Deepfake: Τα ψεύτικα βίντεο είναι ανάμεσα μας

Deepfake: Τα ψεύτικα βίντεο είναι ανάμεσα μας

Όταν ξεκίνησαν οι σατυρικές εκπομπές να δημιουργούν βίντεο με τα πρόσωπα πολιτικών να λένε ατάκες από ταινίες, ήταν σαφές στους θεατές ότι ήταν ψεύτικα βίντεο. Πλέον, με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) βρισκόμαστε στην εποχή των deepfake, που υποθετικά μπορούν να δημιουργήσουν το απόλυτο χάος, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε έναν κόσμο όπου η κυριαρχία των fake news μπορεί να ταράξει το πολιτικό σύστημα μιας χώρας, φανταστείτε τι μπορεί να κάνει ένα ψεύτικο βίντεο (deepfake) υψηλής τεχνολογίας. Η πραγματικότητα είναι ότι ο φόβος των ψεύτικων βίντεο, που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να επιφέρει μια παγκόσμια κρίση τόσο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής.

Αρκεί να κυκλοφορήσει ένα τέτοιο βίντεο όπου μια σημαντική προσωπικότητα ανακοινώνει μια ψεύτικη είδηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Σε ελάχιστα λεπτά αυτό το βίντεο μπορεί να κοινοποιηθεί από εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου και να προκαλέσει χάος σε όλο τον πλανήτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία ανίχνευσης deepfake, Sensity, ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο του 2020, εντόπισε 49.081 βίντεο deepfake, που είναι μια αύξηση άνω του 330% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019. Από τον Δεκέμβριο του 2018, ο αριθμός των deepfakes στο διαδίκτυο διπλασιάζεται περίπου κάθε έξι μήνες, ενώ, παρατηρείται σημαντική αύξηση στον αριθμό των βίντεο deepfakes στο διαδίκτυο, καθώς και αυξανόμενος αριθμός πηγών και δημιουργών deepfake.

Πρόσφατα το Facebook ανακοίνωσε ότι κατέβασε ιστοσελίδες ειδήσεων που χρησιμοποιούσε οργανισμός έρευνας διαδικτύου Ρωσικών συμφερόντων. Οι ύποπτες δραστηριότητες επικεντρώνονταν σε χρήστες που βρίσκονταν στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Χρειάζονται απλά μερικές εκατοντάδες εικόνες ενός προσώπου και το σχετικό λογισμικό, για να δημιουργήσει κάποιος deepfake. Κάτι που ήδη η Generation Z χρησιμοποιεί καθημερινά στο Tik Tok για να φτιάχνει αστεία βίντεο.

Αν υποθέσουμε ότι στα fake news αρκεί ένας τίτλος για να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις, στα deepfake αρκεί ένα πρόσωπο που φαίνεται να λέει ψεύτικες ειδήσεις για να δημιουργήσει το απόλυτο χάος. Και παρότι κάποιος ειδήμων μπορεί να εντοπίσει τα τεχνικά προβλήματα σε τέτοια βίντεο, ο απλός χρήστης δεν μπορεί. Άλλωστε, από αρχαιοτάτων χρόνων, η παραπληροφόρηση χρησιμοποιούνταν σαν όπλο της πολιτικής, τώρα απλά η τεχνολογία το ενισχύει…. Και μπορεί να βάλει στο στόμα οποιουδήποτε λόγια που δεν έχει πει…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx