ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διασωλήνωση μαθητή – Σε τι επίπεδα βρίσκεται το ιικό φορτίο

Διασωλήνωση μαθητή – Σε τι επίπεδα βρίσκεται το ιικό φορτίο, Όλγα Μαύρου

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα βρίσκονται τα κρούσματα ειδικά στην Αττική παρά τον καλό καιρό και τους εμβολιασμούς. Καθημερινά στα νοσοκομεία συνεχίζουν να γίνονται πάνω από 250 εισαγωγές, συγκριτικά με τις 500 (πανελλαδικά) του περασμένου μήνα, αλλά δεν δείχνουν σημαντικά πτωτικές τάσεις, ειδικά στην πρωτεύουσα. Εν τω μεταξύ διασωληνώθηκε ένας μαθητής 17 ετών στον Ερυθρό Σταυρό. Για το αγόρι δεν υπάρχει πληροφόρηση, αν και σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ το παιδί δεν είχε κανένα υποκείμενο νόσημα.

Από 70.000 τεστ που διενεργήθηκαν, ανακοινώθηκαν σήμερα 2.433 κρούσματα από τα οποία τα 1.151 στην Αττική. Πριν από μία εβδομάδα, πάλι με 70.000 τεστ (γιατί δεν είναι ενδεικτική η σύγκριση με ημέρες με διαφορετικό αριθμό τεστ) είχαν εντοπιστεί 2.812 κρούσματα, από τα οποία τα 1.425 στην Αττική.  Πριν από ένα μήνα, στις 29 Απριλίου, πάλι με 70.000 τεστ, τα κρουσματα ήταν 2.435 με τα 1.151 στην Αττική, όσα δηλαδή ακριβώς και σήμερα.

Ο αριθμός των διασωληνώσεων και των θανάτων είναι ενδεικτικός για τη βελτίωση ή όχι της κατάστασης, όμως μόνον όταν γίνεται η σωστή προσθαφαίρεση.  Δηλαδή έχουν μειωθεί μεν από 800 σε 565 οι διασωληνωμένοι  και οι θάνατοι από 80 την ημερα σε 50, αλλά δεν δίνονται στοιχεία για το πόσοι εισάγονται σε ΜΕΘ την ημέρα στην Αττική ή πόσοι είναι οι νεκροί ειδικά στην Αττική.

Καθώς η πανδημία έχει υποχωρήσει σε λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας και δεν έχει παντού την ίδια έξαρση, η πραγματική εικόνα της βελτίωσης ή της στασιμότητας στην Αττική θα μπορούσε να προκύψει μόνον από αναλυτικά στοιχεία για το πόσοι εισάγονται στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, πόσοι από αυτούς καταλήγουν σε ΜΕΘ της Αττικής και πόσοι από τους νεκρούς καταμετρώνται στην Αττική.

Το ίδιο ισχύει και για τα νοσοκομεία. Δηλαδή ο ΕΟΔΥ δεν ανακοινώνει πόσες εισαγωγές γίνονται την ημέρα σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας, αλλά πανελλαδικά. Ούτε γνωρίζουμε πόσοι από τους 1.580 νεκρούς του Μαΐου ήταν από την Αττική και, γενικά, δεν υπάρχει εικόνα από τον αριθμό των θανάτων ανά περιοχή.

Ιικό φορτίο

Όμως και από τα λύματα προέρχονται δυσάρεστα νέα, καθώς η Αττική παρουσιάζει και αυτή (όπως και την προηγούμενη εβδομάδα) στασιμότητα. Τρεις από τις δώδεκα περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων παρουσίασαν αυξητικές τάσεις, με πρώτο το Βόλο (αύξηση ιικού φορτίου στα λύματα της τάξης του 201%) και δεύτερη τη Λάρισα (+129%). Πτωτική ήταν η μεταβολή στην Αλεξανδρούπολη, καθώς το ιικό φορτίο μειώθηκε κατά 78%.

Στη Θεσσαλονίκη μειώθηκε κατά 35% αλλά οι επιστήμονες που επεξεργάζονται τα στοιχεία θεωρούν τις μεταβολές της τάξης 1%-30% μη σημαντικές, επειδή μπορεί να οφείλονται σε τεχνικά στοιχεία και να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα. Στην Αθήνα καταγράφηκε επίσης μια μη σημαίνουσα μεταβολή (-5%). Στην Κρήτη φαίνεται πως υπάρχει μια εικόνα βελτίωσης, όπως και στην Πάτρα. Για τα Ιωάννινα δεν μπορεί να γίνει σύγκριση, επειδή η επιτήρηση άρχισε αυτή την εβδομάδα. https://www.ethnos.gr/sites/default/files/images/2021/05/lymata.jpg

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx