ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δείχνει τα δόντια της η “Ελπίς” – Ώρα αποφάσεων για τα σχολεία

Δείχνει τα δόντια της η “Ελπίς” – Ώρα αποφάσεων για τα σχολεία

Εν αναμονή ανακοινώσεων βρίσκονται τα σχολεία ανά την Ελλάδα αναφορικά με την λειτουργία τους. Η κακοκαιρία “Ελπίς” παρελαύνει, ενώ χιόνι είδαν σήμερα Κυριακή οι περισσότερες περιοχές της Αττικής. Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την ερχόμενη Τρίτη όταν αναμένεται και η κορύφωση των ακραίων φαινομένων, ενώ εξετάζεται το τι θα ισχύσει την Δευτέρα και την Τετάρτη.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι σχολικές μονάδες δε θα ανοίξουν την Τρίτη. «Θεωρώ πως σίγουρα θα είναι κλειστά τα σχολεία την Τρίτη σε όλη την Αττική» είπε. Σήμερα συνεδριάζουν οι δήμαρχοι του νομού για να εκτιμηθεί συλλογικά ποια είναι η κατάσταση για τη Δευτέρα κατά τόπους.

Συγκεκριμένες ανακοινώσεις αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα εντός της ημέρας. Πολλοί δήμαρχοι της Περιφέρειας σε χθεσινή σύσκεψη εξέφρασαν το αίτημα να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών που δίνουν οι προβλέψεις και που ήδη καταγράφονται σε αρκετά σημεία. Εκτός της χιονόπτωσης και του πολικού ψύχους, ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής απόφασης αναμένεται να διαδραματίσουν και τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Λόγω του Covid-19 οι οδηγίες που έχουν δάσκαλοι και καθηγητές είναι να διατηρούνται ανοιχτά τα παράθυρα στις σχολικές τάξεις κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, κάτι που καθίσταται πρακτικά ανεφάρμοστο υπό αυτές τις συνθήκες. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες τα σχολεία οδεύουν προς κλείσιμο ήδη από αύριο εάν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή στις μετεωρολογικές προγνώσεις.

Η “Ελπίς” φέρνει προβλήματα στην κυκλοφορία

Εν τω μεταξύ σειρά από δρόμους στην Αττική έχουν κλείσει λόγω της επέλασης της “Ελπίς”. Συγκεκριμένα έχει κλείσει η περιφερειακή οδός Πεντέλης-Νέας Μάκρης από το ύψος του Πάρκου “Ανατολή”, ως το γήπεδο “Διονύσου”, η περιφερειακή οδός Πεντέλης-Νέας Μάκρης από το ύψος του νοσοκομείου “414 ΣΝΕΝ” έως τη θέση “Άγιος Πέτρος”, η οδός Δερβενοχωρίων από το ύψος της καντίνας “Θανάσης” στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Βοιωτία. Από χθες παραμείνει κλειστή και η λεωφόρος Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ.

Σχετική προειδοποίηση για την κυκλοφορία στους δρόμους εξέδωσε με ανακοίνωση της και η Αττική Οδός. Στην “καρδιά” της κακοκαιρίας αναμένεται σήμερα να βρεθούν η ανατολική Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια και τα νησιά του Αιγαίου, ενώ θα είναι παρωδικά καλύτερη η κατάσταση το μεσημέρι με εκ νέου πτώση της θερμοκρασίας το βράδυ στη Μακεδονία και τη Θράκη. Κορύφωση του φαινομένου ως τις μεσημβρινές ώρες, σύμφωνα με τις προγνώσεις, θα υπάρχει στη Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο.

Αρκετή ποσότητα χιονιού ή έστω χιονόνερου εκτιμάται ότι θα υπάρξει σε Εύβοια, Σποράδες, Κυκλάδες και Κρήτη, με τις χιονοπτώσεις να είναι κατά τόπους πυκνές. Τοπικές βροχές θα καταγραφούν στην ευρύτερη δυτική Ελλάδα, ενώ στα ορεινά σημεία της χώρας ακόμη και παροδικές χιονοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα είναι σταθερά χαμηλή στα περισσότερα σημεία της χώρας, χωρίς να ξεπερνάει τους 7 βαθμούς Κελσίου κατά κύριο λόγο.

Κλείσιμο σχολείων και αλυσίδες

Στα ηπειρωτικά κομμάτια της χώρας θα υπάρξει παγετός τις πρωινές καθώς και τις νυχτερινές ώρες, με ιδιαίτερη ένταση κυρίως στα βορειοδυτικά. Σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας η θερμοκρασία μπορεί να κυμανθεί και μεταξύ των -6 και -8 βαθμών Κελσίου. Στα βορειοδυτικά κατά τόπους το θερμόμετρο ενδέχεται να δείξει και -15. Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης μιλώντας στο Open έκανε λόγο ακόμα και για αλυσίδες στο κέντρο της Αθήνας εντός των επόμενων ημερών.

Σημαντικά προβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία “Ελπίς” και στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας. Οι προγνώσεις της ΕΜΥ κάνουν λόγο για έτι σφοδρότερα φαινόμενα από αύριο στην περιοχή, καθώς και για περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Κατόπιν αυτών, ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης αποφάσισε την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων στα διοικητικά όρια του δήμου, ως και την Τετάρτη.

Παρόμοια απόφαση πάρθηκε και στον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για όλες τις μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας, αλλά και των παιδικών σταθμών. Η απόφαση εκεί αφορά τις δύο επόμενες ημέρες, ενώ η δημοτική αρχή κοινοποίησε και μία σειρά από οδηγίες για το γενικό πληθυσμό εν μέσω της επέλασης της “Ελπίς”. Στα λευκά “ντύθηκαν” και γενικά οι Κυκλάδες, με χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να μοιράζονται τις φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι