ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δωρεάν self test για όλους από αύριο – Ποιοι υποχρεούνται να δηλώνουν το αποτέλεσμα

Δωρεάν self test για όλους από αύριο – Ποιοι υποχρεούνται να δηλώνουν το αποτέλεσμα

Από αύριο Δευτέρα, 31 Μαΐου, με εξαίρεση τους συνταξιούχους, όλοι οι πολίτες της χώρας θα μπορούν να παίρνουν δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ, καθώς η σχετική πλατφόρμα στα φαρμακεία ανοίγει και για όσους είναι ηλικίας 18-30 ετών. Θα μπορούν να παραλάβουν δύο self test από τις 31 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου. Δεν είναι σαφές αν θα δικαιούνται δύο τεστ την εβδομάδα οι νέοι ή με αυτά τα δύο θα καλύπτονται για δύο εβδομάδες.

Μέχρι τώρα τα τεστ παρέχονταν δωρεάν για μαθητές και εκπαιδευτικούς, εν συνεχεία διατέθηκαν για τους εργαζομένους στο δημόσιο και για όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους. Τώρα θα μπορούν να παίρνουν δύο δωρεάν self test και όσοι δεν εργάζονται ή είναι φοιτητές, γενικά όλοι όσοι είναι ηλικίας 18 έως 30 ετών. Μένουν δηλαδή χωρίς δωρεάν τεστ οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι άνω των 30 ετών. Υποχρέωση να δηλώσουν το αποτέλεσμα έχουν μόνον οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές. Όσοι δεν εργάζονται, δεν υποχρεούνται να δηλώνουν το αποτέλεσμα.

Οι έλεγχοι θα είναι όμως χρήσιμοι ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν δηλώνεται, γιατί θα ενημερώνεται ο νέος ότι είναι πιθανόν φορέας και θα λαμβάνει τα μέτρα του ο ίδιος αν είναι ευπαθής ή τα μέλη της οικογένειάς του. Ο κ. Σκέρτσος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «περιλαμβάνοντας και όλους τους πολίτες 18 έως 30 ετών, οι δικαιούχοι ξεπερνούν, πλέον, τους 6,5 εκατομμύρια πολίτες».

Για να πάρουν το self test οι ενδιαφερόμενοι νέοι, θα επιδεικνύουν τον ΑΜΚΑ τους και θα παίρνουν δύο αντιδραστήρια. Συνολικά, από τις 12 Απριλίου έως σήμερα έχουν διατεθεί από τα φαρμακεία 18.513.671 self tests σε 4.050.888 πολίτες και έχουν γίνει 12.515.855 ψηφιακές δηλώσεις στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, δηλαδή ένα ποσοστό 68% επί του συνόλου. Από τα 260.566 θετικά τεστ των αυτοδιαγνωστικών εξετάσεων, επιβεβαιώθηκαν με rapid test μόνον τα 26.444 τεστ, δηλαδή ποσοστό περίπου 10%, με το 90% να είναι ψευδώς θετικό.

«Τα περισσότερα τεστ στην ΕΕ»

Αυτά τα 26.444, εκτιμά ο υφυπουργός, είναι κρούσματα κυρίως ασυμπτωματικών φορέων που δεν θα είχαν διαγνωσθεί χωρίς τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους. Μέσα σε περίπου ενάμισι μήνα δηλαδή βρέθηκαν 26.444 φορείς, που σημαίνει ότι χωρίς τα υποχρεωτικά self test θα διέφευγαν 550 κρούσματα την ημέρα, τα οποία τώρα εντοπίζονται και λαμβάνονται μέτρα προστασίας για τα ευάλωτα μέλη των οικογενειών ή τους ευάλωτους συναδέλφους και φίλους των φορέων.

«Η μεγάλη συμμετοχή σε αυτή την μαζική πολιτική δημόσιας υγείας… έχει φέρει τη χώρα μας μεταξύ των πέντε ευρωπαϊκών χωρών που πραγματοποιούν τα περισσότερα τεστ σε όλη την ΕΕ. Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι ότι χάρη σε αυτή την πολιτική έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα και γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός δείκτης θετικότητας κινείται μεταξύ του 0,2-0,3%», αναφέρει ο κ. Σκέρτσος.

Αν και η κυβέρνηση είχε αρχικά δηλώσει ότι τα αποτελέσματα των self test δεν θα περιλαμβάνονται στις αναφορές των ημερησίων κρουσμάτων που ανακοινώνει κάθε απόγευμα ο ΕΟΔΥ, τελικά όσα επιβεβαιώνονται (δηλαδή τα κατά μέσο όρο 550 την ημέρα) περιλαμβάνονται, όπως γράφει ο κ. Σκερτσος στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στην ημέρα. O υφυπουργός αναφέρει πάντως και κάτι που δεν ευσταθεί, ότι δηλαδή το 50% των ημερησίων κρουσμάτων προέρχονται από τα self test πλέον.

Όμως τα self test γίνονται εδώ και 48 ημέρες και κατά συνέπεια ο μέσος όρος είναι 550 την ημέρα, ενώ τα ημερήσια κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ είναι 1.500 έως 1.900 τις τελευταίες ημέρες, με εξαίρεση την Κυριακή και την Δευτέρα που διενεργούνται πολύ λίγα τεστ και μειώνεται κατά συνέπεια και ο αριθμός των κρουσμάτων. Επίσης, οι έλεγχοι έχουν μειωθεί από 70.000 στους 50.000.

Aν, λοιπόν, συνεχίζονταν τα 70.000 τεστ την ημέρα, τα κρούσματα ασφαλώς θα ήταν περισσότερα από τα 1.500-1900 που ανακοινώνονται το τελευταίο τετραήμερο. Οπότε τα 550 των self test αποτελούν αυτές τις μέρες το 1/3 έως το 1/4 του συνόλου των κρουσμάτων. Στις δε 25 Μαΐου, την τελευταία ημέρα που έγιναν 70.000 τεστ, τα κρούσματα ήταν 2.434 και κατά συνέπεια τα self test αποτελούσαν περίπου το 1/5 τους. Εάν βγει θετικό το self test και χρειαστείτε αύριο Δευτέρα επιβεβαίωση του αποτελέσματος από δημόσια δομή, μπορείτε να δείτε εδώ σε ποια σημεία γίνονται δωρεάν rapid test από μονάδες του ΕΟΔΥ στις 31 Μαΐου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx