτοι ευπαθείς, όπως είναι τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία. Ούτε κρίνουν πως ο κορονοϊός είναι μια κοινή λοίμωξη που μπορεί να “συστεγάζεται” σε θαλάμους με ασθενείς που έχουν άλλα νοσήματα και που θεωρούνται a priori ευπαθείς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι