ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεύτερο περιστατικό με παράλυση μετά από Pfizer – Θάνατος 68χρονης

Δεύτερο περιστατικό με παράλυση μετά από Pfizer - Θάνατος 68χρονης, Όλγα Μαύρου

Μία γυναίκα 68 ετών πέθανε στην Πέλλα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer και η οικογένειά της τώρα στρέφεται δικαστικά κατά παντός υπευθύνου. Η γυναίκα κατέληξε, αφού προηγουμένως παρουσίασε παράλυση. Η εκλιπούσα έλαβε την δεύτερη δόση στις 4 Μαΐου, αλλά μετά από λίγες ώρες άρχισε πυρετός, ζαλάδα, τάση για εμετό και, παράλληλα, ένα αίσθημα παράλυσης στα χέρια και στα πόδια της.

Τα παιδιά της, την μετέφεραν αμέσως το νοσοκομείο, όπου και έγινε μία σειρά από εξετάσεις. Όπως λένε οι συγγενείς της, οι γιατροί καθησύχασαν την γυναίκα πως τα συμπτώματα που είχε ήταν παρενέργειες της δεύτερης δόσης του εμβολίου και της έδωσαν εξιτήριο, λέγοντας ότι όλα αυτά θα υποχωρούσαν γρήγορα. Λίγες ώρες αργότερα, όμως, τα συμπτώματα έγιναν πιο έντονα και η γυναίκα ανέβασε πάλι πυρετό.

Τα παιδιά της την πήγαν για δεύτερη φορά στο νοσοκομείο, αλλά πριν φτάσει εκεί είχε χάσει τις αισθήσεις της. Οι γιατροί τη διασωλήνωσαν στη ΜΕΘ, αλλά μετά από μισή ώρα κατέληξε. Όπως λένε τα παιδιά της, η 68χρονη δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας. Ανάλογο περιστατικό είχε καταγραφεί και τον Φεβρουάριο σε νοσηλεύτρια του νοσοκομείου της Κέρκυρας, αλλά δεν ήταν μοιραίο. Η 40χρονη νοσοκόμα μετά από αρκετές ημέρες ανέκτησε την κινητικότητά της.

Το περιστατικό με την νοσηλεύτρια

Η Ειδική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, αν και ανακοίνωσε τότε ότι θα συλλέξει στοιχεία, δεν έχει ενημερώσει για τα συμπεράσματά της για την παράλυση των κάτω άκρων, παρότι παρήλθαν τρεις μήνες. Το περιστατικό εκείνο είχε αποκαλυφθεί από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο.

«Πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου. Είμαστε υπέρ των εμβολιασμών, έχουν εμβολιαστεί 400.000 άνθρωποι και δεν είχαν πρόβλημα, αλλά η συνάδελφος είχε αυτή την ανεπιθύμητη ενέργεια που είναι σοβαρή», είχε πει τότε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, προτού η νοσηλεύτρια παρουσιάσει βελτίωση. Τόσο η Pfizer, όσο και η Moderna αναφέρουν μεταξύ των σπάνιων παρενεργειών που καταγράφηκαν κατά τις κλινικές έρευνες την πάρεση προσωπικού νεύρου (Bell), δηλαδή την μερική παράλυση της μιας πλευράς του προσώπου.

Η πάρεση Bell είναι αγνώστου αιτιολογίας. Εικάζεται ότι μπορεί  να οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, χωρίς όμως βεβαιότητα. Έχει διαπιστωθεί ότι είναι πιο συχνή σε άτομα με διαβήτη, ή σε όσους πέρασαν κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού, σε εγκύους, σε άτομα με  δυσλειτουργία του προσωπικού νεύρου, σε όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, ή έχουν όγκο στον εγκέφαλο, σε όσους πάσχουν από μυασθένεια gravis ή από τη νόσο του Lyme.

Η υγεία της νοσηλεύτριας αποκαταστάθηκε πλήρως και έλαβε εξιτήριο στις 19 Φεβρουαρίου. Το εξιτήριό της από το νοσοκομείο της Κέρκυρας, αναφέρει ως διάγνωση «παραλυτικό σύνδρομο, μη καθορισμένο». Παρόμοιο περιστατικό χωρίς αίσθηση χεριών και ποδιών βίωσε και μια 33χρονη μητέρα στο Νάσβιλ των ΗΠΑ, που παρουσίασε το σύμπτωμα 12 ώρες μετά τον εμβολιασμό. Ανέκτησε την επομένη την κίνηση στα χέρια και άρχισε να κινεί τα ακροδάχτυλα των ποδιών.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι