ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διασωληνώθηκε έγκυος – Κορονοϊός και εγκυμοσύνη

Πόσα μωρά έχει πάρει ο κορονοϊός

Τα περιστατικά σοβαρής νόσου Covid-19 σε εγκύους είναι λίγα, πλην όμως άλλο ένα προστέθηκε πριν από τρεις ημέρες στην Πάτρα και η γυναίκα αναμένεται να διασωληνωθεί τις επόμενες ώρες, μόλις υποβληθεί σε καισαρική. Πρόκειται για έγκυο από την Ζάκυνθο η οποία όταν μολύνθηκε διένυε τον έβδομο μήνα κύησης, ενώ σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ένας 19χρονος που υπέστη πνευμονική εμβολή.

Εισήχθη στο νοσοκομείο με έντονα συμπτώματα πριν από τρεις ημέρες. Όπως είπαν οι θεράποντες γιατροί του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να συνεχισθεί φυσιολογικά η κύηση της γυναίκας, χρησιμοποιώντας ειδικές μάσκες οξυγόνου και επίσης ειδικά μίγματα οξυγόνου. Διαπίστωσαν κάποια ανταπόκριση και κέρδισαν λίγο χρόνο, αλλά δεν φαίνεται να μπορούν να αποφύγουν την καισαρική και την διασωλήνωση της άτυχης γυναίκας.

Δεν είναι γνωστή η ηλικία της και το αν πάσχει από υποκείμενα νοσήματα. Αν και αρχικά ο εμβολιασμός για τις εγκύους δεν συνιστάτο, η θέση αυτή μεταβλήθηκε άρδην. Ο κορονοϊός μπορεί να είναι σε μερικές περιπτώσεις ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις εγκύους. Όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, «Η νόσος της μητέρας, της εγκύου με Covid, προκαλεί βλάβες σημαντικές στο πλακούντα, την πλακουντίτιδα Covid. Φαίνεται ότι ο ιός δημιουργεί βαριές αλλοιώσεις στον φραγμό μεταξύ μητέρας και εμβρύου, όπως είναι ο πλακούντας, με αποτέλεσμα δυσάρεστες επιπτώσεις στο έμβρυο».

Οι κίνδυνοι κατά την εγκυμοσύνη

Η Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της προς τον τηλεοπτικό σταθμό Mega: «Κοιτάξαμε τους πλακούντες εμβρύων και είδαμε κάποιες αλλοιώσεις. Όμως τα μωρά στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν εξαιρετικά καλή έκβαση. Σε τέσσερα δυσάρεστα ενδομήτριου εμβρυϊκού θανάτου ο κορονοϊός απομονώθηκε στον πλακούντα»,

Η ίδια θεωρεί ότι ειδικά στο τρίτο τρίμηνο ο κίνδυνος μεγαλώνει για σοβαρή νόσο των εγκύων: «Όταν πλέον χορηγήθηκαν πάρα πολλά εμβόλια, η αρχική μας άρνηση και επιφύλαξη για τις εγκύους, άλλαξε. Διαπιστώσαμε ότι τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή και συστήνονται από τις διεθνείς επιστημονικές εταιρείες. Στο τρίτο τρίμηνο είναι μεγάλη η επικινδυνότητα στις εγκύους να ασθενήσουν σοβαρά από κορονοϊό».

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, παρότι ο συνολικός κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 κατά την κύηση είναι χαμηλός, «Φαίνεται ότι οι έγκυες με συμπτωματική νόσο διατρέχουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό… Η πιθανότητα σοβαρής νόσου αυξάνει όταν η έγκυος είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη, ανήκει στη μαύρη ή την ασιατική φυλή, παρουσιάζει συννοσηρότητες όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή άσθμα και έχει ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών».

Ποια εμβόλια συστήνονται

Η Επιτροπή αναφέρει ότι «σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα από τις ΗΠΑ, μετά την χορήγηση εμβολίου σε περίπου 90.000 εγκύους, δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής ανησυχητικές ενδείξεις σχετικά με ζητήματα παρενεργειών. Επομένως συστήνεται ο εμβολιασμός των εγκύων με τα mRNA εμβόλια Pfizer και Moderna. Για τα εμβόλια ιικών φορέων της AstraZeneca και της Johnson η εμπειρία στην εγκυμοσύνη είναι πιο περιορισμένη. Για το λόγο αυτό, μέχρις ότου υπάρξουν περισσότερα δεδομένα, προτιμάται η χορήγηση των εμβολίων mRNA».

Σύμφωνα με την Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία η κύηση θεωρείται εν γένει παράγοντας υψηλού κινδύνου νόσησης από κορονοϊό και η εταιρεία συνιστά τον εμβολιασμό  όλων των εγκύων και ειδικά αυτών που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης (όπως π.χ. εκείνες που εργάζονται σε νοσοκομεία). Η εταιρεία επίσης συνιστά τον εμβολιασμό των εγκύων που έχουν συννοσηρότητες, όπως διαβήτη, καρδιολογικά και αναπνευστικά νοσήματα ή είναι παχύσαρκες. Ο εμβολιασμός συστήνεται κατά την διάρκεια της κύησης σε όλα τα τρίμηνα.

Αναφορικά με την επιλογή εμβολιαστικού σκευάσματος η ΕΜΓΕ προτείνει τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA, καθώς τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα αφορούν κυρίως αυτή την κατηγορία εμβολίων, χωρίς όμως να αποκλείονται και οι άλλοι τύποι. H χρήση εμβολίων με αδρανοποιημένους ιούς δεν αναμένεται πάντως κατά την ΕΜΓΕ να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στην κύηση, παρά την έλλειψη σχετικών δεδομένων.

Όσο για το θηλασμό, η ΕΜΓΕ αναφέρει ότι «Δεν απαγορεύεται ο εμβολιασμός, με οποιαδήποτε τύπο εμβολίου των γυναικών που θηλάζουν. Ο θηλασμός δεν αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό της μητέρας έναντι COVID-19 και ενδέχεται να προσφέρει παθητική ανοσοποίηση στο νεογνό».

Νοσηλεύεται και 19χρονος

Όμως στο νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση και ένας 19χρονος, ο οποίος είχε νοσήσει από κορονοϊό και εκδήλωσε πνευμονική εμβολή. Το αγόρι είχε ήπια συμπτώματα και βρισκόταν απλώς σε καραντίνα στο σπίτι του, όμως κατά την ένατη μέρα παρουσίασε ανησυχητικά συμπτώματα και εισήχθη στο νοσοκομείο. Δεν έχει διασωληνωθεί και οι γιατροί αισιοδοξούν ότι η κατάσταση του νεαρού θα βελτιωθεί σύντομα.

Ο 19χρονος δεν είχε υποκείμενα νοσήματα. Η πνευμονική εμβολή προκαλείται από θρόμβο αίματος που προσβάλλει τους πνεύμονες. Ο θρόμβος στις περιπτώσεις αυτές “ταξιδεύει” στους πνεύμονες από άλλα σημεία του σώματος, όμως αποφράσσει μία από τις αρτηρίες που τους τροφοδοτούν με αίμα και προκαλεί το σύμπτωμα της υποξυγοναιμίας και της δύσπνοιας, του βήχα, μιας γενικευμένης νευρικότητας ή ανησυχίας, ζαλάδα και λιποθυμικές τάσεις, ταχυκαρδία, λαχάνιασμα κ.α. Όταν αντιμετωπισθεί εγκαίρως με φαρμακευτική αγωγή δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες.

Ο γιατρός ερευνητής στης ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης χαρακτήρισε χθες την μετάλλαξη Δέλτα ως “νέο ιό” που προσβάλλει και παιδιά σε μεγάλο ποσοστό και που δεν πρόκειται να αναχαιτισθεί χωρίς lockdown με τόσους πολλούς ανεμβολίαστους. Πιστεύει ότι ο δύσκολος χειμώνας μπορεί να αποτραπεί μόνον με lockdown διαρκείας τριών εβδομάδων και «όσο πιο γρήγορα εφαρμοστεί lockdown, τόσο καλύτερα. Η Δέλτα δεν αστειεύεται. Είναι καινούρια επιδημία, μεταδίδεται ταχύτατα και προκαλεί σοβαρότερη νόσο», είπε. Πάντως η κυβέρνηση αποκλείει τα lockdown, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι