ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πού προκάλεσε προβλήματα η κακοκαιρία – Έρχεται νέο κύμα ψύχους από Τρίτη

Δεμένα να πλοία στα λιμάνια - Σφοδρή χαλαζόπτωση και στην Αθήνα,

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε τη Δυτική Ελλάδα, ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα ένα μπουρίνι που συνοδεύτηκε με χαλάζι έπληξε την Αθήνα.

Δρόμοι στην Αθήνα πλημμύρισαν, δένδρα έσπασαν, ενώ λόγω της χαλαζόπτωσης προβλήματα προκλήθηκαν σε οχήματα και τέντες. Η πυροσβεστική δέχθηκε 95 τηλεφωνήματα για κοπές δέντρων και 40 για αφαιρέσεις δέντρων ενώ δεκάδες ήταν κλήσεις και για απεγκλωβισμό πολιτών από ασανσέρ λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στα βόρεια προάστια. Η ένταση των φαινομένων υποχώρησε, ωστόσο οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί.

Δεμένα τα πλοία

Λόγω θυελλωδών ανέμων δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Ήδη από χθες το μεσημέρι  είχε τεθεί σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Κεφαλλονιάς και της Κυλλήνης.

Κλειστή παραμένει και η πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας και Λευκίμμης – Ηγουμενίτσας. Οι επιβάτες που είχαν σκοπό να μετακινηθούν θα πρέπει να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία, ώστε να ενημερώνονται για το αν και μέχρι πότε θα ισχύσουν τα απαγορευτικά. Η άρση της απαγόρευσης από τον Πειραιά αναμένεται στις 17:30.

Είχε προηγηθεί μήνυμα, για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, από το 112 στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στους κατοίκους της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηλείας, της Αχαΐας και νησιών του Ιονίου, προειδοποιώντας τους για ισχυρές καταιγίδες – θυελλώδεις ανέμους στην περιοχή τους. Η αστυνομία έθεσε σε ισχύ τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας δικύκλων και φορτηγών στην γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.

Προβλήματα στον Πύργο και στην Πάτρα

Δύσκολη νύχτα για την Ηλεία. Σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν στην ανατολική πλευρά του Πύργου από ανεμοστρόβιλο που παρέσυρε τα πάντα, από στέγες σπιτιών μέχρι και τα μάρμαρα μεγάλης επιχείρησης στην οδό Αλφειού.

Προβλήματα προκλήθηκαν και στην Πάτρα με διακοπές ρεύματος σε τμήματα του κέντρου της πόλης. Σημειώθηκαν επίσης, πτώσεις δέντρων στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου ενώ ο αέρας ανέτρεψε κάδους στη μέση του δρόμου στην Ακτή Δυμαίων. Η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις και για απεγκλωβισμό πολιτών από ανελκυστήρες πολυκατοικιών.

Εκτιμήσεις για ψύχος από Τρίτη

Μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι πλησιάζει τη χώρα μας ψύχος από την Ουκρανία. Σε ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας αναφέρει ότι το πρώτο κύμα ψύχους θα «χτυπήσει» τη Τρίτη με πτώση της θερμοκρασίας ακόμα και 8 βαθμούς ενώ οι άνεμοι θα ξεπερνούν τα 9 μποφόρ. Καταιγίδες αναμένονται σε περιοχές του Αιγαίου, ισχυρός παγετός θα επικρατήσει στη βόρεια Ελλάδα, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται μέχρι τα 600 μέτρα από την Άμφισσα και βορειότερα. Το δεύτερο κύμα, και ισχυρότερο, αναμένεται το επόμενο σαββατοκύριακο, με νέα πτώση της θερμοκρασίας έως και 3 βαθμούς. Δεν αποκλείεται μάλιστα να πέσουν χιόνια στα βουνά της Αττικής, ενδεχομένως να επηρεαστούν και τα βόρεια προάστια.

Ο καιρός σήμερα Κυριακή 7/1/2024

Η πρόσκαιρη επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός θα συνεχιστεί σύμφωνα με την ΕΜΥ έως το βράδυ της Κυριακής (07-01-2024) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νοτίων διευθύνσεων ανέμους.

α) Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα (στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο) και τη νότια Πελοπόννησο. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β) Από νωρίς το πρωί, ισχυρές κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν κατά τόπους την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

γ) Θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη και έως τις μεσημβρινές ώρες 8 με 9 μποφόρ στο νότιο Ιόνιο και κατά τόπους στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Στον χάρτη του meteo.gr. παρουσιάζονται το αθροιστικό ύψος βροχής που αναμένεται έως τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 08/01 στη χώρα μας και στη Δυτική Ελλάδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι