Δέλτα ξε-Δέλτα η απόφαση διεθνώς ελήφθη: τέρμα τα μέτρα
04/07/2021Η οικονομική πίεση που δέχονται όλα τα κράτη λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με το ότι υπάρχει πλέον εμβόλιο σε ικανές ποσότητες και με σχετικά επαρκή αποτελεσματικότητα, ωθεί πλέον διεθνώς τις κυβερνήσεις να κηρύξουν συγκρατημένα την λήξη συναγερμού και την επαναφορά στην “κανονική ζωή”, με κατάργηση περιορισμών και μάσκας. Τα χιλιάδες κρούσματα, θα γίνουν πλέον κάτι με το οποίο η κοινωνία θα μάθει να συμβιώνει και οι ΜΕΘ θα συνεχίζουν κάθε χειμώνα την γυμναστική χωρίς (όπως εκτιμάται) να γονατίζουν όπως στο δεύτερο και τρίτο κύμα.
Πολλά τραγικά θα λογίζονται πλέον ως παράπλευρες απώλειες, στο όνομα όχι μόνον της οικονομικής επιβίωσης των κρατών, αλλά και της ψυχικής ανάγκης της κατάκοπης πλειοψηφίας να μη βλέπει διαρκώς ειδήσεις για πανδημία. Οι δε νέοι έχουν πλέον αλαφιάσει με τις μάσκες και χωρίς παρέες ή διασκέδαση ή όνειρα, ενώ αντικειμενικά τα σχολεία (και η ουσιαστική παροχή παιδείας) δεν αντέχει άλλο χειμώνα με τηλε-“εκπαίδευση”.
Το πρόβλημα της συλλογικής ανοσίας ρεαλιστικά παραπέμπεται μάλλον στις ελληνικές καλένδες παρά στις καλένδες γενικώς, καθώς όσοι ηλικιωμένοι ήταν να εμβολιασθούν, ουσιαστικά εμβολιάσθηκαν και η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων δεν πρόκειται να στείλει 12χρονα ή και 15χρονα να εμβολιασθούν. Όμως στην Ελλάδα (και γενικά στην ΕΕ) έχει εμβολιασθεί κάτι λιγότερο από το 33% (στην Ελλάδα το 38% που ίσως φτάσει με μεγάλη πίεση το 45% το φθινόπωρο). Η συλλογική ανοσία παρά τις ψυχικές και οικονομικές ανάγκες μας δεν παζαρεύει εντούτοις. Έναντι του αρχικού στελέχους απαιτούσε μέσα στο νερό 70% (+10%-15% των νοσησάντων) και έναντι των μεταλλάξεων που έχουν πονηρέψει, απαιτεί 80%, δηλαδή ποσοστά άπιαστα.
Για τους ευπαθείς που δεν μπορούν να εμβολιασθουν ή που λόγω ανοσοκαταστολής “δεν τους πιάνουν” τα εμβόλια, ισχύει αναπόφευκτα πλέον το “ο σώζων εαυτόν σωθήτω” –σε αυτή την κατηγορία ανήκει πάνω από το 8% του πληθυσμού. Η Βρετανία, αφού ξεφορτώθηκε τον προηγούμενο υπουργό Υγείας (με αφορμή το παθιασμένο φιλί προς την σύμβουλο του) , οδεύει προς πλήρες άνοιγμα και χαλάρωση. Υπενθυμιζεται ότι ο υπουργός που απήλθε, ο Ματ Χάνκον, παραιτήθηκε ουσιαστικά λόγω των απόψεών του και το φιλί ήταν η αφορμή.
Παραιτήθηκε όταν δημοσιεύθηκε το ερωτικό αγκάλιασμα με την σύμβουλό του σε διάδρομο του υπουργείου Υγείας και δήλωσε «δεν έχω την επιλογή να παραμείνω υπουργός, αφού παραβίασα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης». Ουσιαστικά δηλαδή η επισημη αιτία παραίτησης ήταν ότι αγκάλιασε…. μη συγγενή πρώτου βαθμού. Όμως η πραγματική αιτία ήταν ότι πίεζε για τη συνέχιση της τήρησης των μέτρων σε κάποιο βαθμό και είχε αποκτήσει ορκισμένους εχθρούς στον τουριστικό κλάδο, στις αεροπορικές εταιρείες και στο υπουργείο Οικονομικών.
Περαιτέρω χαλάρωση μέτρων στη Βρετανία
Δύο μέρες προτού παρατηθεί είχε δηλώσει ότι «οι μάσκες πρέπει να μείνουν σε όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς για πάντα, ως μια καλή συνήθεια, ανεξαρτήτως του κορονοϊού». Ο υπουργός, Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ, που είναι δικηγόρος, υιοθετεί εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε όλα, της μάσκας περιλαμβανομένης. «Αναμένεται ότι πολύ σύντομα η μάσκα θα είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής, αν κάποιος είναι ευπαθής και θέλει να προσέχει. Το τι θα κάνει ο καθένας, θα είναι δικό του ζήτημα. Η πολιτεία πάντως θα πάψει να επιβάλλει το μέτρο. Και όταν γίνει αυτό, ούτε εγώ θα την φορώ. Σε κανέναν δεν αρέσει να φοράει μάσκα», είπε.
Και προϊδέασε γενικά για περαιτέρω χαλάρωση παρότι τα κρούσματα από 1.500 στα μέσα Μαΐου έφθασαν τα 27.700 χτες λόγω της Δέλτα που πλέον κυριαρχεί εκεί. Οι θάνατοι παρά την έξαρση σημείωσαν εν τω μεταξύ πολύ μικρή αύξηση (δηλαδή από 1-2 την ημέρα έχουν φτάσει τους 20-27), μάλλον χάρη στους εμβολιασμούς. Στην Ελλάδα πενταπλασιάστηκαν τα κρούσματα και αυξήθηκαν κατά 38% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, όμως «η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι απόλυτα διαχειρίσιμη», όπως δηλώνει ο κ. Κικίλιας και δεν υπάρχει καμία αύξηση στους θανάτους.
Οι Σκοτσέζοι δήλωσαν, από την πλευρά τους, ότι θα επιμείνουν στις μάσκες, ενώ στη Γαλλία και στην Ισπανία οι μάσκες πήγαν ήδη περίπατο, καθώς οι κυβερνήσεις θέλουν πλέον οι κοινωνίες να επανέλθουν στην “κανονική ζωή” και να “αποκορονοϊκοποιηθεί” η καθημερινότητα. Φυσικά οι πολιτικοί δεν λαμβάνουν υπ΄όψιν μόνον τα οικονομικά μεγέθη, αλλά και τη δυσφορία της πλειοψηφίας. Στη Γαλλία οι μάσκες καταργήθηκαν μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές –τις οποίες κέρδισε η κλασική δεξιά και όχι το κόμμα του Μακρόν, το οποίο πάντως αν δεν “χάριζε” και τις μάσκες, ίσως καταποντιζόταν εντελώς.
Επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος
Ο νέος υπουργός Υγείας της Βρετανίας Sajid Javid, συνηγορεί και αυτός υπέρ της χαλάρωση των μέτρων και ότι αυτό επιβάλλεται μάλιστα και για λόγους υγείας. Σε άρθρο του γράφει: «Όλοι αυτοί οι περιορισμοί χτύπησαν περισσότερο τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού και προκάλεσαν έξαρση στην ενδοοικογενειακή βία και είχαν μεγάλο και τρομακτικό αντίκτυπο στην πνευματική υγεία πολλών ανθρώπων. Πρέπει να δούμε πώς θα αποκαταστήσουμε τις ελευθερίες μας και πώς θα μάθουμε να ζούμε με την Covid-19. Επισης πρέπει να ασχοληθούμε και με άλλα θέματα υγείας, που τα αφήσαμε στη μπάντα επειδή όλοι εστιαστήκαμε με πάθος στον κορονοϊό.»
»Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στους πολίτες και να πούμε την αλήθεια, ότι δηλαδή δεν μπορούμε να εξαλείψουμε αυτό το νοσημα. Θα πρέπει με ειλικρίνεια να παραδεχόμαστε επισης ότι τα κρούσματα θα αυξάνουν. Ξέρω ότι πολλοί είναι επιφυλακτικοί για τη χαλάρωση και αυτός ο φόβος τους είναι απόλυτα κατανοητός. Όμως όποια ημερομηνία κι αν διαλέξουμε για να άρουμε αυτούς τους περιορισμούς, θα έχει πάντα το ρίσκο της. Οπότε πρέπει να πάρουμε μια ευρύτερη, σφαιρικότερη και ισορροπημένη στάση. Θα πρέπει να μάθουμε να αποδεχόμαστε την ύπαρξη αυτού του νοσήματος και να βρίσκουμε τρόπους να το αντιμετωπίζουμε, όπως ήδη κάνουμε με την γρίπη.
»Όλοι ξέρουν τους οικονομικούς λόγους για τους οποίους κάποιοι πιέζουν για χαλάρωση και άνοιγμα. Για εμένα όμως σπουδαία είναι και τα επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος σε σχέση με την υγεία. Η πανδημία χτύπησε δυσανάλογα τους ευάλωτους. Οι κανόνες που θεσπίσαμε προκάλεσαν πολλά ζητήματα βίας και κατάθλιψης. Επίσης τώρα έχουμε το όπλο των εμβολίων.Όταν είχαμε 28.000 κρουσματα πριν τα εμβόλια, είχαμε και 500 νεκρούς την ημέρα. Σήμερα έχουμε 28.000 κρούσματα και πεθαίνουν 24 φορές λιγότεροι άνθρωποι. Πάντα θα υπάρχει το ενδεχόμενο ή η πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε μια επικίνδυνη μετάλλαξη που θα ξεφεύγει από τα εμβόλια. Ομως δεν έχουμε καλύτερο όπλο από αυτά».