ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διπλασιάστηκαν οι διασωληνώσεις για κορονοϊό – Νέα παραλλαγή στη Βρετανία

Διπλασιάστηκαν οι διασωληνώσεις για κορονοϊό – Νέα παραλλαγή στη Βρετανία

Νέα παραλλαγή του κορονοϊού έχει κάνει την εμφάνισή της στη Βρετανία και εξαπλώνεται με ταχύτητα, καθώς διαπιστώνεται ότι ήδη προκαλεί το 14,5% των κρουσμάτων. Πρόκειται για παραλλαγή της Όμικρον και έχει σχεδόν διπλασιάσει τις νοσηλείες, με ασθενείς κυρίως ηλικιωμένους. Και στην Ελλάδα έχουμε σημαντική αύξηση των νοσηλειών, ενώ η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα δείχνει αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 8 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν. Ο λόγος είναι προφανώς ο τουρισμός, που φέρνει, όπως κάθε χρόνο, νέες παραλλαγές.

Ο ΕΟΔΥ δεν βρίσκει προς το παρόν –όπως ανακοινώνει– κάποιες νέες παραλλαγές, όμως πέραν της εμφάνισης νέων μορφών του ιού δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για το διπλασιασμό των διασωληνώσεων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του αρμόδιου Οργανισμού στην Ελλάδα κυριαρχούν οι παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί. Η συχνότερη παραλλαγή ήταν η ΧΒΒ.1.5 που προκαλεί το 80% των κρουσμάτων και η αμέσως επόμενη είναι η ΧΒΒ.1.16 που συνιστά το 18% των κρουσμάτων.

Είναι φανερό ότι, αν γίνεται όντως συστηματική έρευνα στα κρούσματα, έχουμε μεγάλη διαφορά από την Βρετανία, αφού εκεί η τελευταία υπο-παραλλαγή συνιστά σχεδόν το 40% των κρουσμάτων, δηλαδή διπλάσιο ποσοστό από ό,τι στην Ελλάδα. Εκεί το διπλασιασμό τον παρατήρησαν με την έλευση της “δικής τους” Όμικρον, της EG.5.1, η οποία δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Εξαπλώνεται πάντως και στην Ασία η συγκεκριμένη υπο-παραλλαγή.

Στην Ελλάδα οι διασωληνώσεις έφθασαν τις 16 από 8 που ήταν ο μέσος όρος των προηγούμενων εβδομάδων και αυξήθηκαν κατά 41% οι νοσηλείες. Οι θάνατοι είχαν μειωθεί στους 15 εβδομαδιαίως, αλλά ανήλθαν την τελευταία εβδομάδα στους 24.

Στη Βρετανία υπάρχει μια ανάλογη εικόνα, καθώς οι εισαγωγές τα νοσοκομεία σχεδόν διπλασιάσθηκαν και από 1,17 ανά 100.000 κατοίκους, έφθασαν το 1,97. Ο αντίστοιχος με τον ΕΟΔΥ οργανισμός της Βρετανίας αναφέρει ότι «έχουμε, παρατηρήσει μια μικρή αύξηση στα ποσοστά εισαγωγής στα νοσοκομεία και αφορά περισσότερο τα ηλικιωμένα άτομα» – αυτό ισχύει και στην Ελλάδα, δηλαδή οι άνθρωποι που χρειάζονται νοσηλεία και ΜΕΘ, είναι άνω των 65 ετών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι