ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεν εξήγησε την “κουτσουλιά” του ο Μόσιαλος

Δεν εξήγησε την "κουτσουλιά" του ο Μόσιαλος, Όλγα Μαύρου

Κατέβασε χθες την επίμαχη ανάρτησή του ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, ένας επιστήμονας που εδώ και δύο χρόνια κάνει σχεδόν καθημερινές ενημερωτικές αναρτήσεις στο FB για την δημόσια υγεία, αλλά προκάλεσε την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου όπως και μερίδας του κοινού με την τελευταία. Αυτή στρεφόταν κατά μερίδας αντιεμβολιαστών –εκείνων που ενώ πιστεύουν ακράδαντα σε θρησκευτικά δόγματα, εντούτοις δυσκολεύονται να δείξουν την ίδια πίστη σε αποδεδειγμένα επιστημονικά δεδομένα. Κατακρίθηκε ότι με αυτήν έβαλλε και κατά της Εκκλησίας.

Αρνήθηκε να “δηλώσει μετάνοια” όπως του ζητήθηκε έμμεσα και άμεσα, όπως αρνήθηκε να απαντήσει και σε πολλά υβριστικά σχόλια που δέχθηκε στο FB. Ουσιαστικά επιμένει στην άποψή του ότι πολλοί πιστοί μεροληπτούν εναντίον των εμβολίων με θρησκευτικό φανατισμό, κάτι στο οποίο δεν πρέπει να συμβάλλει η Εκκλησία ως φορέας. Τελικά προτίμησε, πάντως, να κατεβάσει την ανάρτηση για να σταματήσουν οι σχολιασμοί της.

Χθες το βράδυ τηλεοπτικά, αν και ρωτήθηκε συγκεκριμένα για την ανάρτηση, απάντησε γενικά και πολιτικά, έμμεσα στην κυβέρνηση και στην εκκλησία, χωρίς να μπει σε θρησκευτικά ζητήματα και, ουσιαστικά, είπε ότι δεν πρόκειται να δηλώσει “μετανοημένος”. Απεναντίας είπε εν κατακλείδι, ότι πρέπει και η εκκλησία να συμβάλει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και ότι εκείνος κάνει την δουλειά του δυο χρόνια τώρα με τις επιστημονικές αναρτήσεις του.

Με εξαίρεση έναν βουλευτή της ΝΔ και την υπουργός Παιδείας, ελάχιστες ήταν οι επίσημες αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών ή συναδέλφων του καθηγητών όσον αφορά στην επίμαχη ανάρτηση. Όμως δέχθηκε ιδιωτικά πολλά παράπονα ή πάντως έφθασαν στα αυτιά του όσα λέγονταν, με την “πικρία” όσων εισηγήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο να γίνει κεντρικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή και να γίνει πριν από 20 ημέρες επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Η τοποθέτησή του ως εκπροσώπου στους διεθνείς οργανισμούς ήταν προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρότι ο κ. Μόσιαλος προερχόταν από τον Ρήγα Φεραίο ως φοιτητής και εν συνεχεία μεταπήδησε στο ΠΑΣΟΚ. Οι πολιτικές και θρησκευτικές αντιλήψεις του δεν αποτελούσαν δηλαδή “έκπληξη” αφού ήταν δεδομένη η κοσμοθεωρία του.

Η επίμαχη ανάρτηση

Υπενθυμιζεται ότι η Ιερά Σύνοδος αντέδρασε έντονα στην εξής ανάρτησή του:

Μπορεί να είναι meme 2 άτομα και κείμενο που λέει "Ηλίας Μόσιαλος Thu at 16:57 Συμβαίνουν και αυτά ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΟΡΑΣ ΜΑΣΚΑ? ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΟΤι ΕΜΕΙΝΑ ΕΓΚΥΟΣ ΑΠΟ ΚΡΙΝΟ ΟΜΩΣ E? ΑΜΑΣΗΤΟ Το ΚΑΤΑΠΙΕΣ"

Η Ιερά σύνοδος εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Η προσβλητική ανάρτηση, φερομένη υπό το όνομα του αντιπροσώπου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊό κ. Ηλία Μόσιαλου, παραμονή των Χριστουγέννων, που χλευάζει την θρησκευτική πίστη εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών της χώρας που εκπροσωπεί, και οι συναφείς διαμαρτυρίες μελών της Εκκλησίας που περιήλθαν σε γνώση μας, δίνουν την αφορμή για την γενικότερη υπόμνηση ότι, αν και το πρόσωπο του Χριστού και της Κυρίας Θεοτόκου δεν έχουν ανάγκη οποιασδήποτε ανθρώπινης υπεράσπισης έναντι των ανθρώπινων ύβρεων, οι προσβολές και επιθέσεις κατά του Χριστιανισμού θα συνεχίσουν και θα αυξάνονται κατά τον 21ο αιώνα».

Αντέδρασε και ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κυρανάκης, που γεννήθηκε στο Λουξεμβούργο αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Προέρχεται από την ΔΑΠ και είναι νομικός που έκανε μεταπτυχιακό στη στρατηγική επικοινωνία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Αθήνας και έχει εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο του μάρκετινγκ. Στην ανάρτησή του έγραψε:

«Το πρόβλημα με τον κ. Μόσιαλο δεν είναι η απόφασή του να προσβάλει την πίστη μας στη γέννηση του Χριστού, παραμονή του εορτασμού της. Αυτό δείχνει απλά τον χαρακτήρα του. Το πρόβλημα είναι ότι παρότι επιστήμονας δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτοί που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει covid λόγω θρησκείας είναι λιγότεροι και από αυτούς που ψήφισαν Παπανδρέου για πρόεδρο ΚΙΝΑΛ. Ως πρώην υπουργός του, αλλά και ως εκπρόσωπος της Ελλάδας οφείλει να αντιληφθεί και τα δυο». Το τελευταίο ήταν “καρφί” επειδή ο κ. Μόσιαλος υπήρξε προσωπική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου όταν είχε πολιτευθεί με το ΠΑΣΟΚ.

Χωρίς απάντηση

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε για την ανάρτηση, ο κ. Μόσιαλος βγήκε χθες το βράδυ σε τηλεοπτικό δελτίο και είπε όσα είχε αποφασίσει να πει, χωρίς να απαντήσει αν είναι “μετανιωμένος” για την ανάρτηση ή να μπει σε λεπτομέρειες, παρά έμεινε στην ουσία της ενημέρωσης για την πανδημία  –όμως υπενθυμίζεται πως ούτε η καθηγήτρια κυρία Γιαμαρέλλου δήλωσε ποτέ μετανιωμένη για το αντίστροφο, όταν δέχθηκε βολές για την άποψή της ότι η θεία κοινωνία δεν μεταδίδει τον ιό.

Στο τηλεοπτικό κανάλι όπου βγήκε να “απαντήσει” για την κριτική που δέχθηκε, έκανε ουσιαστικά μια επιστημονική και κυρίως πολιτική τοποθέτηση, καθώς επέμεινε στο σκέλος ότι στόχος του από την αρχή της πανδημίας ήταν η ενημέρωση του κόσμου. Και όταν τελικά ρωτήθηκε γιατί δεν απαντά στο “δια ταύτα” (δηλ. την ανάρτηση), είπε «απάντησα σαφέστατα με όσα είπα» με βασική απάντηση επί του θέματος το ότι «η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα». Ουσιαστικά είπε, ότι η δική του δουλειά, όπως και της εκκλησίας και όλων των φορέων πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ότι σε μια σύγχρονη δημοκρατία δεν πρέπει να υπάρχει σκοταδισμός ή περιορισμός στην ελευθερία της έκφρασης.

Είπε συγκεκριμένα ότι «τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων, έχουμε την ευκαιρία να αναστοχαστούμε και να θυμηθούμε την αξία της ανθρώπινης ζωής και της προστασίας της, αυτές είναι θεμελιώδεις αξίες της χριστιανικής πίστης. Άρχισα συστηματικές αναρτήσεις με ενημερώσεις πολύ πριν πολλές κυβερνήσεις  συνειδητοποιήσουν τον τεράστιο κίνδυνο της πανδημίας στον πλανήτη μας από τον Ιανουάριο του 2020. Τα τελευταία δύο χρόνια ενημερώνω διαρκώς, όχι μόνο με γρήγορες τηλεοπτικές εμφανίσεις, αλλά παρουσιάζοντας τα επιστημονικά δεδομένα με συστηματικό  και κατανοητό τρόπο, αναλύοντας στατιστικά, φαρμακολογικά και επιδημιολογικά στοιχεία.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε: «Δεν  απαντήσατε για την ανάρτηση, θα το ξανακάνατε, το ξανασκέφτεστε;» και ο κ. Μόσιαλος λέει «σας απάντησα με πολύ μεγάλη σαφήνεια, ζούμε σε μια ευρωπαϊκή σύγχρονη δημοκρατική ορθολογική χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».Σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είπε σχετικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι πρόκειται για ένα λυπηρό περιστατικό. «Είναι μια εικόνα που προσβάλλει τους Χριστιανούς τις άγιες τούτες ημέρες», ανέφερε η υπουργός.

 

Ο Ηλίας Μόσιαλος διδάσκει στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) και  στην Ιατρική Σχολή (Department of Cancer and Surgery) του Imperial College London, συνδιευθύνει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2009 και το 2011 ανέλαβε Υπουργός Επικρατείας με καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου στην κυβέρνηση Παπανδρέου, θέση που διατήρησε για λίγους μήνες.

Το background

Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, όταν ως φοιτητής της Ιατρικής στην Αθήνα ήταν επικεφαλής της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος. Με το τέλος των σπουδών του πήγε στη Βρετανία. Αργότερα, όντας ήδη καθηγητής στο LSE, αποδέχθηκε τη πρόταση του πρώην αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου να αναλάβει σύμβουλος κοινωνικής πολιτικής. Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 εξελέγη βουλευτής. Αρνήθηκε όλα τα βουλευτικά του προνόμια, καθώς και το βουλευτικό του αυτοκίνητο με σκοπό την ελάφρυνση της οικονομίας στην περίοδο λιτότητας.

Το 2010 υπερψήφισε τον μηχανισμό στήριξης της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ τον Ιούνιο του 2011 τοποθετήθηκε υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Κυβέρνηση Παπανδρέου. Από τη θέση αυτή υποστήριξε την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα με ριζικές αλλαγές στη διαχείριση πόρων και το σύστημα υγείας με ταυτόχρονη καταπολέμηση των πελατειακών σχέσεων. Παρέμεινε μέλος της κυβέρνησης μέχρι και την παραίτηση της τον Νοέμβριο του 2011, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου.

Τον Μάρτιο του 2020 και ενώ ήδη συμμετείχε σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς,  ανέλαβε θέση ως κεντρικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτούς που είχαν ως αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στις αρχές Δεκεμβρίου αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στην τελετή τότε παρέστη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα καθώς και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος.

Είναι παντρεμένος με την κυρία Λίλυ Χουλιαράκη, τακτική καθηγήτρια Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο London School of Economics, έχει συγγράψει το βιβλίο “Ο ειρωνικός θεατής- Η αλληλεγγύη χτες και σήμερα”, στο οποίο τονίζει ότι η συμπόνια για την ανθρώπινη οδύνη μετατράπηκε από πράξη οίκτου σε ναρκισσιστικό θέαμα. Έχει μια κόρη που νόσησε από κορονοϊό ήπια και είχε δημοσιευθεί η συνομιλία του μαζί της μέσω skype.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι