«Δούρειος Ίππος» για την Ιταλία το μεταναστευτικό

«Δούρειος Ίππος» για την Ιταλία το μεταναστευτικό, Βαγγέλης Σαρακινός

Σε ανοιχτή αντιπαράθεση βρίσκονται για άλλη μία φορά Βρυξέλλες και Ρώμη για το μεταναστευτικό, με στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης να απειλούν ακόμη και με μη καταβολή της ετήσιας συμβολής της Ιταλίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Αφορμή αυτήν την φορά είναι η διαμάχη για τους 150 παράτυπους μετανάστες που παραμένουν στο πλοίο Diciotti, στο λιμάνι της Κατάνιας.

Η Κομισιόν απαντώντας στο τελεσίγραφο του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής των «Πεντάστερων», Λουίτζι ντι Μάιο, για την κατανομή των παράτυπων μεταναστών, διαμήνυσε μέσω εκπροσώπου της ότι οι απειλές δεν οδηγούν «πουθενά», ειδικά στην Ευρώπη.  Αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει άμεσα τις απειλές του ντι Μάιο και κινήθηκε σε γενικές παρατηρήσεις και εκτιμήσεις.

Την ίδια ώρα χωρίς αποτέλεσμα για το συγκεκριμένο θέμα ολοκληρώθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής, η σύνοδος με την συμμετοχή δέκα κρατών μελών με στόχο να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της διάσωσης  μεταναστών. Η Ιταλία άσκησε πιέσεις, προκειμένου να υπάρξει λύση για το πλοίο Diciotti, οι συμμετέχοντες ωστόσο, όπως ανέφερε ένας διπλωμάτης, ήθελαν να συζητήσουν “κυρίως σχετικά με διαρθρωτικές λύσεις για τα πλοία που διαπλέουν τη Μεσόγειο” και έτσι δεν υπήρξε λύση στο θέμα.

Σχεδόν αμέσως με ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε τους Ευρωπαίους εταίρους για «υποκρισία». Ο Κόντε προειδοποίησε μάλιστα ότι η Ιταλία θα λάβει υπόψη της την εξέλιξη και θα «ενεργήσει αναλόγως, σε όλα τα θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη».

Λίγη ώρα αργότερα, ο  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να μειώσει την συμβολή της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ, εξαιτίας της έλλειψης συμφωνίας στις Βρυξέλλες για την τύχη των μεταναστών που παραμένουν σε πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στην Ιταλία, για μία ακόμη φορά» έγραψε στο Facebook, συμπληρώνοντας ότι η Ιταλία δεν έχει άλλη επιλογή από το να «λάβει μονομερώς μέτρα αντισταθμιστικού χαρακτήρα». «Είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε τα κεφάλαια που καταβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ντι Μάιο.

Η κατάσταση στο Diciotti

Εντωμεταξύ, ορισμένοι από τους 150 μετανάστες στους οποίους δεν επιτρέπεται να αποβιβαστούν στη Σικελία άρχισαν το πρωί της Παρασκευής απεργία πείνας, όπως ανέφερε  ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Νταβίντε Φαραόνε. Το απόγευμα πάντως έγινε γνωστό ότι οι 150 μετανάστες αποδέχθηκαν τελικά να φάνε το γεύμα, που τους έδωσαν οι Ιταλοί λιμενοφύλακες.

«Πέντε εκατομμύρια Ιταλοί σε κατάσταση απόλυτης ένδειας κάνουν απεργία πείνας καθημερινά, χωρίς την κάλυψη των δημοσιογράφων και τον καλοθελητών. Πρώτα οι Ιταλοί» σχολίασε  ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 190 μετανάστες, από τους οποίους οι 13 είχαν άμεση ανάγκη ιατρικής βοήθειας και μεταφέρθηκαν στην ακτή. Οι υπόλοιποι 177 οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Κατάνιας και εκεί ο Σαλβίνι επέτρεψε να αποβιβαστούν τα 27 παιδιά που βρίσκονταν ανάμεσά τους.  Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ωστόσο, ότι οι υπόλοιποι  θα παραμείνουν πάνω στο πλοίο, έως ότου γίνουν δεκτοί από άλλες χώρες της ΕΕ.

Το πλοίο επισκέφθηκε και εισαγγελέας, ο οποίος έκανε λόγο για τρομερή κατάσταση, καθώς διαπιστώθηκε ότι αρκετοί από τους παράτυπους μετανάστες, που επιβαίνουν σε αυτό, παρουσιάζουν  συμπτώματα ψώρας.

Σκληρή γραμμή και τελεσίγραφο

Ο Λουίτζι ντι Μάιο είχε δώσει προθεσμία στην ΕΕ, μέχρι την Παρασκευή (σήμερα), προκειμένου να βρει λύση για την κατανομή σε άλλα κράτη μέλη περίπου 170 μεταναστών που είναι αποκλεισμένοι στο λιμάνι της Κατάνιας στη Σικελία.

«Αν δεν προκύψει τίποτε» από την  σύνοδο, η Ιταλία μπορεί να μπλοκάρει τις συνδρομές της στον προϋπολογισμό της ΕΕ, είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων. «Η ήπια γραμμή δεν λειτουργεί. Η σκληρή γραμμή θα είναι να αναστείλουμε την χρηματοδότηση αν δεν μας ακούσουν» τόνισε, μιλώντας στην ιταλική δημόσια τηλεόραση.

Ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο  Σαλβίνι,  δήλωσε στην Corriere della Sera, ότι η λύση για την κατάσταση στο Diciotti, το πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής στο οποίο παραμένουν οι παράτυποι μετανάστες, είναι «να έρθει στο αεροδρόμιο της Κατάνια ένα ωραίο αεροπλάνο από μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» για να τους παραλάβει.

Η παρέμβαση Ματαρέλα

Η πλήρης ταύτιση του ντι Μάιο με τις απόψεις του «σκληροπυρηνικού» στο μεταναστευτικό, ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, δεν απορρέει μόνο από την κυβερνητική συμφωνία των δύο κομμάτων. Η παρέμβαση του προέδρου Ματαρέλα, ο οποίος ζήτησε εμφατικά την εξεύρεση λύσης για τους παράτυπους μετανάστες του Diciotti έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Σύμφωνα με την La Stampa, o Ιταλός πρόεδρος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, και μάλιστα οι δύο άνδρες φέρονται να συμφώνησαν ότι όλοι οι παράτυποι μετανάστες πρέπει να αποβιβαστούν στην ξηρά. Πρόκειται ουσιαστικά για την δεύτερη παρέμβαση Ματαρέλα σε διαμάχη γύρω από το μεταναστευτικό, καθώς το ίδιο είχε κάνει και πριν από έξι εβδομάδες, σε μια παρόμοια περίπτωση.

Στην παρέμβαση Ματαρέλα αντέδρασε ο Σαλβίνι, τονίζοντας ότι μια τέτοια απόφαση δεν θα γίνει με την συναίνεσή του και αφήνοντας να εννοηθεί, ότι αν αλλάξει η γραμμή της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, λόγω «ανωτέρων παρεμβάσεων», δηλαδή του προέδρου, μπορεί ακόμη και να παραιτηθεί. Ακολούθησε  η υιοθέτηση της «σκληρής γραμμής» από τον ντι Μάιο, στέλνοντας μήνυμα στον πρωθυπουργό και κυρίως στον πρόεδρο Ματαρέλα ότι η αντισυστημική κυβέρνηση «Πεντάστερων» και Λέγκας παραμένει αρραγής.

Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος Ματαρέλα δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον επικεφαλής της Λέγκας. Η κόντρα μεταξύ τους ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, όταν μετά τις εκλογές, στις οποίες κανένα κόμμα δεν έλαβε  απόλυτη πλειοψηφία, ο Ιταλός πρόεδρος απέρριψε το αίτημα του Σαλβίνι να του δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Ματαρέλα αρνήθηκε επίσης να υπερασπιστεί την Λέγκα, όταν δικαστήριο έδωσε εντολή να κατασχεθούν κεφάλαια του κόμματος για παλιότερη υπόθεση διαφθοράς, με την οποία ο Σαλβίνι δεν έχει καμία σχέση.

Αν η πρώτη απόπειρα του Ματαρέλα να αξιοποιήσει τις ενδοκυβερνητικές τριβές στο μεταναστευτικό είχε κάποιο αποτέλεσμα, η τωρινή δείχνει να πέφτει στο κενό. Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται άλλωστε να δώσει τον άλλον μήνα την μάχη του προϋπολογισμού με τις Βρυξέλλες και τα δύο κόμματα που την στηρίζουν δεν φαίνονται διατεθειμένα να μπουν σε άλλες περιπέτειες.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι