Δρ Σωτήρης Αδαμίδης: Το έξυπνο φαγητό σώζει από κυτταρίτιδα και καρδιά
23/10/2022Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο διοργανώνεται στις 26 και 27 Νοεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και θα αφορά όλες τις εξελίξεις που είναι σχετικές με τα μεταβολικά νοσήματα (παχυσαρκία, διαβήτη), καθώς και όλα τα νεότερα φάρμακα για ασφαλή απώλεια βάρους, όπως και κάποια εντυπωσιακά δεδομένα για την σχέση του μεταβολικού συνδρόμου με την κυτταρίτιδα.
Θα παρουσιαστούν πάντως και οι απαραίτητες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για το αδυνάτισμα, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ώστε οι συμμετέχοντες (γιατροί, φαρμακοποιοί, διαιτολόγοι, ψυχολόγοι, κοινό) να μπορούν μέσα από διαδραστικό τρόπο να αποκομίσουν τα take home messages, θέτοντας ερωτήματα για τα καθημερινά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι και απασχολούν άνδρες και γυναίκες και λαμβάνοντας απαντήσεις με απλό και κατανοητό τρόπο.
Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου και Παχυσαρκίας (EsoDiMeSO), πρόεδρος της οποίας είναι ο ειδικός παθολόγος Σωτήρης Αδαμίδης, διευθυντής της Α΄ Παθολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Ο κ. Αδαμίδης είπε στο Slpress ότι «η πανδημία επέβαλε έμμεσα την καθιστική ζωή, που όπως όλα δείχνουν είχε το κόστος της και αύξησε τον αριθμό των ατόμων με μεταβολικό σύνδρομο». Όμως το πρόβλημα, όπως είπε, μπορεί να αντιμετωπισθεί με απλούς τρόπους. Μια επίσκεψη στον παθολόγο που θα συστήσει έναν προληπτικό έλεγχο και μία ανάλυση του μεταβολικού προφίλ αρκούν για να γίνει ο σχεδιασμός για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά, ώστε να αποφύγει τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, του οποίου προθάλαμος είναι το μεταβολικό σύνδρομο και η αντίσταση στην ινσουλίνη.
Για την κυτταρίτιδα ο ειδικός παθολόγος είπε ότι «αποτελεί ένδειξη μεταβολικής διαταραχής και όχι απλά εμφανισιακό πρόβλημα, αν και η εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο από μόνη της στο να αισθάνεται λιγότερο άγχος το άτομο, και άρα επηρεάζει και αυτή την υγεία του. Μεταξύ των κύριων αιτίων της κυτταρίτιδας θεωρούνται ότι είναι οι ορμονικές διαταραχές, η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία αλλά συχνά και η γενετική προδιάθεση. Παρουσιάζεται μέχρι και στο 85% των γυναικών άνω των 20 ετών και λιγότερο συχνά στους άνδρες. Πρόκειται για “ανωμαλίες” στο υποδόριο ιστό γύρω από τους μηρούς, τους γλουτούς και τους γοφούς, όπου ο λιπώδης ιστός συνήθως εναποτίθεται σε μεγαλύτερες ποσότητες ειδικά στις γυναίκες. Αυξάνει συχνά μετά την εμμηνόπαυση ή και προεμμηνοπαυσιακά. Το local fat ,που συχνά προσπερνάμε αποτελεί προϊόν μεταβολικής διαταραχής».
Συνδυασμός τροφίμων και μικροπαρεμβάσεις
Η κυτταρίτιδα ουσιαστικά μπορεί να αποτελεί και ένα “καμπανάκι”, ώστε όποια και όποιος την παρουσιάζει μετά τα 40 να έχει το νου του να κάνει εξετάσεις για να ελέγχει πιο τακτικά τους δείκτες του. Ο διαβήτης Τύπου ΙΙ και τα καρδιαγγειακά είναι ένα μείζον ζήτημα υγείας κατά την μέση ηλικία. Και όπως όλα δείχνουν πλέον, η εμφάνιση της κυτταρίτιδας μπορεί να προαναγγέλλει εκδήλωση άλλων συμπτωμάτων που είναι αποτέλεσμα μεταβολικών διαταραχών. Μελέτες δείχνουν ότι στον υποδόριο ιστό όπου εκδηλώνεται η κυτταρίτιδα υπάρχουν εσωτερικές δυσλειτουργίες που αξίζουν της ιδιαίτερης προσοχής μας.
Ο ειδικός παθολόγος Σωτήρης Αδαμίδης είπε σχετικά ότι «όπως δείχνουν πλέον οι έρευνες, με λίγη άσκηση, έστω και με δέκα λεπτά το πρωί και άλλα δέκα το βράδυ, μπορεί κάποιος να κάνει την διαφορά και να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες για διαβήτη Τύπου ΙΙ ή για καρδιαγγειακά. Δεν χρειάζεται τρομερή άσκηση για να βελτιωθεί η υγεία και η εικόνα μας» Αυτό αφορά τόσο εκείνους που λόγω προβλημάτων υγείας δυσκολεύονται να αθληθούν, όσο και εκείνους που δεν έχουν χρόνο ή διάθεση για γυμναστήριο.
Όσον αφορά το αδυνάτισμα μέσω της διατροφής, είπε ότι «νεότερες έρευνες δείχνουν πώς χάνουμε πιο εύκολα κιλά τρώγοντας ακόμα και περισσότερο, αρκεί αυτά που τρώμε να συνδυάζουν τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι υψηλό δείκτη ή φορτίο έχουν οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, και χαμηλό οι πρωτεΐνες και τα λαχανικά. Όταν όμως θα δείτε κάποιον να μην είναι υπέρβαρος ενώ τρώει αρκετά, θα πρέπει να σκεφθείτε τις παραπάνω λεπτομέρειες στη διατροφή και την άσκηση που πιθανώς κάνει».
Ο κ. Αδαμίδης, ένας επιστήμονας που έχει γράψει ένα από τα πρώτα βιβλία που εκδόθηκαν στη χώρα μας με θέμα το μεταβολικό σύνδρομο, ετοίμασε τώρα ένα νέο βιβλίο που συνδέει το μεταβολικό σύνδρομο με την κυτταρίτιδα. Το μεταβολικό σύνδρομο να υπενθυμίσουμε ότι είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων: Χαμηλή HDL (που είναι η “καλή” χοληστερίνη), αυξημένο σάκχαρο και τριγλυκερίδια, συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και συχνά αυξημένη πίεση. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι στην ουσία μια ομάδα ενδείξεων ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για εκδήλωση διαβήτη ή καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Το έξυπνο φαγητό
Για το συνδυασμό τροφίμων ο κ. Αδαμίδης είπε ότι «το μυστικό κρύβεται κυρίως στις τροφές που αυξάνουν περισσότερο τη γλυκόζη, κοινώς το σάκχαρο. Κάποιες το ανεβάζουν πολύ, κάποιες όχι. Αυτός ο δείκτης στις τροφές λέγεται γλυκαιμικό φορτίο (GL)και όσο υψηλότερο είναι αυτό, τόσο πιο πολύ βάρος προστίθεται στον οργανισμό με την κατανάλωσή τους. Για παράδειγμα, εάν κάποιος επιλέγει κόκκινο κρέας, αλλά το συνδυάζει με τροφές που έχουν αυξημένο γλυκαιμικό φορτίο, όπως το λευκό ψωμί ή ο πουρές πατάτας ή τα γλυκά, θα δει σύντομα το βάρος του να αυξάνεται. Εάν, όμως, το συνδυάζει με τροφές χαμηλού φορτίου, όπως τα λαχανικά, τότε θα χάσει βάρος ακόμα κι αν καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού».
«Παραδόξως συμβαίνει το ίδιο και με την κατανάλωση τροφών με πολλά λιπαρά», είπε ο ίδιος. «Αν δηλαδή κάποιος αγαπά τα τυριά ή τα αυγά και τα καταναλώνει μαζί με χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου τροφές, όπως τα λαχανικά, θα χάσει βάρος. Μέχρι τώρα πολλές διατροφικές συστάσεις, αν όχι όλες, εστίαζαν στις θερμίδες ή στις τροφές χαμηλών λιπαρών, ενώ τώρα επικεντρωνόμαστε στο σωστό συνδυασμό με γνώμονα το γλυκαιμικό φορτίο. Ο συνδυασμός κάνει τη διαφορά στον έλεγχο του βάρους και την αποφυγή των επιπλοκών της παχυσαρκίας».
Όπως είπε μάλιστα, έρευνα του πανεπιστημίου Tufts σε 120.000 παχύσαρκους έχει δείξει τη μεγάλη σημασία ακόμα και μικρών αλλαγών στη διατροφή, όπως π.χ. την αντικατάσταση του επεξεργασμένου κρέατος με κοτόπουλο ή με ψάρια ή με κατανάλωση παράλληλα ξηρών καρπών. Η έρευνα αυτή έδειξε καθαρά ότι εκείνος που έτρωγε πιο πολύ αλλά προσεκτικά ως προς τους συνδυασμούς, αδυνάτιζε, ενώ εκείνος που έτρωγε λιγότερο, αλλά ανθυγιεινά, απεναντίας πάχαινε. Τη διαφορά την έκανε ο συνδυασμός.
«Πρέπει να μπουν στη διατροφή περισσότερες φυτικές ίνες, ανεπεξέργαστες τροφές, φρούτα και λαχανικά. Πρέπει επίσης το άτομο να κάνει τακτικά εξετάσεις αίματος και αν τυχόν βρίσκονται ανεβασμένες οι τιμές στο σάκχαρο, στα τριγλυκερίδια και έχει χαμηλή την καλή, HDL, χοληστερόλη, να απευθύνεται σε γιατρό», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη Μεταβολικού Συνδρόμου και Παχυσαρκίας. «Προσοχή λοιπόν στης πηγές από όπου παίρνουμε την πρωτεΐνη και τους υδατάνθρακες», είπε ο ειδικός, δίνοντας άλλο ένα παράδειγμα:
«Αν τρώμε π.χ. ψητό σολομό με λαχανικά, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί ή και βούτυρο, δεν αυξάνεται το βάρος. Μάλιστα το γιαούρτι συσχετίστηκε με απώλεια βάρους. Και το “περίεργο” είναι ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, στην πραγματικότητα αυξάνει το βάρος γιατί προφανώς αυξάνει την κατανάλωση υδατανθράκων κάτι που δεν είναι πάντα καλό ιδιαίτερα αν πρόκειται για υψηλού γλυκαιμικού δείκτη».
Τί θα παρουσιαστεί στο συνέδριο
Μερικά από τα θέματα που θα παρουσιασθούν στο συνέδριο, είναι και τα εξής:
- Έξυπνες συσκευές στην αντιμετώπιση του διαβήτη, της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου.
- Πρώτη επιτυχημένη ενεργοποίηση βλαστοκυττάρων για την δημιουργία νέων cell σε ΣΔ Τ 1″.
- “Βιταμίνη D : Η απλή θεραπεία για λιπώδη διήθηση του ήπατος.
- Τα γνωστά από την COVID mRNA εμβόλια: Μπορεί η ίδια τεχνολογία να θεραπεύσει τον καρκίνο;
- Μεσογειακή αναιμία: Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη γονιδιακή θεραπεία.
- Ποιος πρέπει να παίρνει στατίνη;
- Έχετε διαβήτη αλλά φυσιολογικό βάρος: Έχει νόημα να χάσετε κιλά;
- Μας παχαίνουν όλα τα Αντικαταθλιπτικά;
- Rebound weight gain: Ο ρόλος των ορμονών του πεπτικού και των εγκεφαλικών σημάτων
- Υπάρχει εμβόλιο που μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού;
- Γιατί ξαναπαίρνω το βάρος που μόλις έχασα;
- Γιατί οι άνδρες καίνε περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες.
- Μειώστε τη χοληστερόλη και σάκχαρο με αυτές τις τροφές – Παρουσίαση της μελέτης CARDIA”.
- “e-Thrombosis :θρομβοεμβολή από χρήση υπολογιστών. Πώς προκαλείται, πώς τη προλαμβάνουμε και πώς την αντιμετωπίζουμε”.