Δωρεάν μάσκες στους βουλευτές – Δεν ειχαν το μισό ευρώ;

Δωρεάν μάσκες στους βουλευτές – Δεν ειχαν το μισό ευρώ;,Όλγα Μαύρου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι περισσότεροι επιστήμονες έχουν εισηγηθεί τη χρήση μάσκας τουλάχιστον στους κλειστούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, ενώ αναγκαία κρίνεται και στους ανοιχτούς χώρους, όταν υπάρχει συνωστισμός.

Η ελληνική κυβέρνηση μοίρασε προχτές δωρεάν μάσκες στους βουλευτές και στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Δηλαδή σε δύο ομάδες που δεν της λείπουν τα 0,30-0,60 ευρώ για μια μάσκα. Απεναντίας, ο μέσος πολίτης ξέρει ανθρώπους που δεν έχουν διαθέσιμο το ποσόν αυτό. Σίγουρα το έχουν υπ΄όψιν τους και οι πολιτικοί.

Πέραν από τη χρησιμότητα μιας ασήμαντης οικονομικά για την πολιτεία δωρεάς. μαζί με το αντικείμενο, θα μετέδιδε και ένα πολύ σαφέστερο μήνυμα. Το συνεργείο που μοιράζει επί μερικές ημέρες μάσκες έξω από σούπερ μάρκετ, σε στάσεις λεωφορείων, σε τρένα, σε κεντρικούς δρόμους με πολυκοσμία, σε περίπτερα στημένα σε πλατείες για να μην προκαλείται συνωστισμός, θα “έλεγε” στον κόσμο ότι το κράτος ενδιαφέρεται για τον πολίτη και ότι το κράτος “πιστεύει στη μάσκα”.

Υπάρχουν άνθρωποι που ξεχνούν για παράδειγμα τη μάσκα και δεν μπορουν να μπουν σε σούπερ μάρκετ εκτός κι αν αγοράσουν το πακέτο των 5 ευρώ. Και μπορεί να είναι άνεργοι ή να είναι χαμηλών εισοδημάτων και να έχουν μαζί τους μόνο 5 ευρώ για τρόφιμα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορεί να μην αγανακτήσουν ακούγοντας ότι μοιράστηκαν μάσκες σε κοινωνικές ομάδες που δεν θεωρουνται διόλου ευάλωτες και για τις οποίες σημαντική μερίδα του λαού επιφυλάσσει και άλλους χαρακτηρισμούς εκτός του “μη ευάλωτες”. Επίσης ως κοινωνικές ομάδες δεν υπολείπονται ούτε σε ευφυΐα ούτε σε μορφωτικό επίπεδο ώστε να τους ειναι αναγκαία η προπαγάνδα μέσω της δωρεάς.

3-5 εκατομμύρια

Ακόμα κι αν μοιράζονταν μία μάσκα σε κάθε Έλληνα πολίτη, το κόστος θα ήταν μόλις 3 εκατομμύρια, και το μήνυμα θα ήταν δια ζώσης και πιο έντονο, μια πολύ αποδοτικότερη καμπάνια σε σύγκριση με ακριβά μηνύματα και βίντεο και σποτάκια. Ακόμα κι αν συμπεριληφθεί το κόστος των κλιμακίων, των νέων παιδιών που θα μοιράζουν τις μάσκες, το κόστος είναι και πάλι αστείο μπροστά στο όφελος –το όφελος του να μη γονατίσει το σύστημα υγείας από δεύτερο κύμα.

Όπως “συμβολικά” μοιράστηκαν οι μάσκες στη Βουλή και στους δημοσιογράφους, θα μπορούσαν να μοιραστούν και συμβολικά και ουσιαστικά σε εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη το μισό ευρώ –και έχουν επισης ανάγκη το συναφές μήνυμα.

Το έκαναν και οι Βέλγοι, μοίρασαν σε όλο τον πληθυσμό από μια υφασμάτινη μάσκα. Το έκαναν και στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια και σε άλλες πόλεις και πολιτείες των ΗΠΑ. Θα μπορούσαν φυσικά να μοιραστούν δωρεάν και σε ΔΕΚΟ και γενικά στο δημόσιο, αλλά και πάλι θα τις έπαιρναν υπάλληλοι που έχουν εργασία -οι άνεργοι δεν θα ωφελούνταν. Ούτε θα περνούσε το μήνυμα της αναγκαιότητάς της. Με το χειμώνα να έρχεται κάποια στιγμή, μια ευκαιρία θα ήταν να μοιραστούν μάσκες στο άνοιγμα των σχολείων. Συμβολικά. Δεν θα το δέσουμε κόμπο ότι θα μας μοιράζονται κάθε μέρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι