ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Covid: Που θα γίνει η έρευνα στην Ελλάδα για το ισραηλινό φάρμακο

Covid: Που θα γίνει η έρευνα στην Ελλάδα για το ισραηλινό εισπνεόμενο φάρμακο

Συνάντηση με τον Ισραηλινό Καθηγητή Ιατρικής Nadir Arber, η ομάδα του οποίου άρχιζε κλινικές δοκιμές για εισπνεόμενο σκεύασμα θεραπείας για τον κορονοϊό, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, συζητήθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με την έναρξη των κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα για το ισραηλινό φάρμακο για την αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών της νόσου COVID-19. Η κλινική μελέτη στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο “Σωτηρία” και στο “Αττικόν”.

Η συμμετοχή της Ελλάδας είχε συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ισραηλινού ομολόγου του Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά την επίσκεψή του πρώτου στις 8 Φεβρουαρίου στην Ιερουσαλήμ. Τότε ο Νετανιάχου ήταν ενθουσιώδης για το νέο φάρμακο που ήταν πολλά υποσχόμενο και ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές, κάτι που είχαν ζητήσει και άλλες χώρες. Την επομένη της συνάντησης των δύο ηγετών, είχε πραγματοποιηθεί για το θέμα αυτό τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του Ισραηλινού Καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ.

Στη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκαν επίσης θέματα ευρύτερης συνεργασίας και στον τομέα της βιοτεχνολογίας, ενώ κατά την έναρξη ο κ. Αρμπέρ μετέφερε στον κ. Μητσοτάκη και τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού Νετανιάχου. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να μάθει πώς εξελίσσεται η μελέτη για το υπό δοκιμή φάρμακο.

«Πρόκειται για μια νέα μελέτη στην οποία συμμετέχουμε με ενθουσιασμό. Η μελέτη αξιοποιεί μια νέα μέθοδο μεταφοράς ενός επίσης νέου φαρμάκου, που βασίζεται στα εξωσώματα, δηλαδή σε νανοσωματίδια που συμμετέχουν στις διακυτταρικές διεργασίες. Είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος βάσει των όσων προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές στο Ισραήλ. Προχωρούμε στη διεξαγωγή κλινικής μελέτης δεύτερης φάσης, εδώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιολογήσουμε παραμέτρους όπως η ασφάλεια, η δοσολογία και η αποτελεσματικότητα», είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Πόσα είναι τα νοσοκομεία που συμμετέχουν;» ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης. «Προς το παρόν τρία τμήματα σε δύο νοσοκομεία, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο “Αττικόν” έχουμε ένα και άλλα δύο στο νοσοκομείο “Σωτηρία”. Βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της μελέτης Φάσης 2 ελπίζουμε να ακολουθήσει η μεγάλη μελέτη Φάσης 3 σε διεθνές επίπεδο, υπό το συντονισμό του Καθηγητή κ. Arber, ο οποίος είναι ο ερευνητής που ξεκίνησε με αυτήν την πρωτοπόρα ιδέα και είναι πίσω από την εφεύρεση», απάντησε ο κ. Τσιόδρας.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Ισραηλινό καθηγητή είπε: «Είμαι πολύ πολύ χαρούμενος που είστε εδώ. Θυμάμαι πως η σχετική συζήτηση προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον Πρωθυπουργό κ. Netanyahu. Και θυμάμαι ότι τον ρώτησα, καθώς είχα διαβάσει σε εφημερίδες αρθρογραφία σχετικά με τα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνας. Τότε, ο κ. Netanyahu είπε “Θα καλέσω αμέσως τον κ. Καθηγητή”. Σας τηλεφώνησε και να’ μαστε εδώ. Είναι μεγάλη μου χαρά που συνεργαζόμαστε. Ας ελπίσουμε πως θα αποδείξουμε στη Φάση 2 της κλινικής δοκιμής ότι η μέθοδος αυτή κάνει θαύματα»

Ο καθηγητής Ν. Arber απάντησε «Θα πρέπει να μείνουμε ταπεινοί και μετριόφρονες – αλλά είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι. Μάλιστα θέλω να επισημάνω πως ήρθα εδώ αυτοπροσώπως καθώς ήθελα ιδίοις όμμασι, να δω αρχικά τους ανθρώπους και στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις. Μιλάμε για εξαιρετικούς γιατρούς και ανθρώπους που ενέπνευσαν την εμπιστοσύνη μου. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Πώς δοκιμάστηκε το φάρμακο

Σημειώνεται ότι η εν λόγω αγωγή, αφορά ένα εισπνεόμενο φάρμακο που με βάση τις πρώτες ενδείξεις έχει επιτύχει ελπιδοφόρα αποτελέσματα με ποσοστά αποτελεσματικότητας στο 96% επί των ασθενών στους οποίους δοκιμάστηκε. Συγκεκριμένα, 29 από τους 30 έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο σε διάστημα από τρεις έως πέντε ημέρες αφότου έλαβαν την αγωγή. Τους χορηγούνταν το σκεύασμα με 3-4 λεπτά εισπνοών μία φορά την ημέρα και το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί ακόμα και στο σπίτι. Επίσης είναι φθηνό στην παρασκευή του.

Το φάρμακο χορηγήθηκε στο πλαίσιο κλινικής μελέτης στο Ichilov Hospital του Τελ Αβίβ. Πρόκειται για ένα σκεύασμα που ονομάσθηκε EXO-CD24 και στηρίζεται σε εξωσώματα (“κυστίδια” κυττάρων) εμπλουτισμένα με μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, την CD24. Το φάρμακο “πολεμάει” τις κυτοκίνες που υπερπαράγονται σε όσους νοσούν και οι οποίες προκαλούν τα βαριά συμπτώματα και τον θάνατο. Το σκεύασμα αναστέλλει αυτή την “καταιγίδα κυτοκινών” κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα “τρελαίνεται” και αρχίζει να επιτίθεται σε υγιή κύτταρα.

Τα εξωσώματα κανονικά στον ανθρώπινο οργανισμό εκτελούν και την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων. Στην προκειμένη περίπτωση είναι εμπλουτισμένα με την πρωτεΐνη CD24 και την μεταφέρουν στους πνεύμονες, κάτι που βοηθά να “καλμάρει” το ανοσοποιητικό. «Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και παίζει ρυθμιστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα» είπε σχετικά (σε συνέντευξή της επ΄ αυτού στην Jerusalem Post) η δρ Shiran Shapira, στενή συνεργάτης του καθηγητά Nadir Arber, ο οποίος ερευνά τα εξωσώματα εδώ και 20 χρόνια.

Το φάρμακο έχει ως στόχο τους πνεύμονες και δεν προκαλεί παρενέργειες σε άλλα όργανα. Είναι εισπνεόμενο και αρκούν λίγες εισπνοές την ημέρα (μια φορά την ημέρα επί λίγα λεπτά). Το χορήγησαν επί πέντε μέρες και διαπίστωσαν εντυπωσιακά οφέλη. Οι περισσότεροι εθελοντές παρουσίασαν σημαντική βελτίωση μέσα σε δύο ημέρες. και όλοι μέσα σε πέντε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx