ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διασωληνώθηκε ο Θεόδωρος Κατσανέβας – Είχε κάνει την πρώτη δόση

Διασωληνώθηκε ο Θεόδωρος Κατσανέβας - Είχε κάνει την πρώτη δόση

Διασωληνώθηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο ο καθηγητής και πρώην βουλευτής Θεόδωρος Κατσανέβας, που νόσησε πριν από δεκαπέντε ημέρες, 4 μέρες αφ΄ ότου έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου. Αρχικά ο 74χρονος πολιτικός έμεινε σε καραντίνα στο σπίτι του με ήπια συμπτώματα, αλλά στις 22 Απριλίου εισήχθη στο Σισμανόγλειο και άρχισε να του χορηγείται οξυγόνο.

Χτες τη νύχτα η κατάστασή του επιδεινώθηκε αιφνίδια και οι γιατροί αποφάσισαν να τον διασωληνώσουν. Ο πολιτικός είχε ήδη κολλήσει τον ιό ή τον κόλλησε αμέσως μετά τον εμβολιασμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν δηλαδή κάποιος τύχει να του μεταδοθεί η νόσος μια-δύο μέρες πριν από τον εμβολιασμό ή μια-δύο μέρες μετά, δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι το εμβόλιο μπορεί να προσφέρει κάτι.

Η σχετικά πλήρης ανοσία δομείται σύμφωνα με τους παρασκευαστές των εμβολίων που κυκλοφορούν στη χώρα μας 15 μέρες μετά και την δεύτερη δόση (ή 15 μέρες μετά τη μία και μοναδική στα μονοδοσικά). Η μερική ανοσία που αρχίζει να δομείται και από την πρώτη δόση, χρειάζεται και αυτή πάνω από 5-6 μέρες. Στην Ελλάδα, γιατροί και νοσηλευτές στο Γ. Γεννηματάς, στο Νοσοκομείο της Λάρισας αλλά και στη Θεσσαλονίκη, συνολικά 12 ιατρονοσηλευτές εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις, κόλλησαν τελικά τον ιό και βρέθηκαν θετικοί. Οι περισσότεροι ήταν ασυμπτωματικοί ή είχαν εξαιρετικά ήπια συμπτώματα και κανένας δεν χρειάσθηκε νοσηλεία.

Όμως σημειώνονται και θάνατοι εμβολιασθέντων, ειδικά μεταξύ εκείνων που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή ή είναι πολύ ηλικιωμένοι και δεν αναπτύσσουν πολλά αντισώματα. Σε αυτές τις ομάδες η ανοσοαπόκριση είναι περιορισμένη ακόμη και δύο εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση. Το αισιόδοξο συμπέρασμα (στο Ισραήλ ειδικά, όπου έχουν πληρέστερη εικόνα) είναι ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους, αν και αναπτύσσουν μειωμένα αντισώματα, όταν κολλούν τον ιό, νοσούν ήπια και δεν χρειάζονται νοσηλεία. Ελάχιστοι εισάγονται στα νοσοκομεία

Κάποιοι όμως όχι. Και γι΄αυτό όσοι ειναι ανοσοκατεσταλμένοι, πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα ακόμα κι αν έχουν εμβολιασθεί και πρέπει επισης να τους προστατεύει το περιβάλλον τους. Στο Ισραήλ, μια προκαταρκτική έρευνα έδειξε, ότι  μεταξύ των 1.536 θανάτων μόνον οι 45 ήταν εμβολιασμένοι, δηλαδή το 3% των νεκρών και επρόκειτο ως επί το πλείστον για πολύ μεγάλης ηλικίας ασθενείς ή για ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και ανοσοκατεσταλμένα.

Δήλωση Κατσανέβα

Ο κ. Κατσανέβας δεν εμπίπτει σε καμία από τις προαναφερόμενες κατηγορίες, καθώς είχε την ατυχία να μολυνθεί “κολλητά” με το εμβόλιο και δεν του δόθηκε χρόνος να αναπτύξει αντισώματα. Επίσης δεν γνωρίζουμε αν έχει υποκειμενα νοσήματα. Προτού εισαχθεί στο νοσοκομείο ο κ. Κατσανέβας, είχε γράψει στα κοινωνικά δίκτυα τα εξής:

«Θέλω να ενημερώσω τους φίλους μου ότι από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου, έχω διαγνωστεί με Covid-19 και παραμένω σε απομόνωση στο σπίτι με ήπια συμπτώματα. Δεν σταμάτησα να εργάζομαι αλλά με χαλαρότερους ρυθμούς. Την Τρίτη 20/4 το πρωί 11 π.μ. και 6-8 μ.μ. τo απόγευμα όπως κάθε Τρίτη, συμμετείχα στο τακτικό σεμινάριο επαγγελματικού προσανατολισμού που έχω την ευθύνη υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με εισηγητή αυτή τη φορά τον διαπρεπή καθηγητή ανθρωπίνων πόρων του Πανεπιστημίου μας και φίλο Λεωνίδα Χυτήρη.

»Η ατυχία είναι ότι έκανα το εμβόλιο της Pfizer την περασμένη Τετάρτη 14 Απριλίου, αλλά προφανώς μέχρι την Κυριακή 18/4 που παρουσίασα τα πρώτα συμπτώματα, με πρόλαβε ο κορωνοϊός αμέσως μετά, από άγνωστη αιτία, παρ’ όλες τις προφυλάξεις που έπαιρνα. Έτσι το εμβόλιο δεν πρόφτασε να δημιουργήσει τα απαραίτητα αντισώματα, αν και ίσως βοηθήσει στην ήπια αντιμετώπισή του στο τωρινό διάστημα.

»Είμαι αισιόδοξος και αυτό συνιστώ σε όλες και όλους, με την παραίνεση να κάνουν όλοι το εμβόλιο και τα τεστ. Οι όποιες ελαχιστότατα πιθανές παρενέργειες από εμβόλια, είναι ασυγκρίτως ελάχιστες σε σχέση με τους κινδύνους της μάστιγας του Covid. Και το λέω εγώ από παράδοση αντισυστημικός, γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις που κρύβονται πίσω από την πανδημία, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες πλουτίζουν.

»Αυτό είναι το λιγότερο αναγκαίο κακό, σε μια εποχή που πολύ πλουτίζουν με μύριους όσους τρόπους και η χώρα μας υποφέρει από πολλές κυρίως οικονομικές πληγές. Εκεί, όπως και στα εθνικά θέματα και στο μεταναστευτικό, βρίσκεται το κύριο πρόβλημά μας και εκεί πρέπει να εστιάζουμε την προσοχή και την εθνική μας εγρήγορση. Πέρα από όλα αυτά, οφείλουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο και να χαμογελάμε στο μέλλον, με την ελπίδα ότι το χαμόγελο αυτό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πολλές φορές, μπορεί να επιστρέψει πίσω σε εμάς», κατέληγε ο κ. Κατσανέβας, ο οποίος την επομένη της ανάρτησης χρειάσθηκε να εισαχθεί για νοσηλεία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι