ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιος είναι ο “δρ θάνατος” που έφαγε δις ισόβια

Ποιος είναι ο "δρ θάνατος" που έφαγε δις ισόβια, ΄΄Ολγα Μαύρου

Αμίλητος άκουσε την απόφαση του Εφετείου ο λέκτορας του ΑΠΘ που καταδικάστηκε πρωτόδικα σε δις ισόβια για την διπλή δολοφονία της 35χρονης συζύγου του και της 85χρονης γιαγιάς της με αρσενικό. Το Εφετείο δεν ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση, όπως προσδοκούσε ο 51χρονος σήμερα λέκτορας που θα οδηγηθεί και πάλι στην φυλακή, όπου βρίσκεται από το 2016. Κρίθηκε ξανά ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Δις ισόβια συνεπάγονται 25 χρόνια πραγματική φυλάκισης. 

Το δικαστήριο πρωτόδικα είχε κρίνει πως ο λέκτορας είχε δηλητηριάσει σκόπιμα την γιαγιά της συζύγου του, προκειμένου να παραπλανήσει τις αρχές ότι το αρσενικό βρισκόταν στο πόσιμο νερό ή πάντως στον υδροφόρο ορίζοντα του εξοχικού σπιτιού τους. Μάλιστα, ο ίδιος είχε προηγουμένως κάνει εξετάσεις, όπως και το κοριτσάκι του –τότε τεσσάρων ετών– και είχε ζητήσει να γίνει ειδική θεραπεία στο παιδί, πιθανόν για να τεκμηριώσει την θεωρία περί τοξικού νερού ή τοξικών τροφίμων στην περιοχή, αν και τα επίπεδα καδμίου και αρσενικού ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ειδικά στο κοριτσάκι.

Να σημειωθεί πως λόγω του αντικειμένου του (Καθηγητής Ψηφιακής Χαρτογράφησης Γαιών στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης) γνώριζε πολλά για τα βαρέα μέταλλα και φέρεται να είναι προμηθευτεί το αρσενικό χωρίς να πληρώσει με κάρτα, ξεκινώντας σταδιακά να το χορηγεί στην άτυχη σύζυγό του. Η πρωτόδικη απόφαση είχε τεκμηριώσει την ανεύρεση αρσενικού στο αίμα της γυναίκας σε υψηλά επίπεδα ενώ νοσηλευόταν, την στιγμή που όταν εισήχθη ήταν χαμηλότερα. Εκείνος είχε ισχυριστεί ότι ήταν χρόνια δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα και ότι αν όντως κάποιος χορηγούσε αρσενικό στις δύο γυναίκες, δεν αποδεικνύονταν ότι το πρόσωπο αυτό ήταν εκείνος, χωρίς να πείσει τελικώς την Δικαιοσύνη.

Το κίνητρο

Σύμφωνα με το σκεπτικό του πρωτόδικου δικαστηρίου, κίνητρο ήταν μεταξύ άλλων ότι ο τότε 48χρονος –που είχε βαθμό λέκτορα το 2012– ερωτεύθηκε μια Ρωσίδα φοιτήτρια, με την οποία απέκτησε αργότερα, όταν έμεινε χήρος και παιδί. Στο σκεφτικό αναφέρονταν ότι εκτός από τον παράφορο έρωτά του για την φοιτήτρια, παράλληλα, τον προβλημάτιζε η δική του εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο, ενώ τον ενοχλούσε ότι η σύζυγός του θα αναβαθμιζόταν επαγγελματικά –εκείνη εργαζόταν έως τότε στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Αντιδρούσε, λοιπόν, στην ανέλιξή της, όπως και σε άλλα καθημερινά ζητήματα, με αποτέλεσμα η γυναίκα να θέσει ζήτημα διαζυγίου, κάτι στο οποίο ο άνδρας ήταν αρνητικός, επειδή θα έπαιρνε εκείνη την επιμέλεια του τέκνου. Στην επίμονη απαίτησή της για διαζύγιο, εκείνος φέρεται να της είχε πει μια φορά «Δεν χωρίζουμε γιατί θα πάρεις το παιδί. Θα σε σκοτώσω». Οπότε, χωρίς την σύζυγο του θα έπαιρνε δικαιωματικά την επιμέλεια του παιδιού, θα παντρευόταν κάποια στιγμή την Ρωσίδα ερωμένη του και δεν θα διακυβευόταν η καριέρα του στο Αριστοτέλειο, όπου (στο γραφείο του) συχνά συνευρισκόταν ερωτικά με την τότε δευτεροετή φοιτήτρια Γεωλογίας.

Η κόρη του λέκτορα είναι 13 ετών σήμερα και το παιδάκι της Ρωσίδας είναι οκτώ ετών. Ο καταδικασθείς είχε δηλώσει παλαιότερα ότι το αγοράκι γεννήθηκε απρογραμμάτιστα, ότι το ανέλαβε η μητέρα του για να έχει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ότι τα δύο ετεροθαλή αδέλφια αγαπιούνται πολύ.

Το σχέδιο 

Ο δράστης φέρεται να είχε συλλάβει το σχέδιο του κάποια στιγμή στις αρχές του 2013, πιθανόν και το 2012. Άρχισε να χορηγεί σταδιακά και σε μικρές δόσεις το αρσενικό στη γυναίκα του. Εκείνη παρουσίαζε διάφορα συμπτώματα που μετά εξαφανίζονταν. Χρειάσθηκε και να νοσηλευθεί επειδή παρουσίαζε ξαφνικές παραλύσεις, αλλά στο νευρολογικό τμήμα δεν σκέφτηκαν να κάνουν εξετάσεις για αρσενικό. Όταν πάλι είχε εμετούς και αδυναμία, ούτε στο γαστρεντερολογικό διανοήθηκαν να αναζητήσουν αρσενικό στον οργανισμό της. Έβρισκαν μόνον υψηλά επίπεδα καδμίου.

Ο 48χρονος παγίως υποστήριζε ότι επρόκειτο για χρόνια δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα στο πόσιμο νερό της περιοχής ή από επιβαρυμένα τρόφιμα. Το δικαστήριο έκρινε ότι έλεγε ψέματα και ότι μάλιστα πήγε τον Αύγουστο στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν η γυναίκα του με έντονες γαστρεντερικές διαταραχές και της έδωσε την χαριστική βολή βάζοντας αρσενικό στο νερό της για να την αποτελειώσει. Παράλληλα, δε σε ένα δεύτερο μπουκάλι με νερό (τον Αύγουστο του 2013) έβαλε αρσενικό και το έδωσε στην γιαγιά του θύματος, που εκείνη την ώρα βρισκόταν ως επισκέπτρια στο νοσοκομείο, για να είναι κοντά στην εγγονή της.

Ο σκοπός του φέρεται να ήταν να παρουσιάσει όλη την οικογένεια με συμπτώματα δηλητηρίασης από αρσενικό σε περίπτωση που πραγματοποιούνταν ειδική εξέταση για τη συγκεκριμένη τοξική ουσία. Η γιαγιά του θύματος φέρεται να ήπιε το νερό και ασθένησε βαριά, εισήχθη στο νοσοκομείο τρεις μέρες αργότερα και πέθανε, χωρίς να υποψιασθεί κανείς δηλητηρίαση από αρσενικό.

Όμως, όλα άλλαξαν λίγο μετά, όταν, ενώ είχε προηγηθεί σχεδόν ένας μήνας νοσηλείας και η άτυχη 35χρονη παρουσίαζε αισθητή βελτίωση, ξάφνου η κατάστασή της επιδεινώθηκε και τελικά απεβίωσε. Οι συγγενείς των γυναικών εξαρχής είχαν εκφράσει την βεβαιότητα ότι οι δύο θάνατοι δεν ήταν συμπτωματικοί και ότι ο εγκληματίας ήταν ο σύζυγος της 35χρονης.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2015, εκδίδεται ένα βούλευμα που αφήνει τους περισσότερους εμβρόντητους: Παραπέμπει τον λέκτορα για δύο ανθρωποκτονίες. Το 2016 προφυλακίζεται και δύο χρόνια αργότερα το δικαστήριο κρίνει πρωτόδικα ότι ο δράστης ήταν ψυχρός εκτελεστής που δολοφόνησε με αργό και βασανιστικό θάνατο την σύζυγό του και δεν δίστασε να σκοτώσει και την γιαγιά της, ώστε να είναι πιο πειστικό το σενάριο των “βαρέων μετάλλων”.

Τι υποστηρίζει ο λέκτορας

Ο κατάδικος και σε δεύτερο πλέον βαθμό, λέκτορας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι δηλητηρίασε τις δύο γυναίκες, πέραν της κατάθεσης ενός ειδικού ότι η δηλητηρίαση με το αρσενικό δεν ήταν χρόνιας μορφής, αλλά επήλθε από μεγάλη δόση. Επίσης αναφέρθηκε σε ανακρίβειες για την καμπύλη του αρσενικού στις αναλύσεις. Η υπερασπιστική γραμμή του είχε επίσης στηριχθεί στο ότι κανείς δεν τον είδε να ρίχνει αρσενικό στο νερό, είτε της γιαγιάς είτε της συζύγου του και ότι η καταδίκη στηρίχθηκε σε εικασίες και σενάρια.

Για το γεγονός ότι στις αναζητήσεις στον υπολογιστή του βρέθηκαν, στο ιστορικό τους, πολλές αναφορές για το αρσενικό, είχε υποστηρίξει ότι έψαξε το θέμα, αλλά μόνον όταν πέθανε η γυναίκα του και μετά, καθώς διαπίστωσε τοξικά μέταλλα και στον οργανισμό του ίδιου αλλά και του παιδιού του. «Ήταν φυσικό να θέλω να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα», είχε υποστηρίξει.

Επιμένει δε ότι η γυναίκα του ήδη νοσούσε (από βαρέα μέταλλα) από το 2012. Όμως, είναι γεγονός ότι η γιαγιά δεν είχε νοσήσει μέχρι τον Αύγουστο και ότι η 35χρονη νοσηλευόταν από τέλη Ιουλίου στο νοσοκομείο Παπανικολάου, παρουσιάζοντας βελτίωση. Μάλιστα την μεγαλύτερη βελτίωση την είχε παρουσίασε στην ΜΕΘ, όπου δεν έπινε ούτε έτρωγε τίποτα που δεν χορηγείτο από νοσηλεύτριες.

Επειδή ακριβώς βελτιώθηκε θεαματικά η κατάστασή της, πήρε εξιτήριο από την ΜΕΘ και μεταφέρθηκε σε απλή παθολογική κλίνη, αλλά στις 11 Αυγούστου αίφνης παρουσίασε μεγάλη επιδείνωση και επανεισήχθη σε ΜΕΘ, όπου και τρεις μέρες μετά απεβίωσε. Στο ίδιο διάστημα δηλητηριάσθηκε και η γιαγιά.

Όταν οι συγγενείς των νεκρών είχαν ζητήσει εκταφή και επανεξέταση των αιματολογικών εξετάσεων ειδικά της 35χρονης, είχε διαπιστωθεί ότι στις αρχές Αυγούστου του 2013 (όταν είχε παρουσιάσει βελτίωση) τα επίπεδα αρσενικού στον οργανισμό της ήταν πολύ χαμηλά, αλλά στις 11 βρέθηκαν στα ύψη. Τεκμαίρεται ότι κάποιος της χορήγησε αρσενικό, ενώ νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική. Η Δικαιοσύνη έκρινε πως ήταν ο σύζυγος της, που «την κερνούσε δηλητήριο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι