ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πύρινος εφιάλτης σε Πάρνηθα, Ασπρόπυργο, Βοιωτία, Αλεξανδρούπολη

Δραματικές ώρες και στην Αττική: Καίγονται σπίτια σε Χασιά και Ασπρόπυργο,

Πύρινος εφιάλτης κατακαίει την χώρα , ενώ δραματικές είναι οι ώρες σε Πάρνηθα , Ασπρόπυργο, Βοιωτία και Αλεξανδρούπολη, ενώ συγκλονίζει η τραγωδία στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, όπου εντοπίστηκαν απανθρακωμένα πτώματα μεταναστών. Πάντως η καταστροφή είναι αδιανόητη καθώς με τρεις μέρες πυρκαγιάς σχεδόν μισό εκατομμύριο στρέμματα έχουν ήδη μετατραπεί σε στάχτη, χωρίς τα πύρινα μέτωπα να έχουν ελεγχθεί. Πλέον, η Πάρνηθα απειλείται για ακόμη μία φορά, ενώ μαίνονται τα μέτωπα σε Ασπρόπυργο, Βοιωτία, Αλεξανδρούπολη, όπως και σε αρκετές ακόμη περιοχές που ξέσπασαν πυρκαγιές.

Ιδιαίτερα δύσκολη νύχτα έχουν μπροστά τους οι πυροσβέστες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Φυλή και πλέον έχει κατεύθυνση την Πάρνηθα. Τα εναέρια μέσα έχουν αποχωρήσει και οι χερσαίες δυνάμεις δίνουν μάχη με το χρόνο προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο.

Στη Χασιά, όμως, στους πρόποδες της Πάρνηθας οι φλόγες έχουν φράσει στους οικισμούς, της Χασιάς και της Φυλής, όπου έχει δοθεί εντολή εκκένωσης, προς τα Άνω Λιόσια, ενώ σε πύρινο κλοιό βρίσκεται και η Μονή Κλειστών. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, ήδη, στη Φυλή καίγονται σπίτια, ενώ οι αρχές εκκενώνουν τις οικίες κοντά στη Μονή.  Η κατάσταση είναι αποπνικτική, ενώ οι πυκνοί στην περιοχή είναι τεράστιοι και φτάνουν μέχρι την Αττική οδό. Η ταχεία επέκταση της φωτιάς προκαλεί φόβους ότι εάν δεν ανακοπεί μπορεί να κινηθεί προς την Πάρνηθα. Μήνυμα για εκκένωση δόθηκε και στα Άνω Λιόσια, καθώς και τους οικισμούς Πανόραμα, Γεννηματά και Κανάλα, προς τα Λιόσια.

Στον Ασπρόπυργο μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους των οικισμών Ποντίων και Βέρας προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Οικισμό Ποντίων, Οικισμό Βέρας απομακρυνθείτε προς Ελευσίνα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών». Νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα για την εκκένωση της περιοχής Λάκκα Κατσαρή. Στις τοπικές αρχές υπάρχουν αναφορές για επιχειρήσεις και αποθήκες που έχουν καταστραφεί. Λόγω της καταστροφής των βιομηχανικών υλικών η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και οι τοπικές αρχές καλούν τους κατοίκους στις γειτονικές περιοχές να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστά τα παράθυρα.

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Ασπροπύργου έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην έξοδο 4 της Αττικής Οδού, στη λεωφόρο ΝΑΤΟ από τον κόμβο Θριασίου έως τη Ζωοδόχου Πηγής και στα δύο ρεύματα και σε Αγίας Σοφίας και λεωφόρο ΝΑΤΟ προς το βουνό. Τα δρομολόγια του Προαστιακού Κιάτο-Πειραιάς θα υποκατασταθούν από λεωφορεία στο τμήμα ‘Ανω Λιόσια- Νέα Πέραμος, εξαιτίας της πυρκαγιάς στην περιοχή, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.

Στα Καλύβια στη Νοτιοανατολική Αττική, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που καίει χαμηλή βλάστηση στη περιοχή Βαλομάνδρα. Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής στο σημείο επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 6 οχήματα, 1 πεζοπόρο τμήμα, ενώ παρέχουν συνδρομή από αέρος 5 αεροσκάφη. Πριν από λίγο στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στην Βαλομάνδρα προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Καλύβια.

Τραυματισμός αστυνομικών

Τουλάχιστον έξι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ τραυματίστηκαν όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν άτομα που είχαν μπει για πλιάτσικο σε εργοστάσιο που εκκενώθηκε λόγω της φωτιάς στον Ασπρόπυργο. Το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Τρίτης όταν οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν Ρομά που έκαναν πλιάτσικο στο εργοστάσιο. Τα άτομα μπήκαν σε αυτοκίνητο και προσπάθησαν να εμβολίσουν το αυτοκίνητο των αστυνομικών.

Στη συνέχεια κινήθηκαν προς τον κοντινό καταυλισμό όπου δεκάδες άτομα πέταξαν πέτρες κατά των αστυνομικών που τραυματίστηκαν ελαφρά. Σύμφωνα με πληροφορίες ότι αστυνομικοί προχώρησαν στην σύλληψη ενός ατόμου 55 ετών, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και σε υπηρεσιακά αυτοκίνητα. Οι τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, οι 4 με ελαφρά τραύματα στα άκρα και 2 στο κεφάλι.

Χαλκιδική, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία

Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές σε Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα και Χαλκιδική. Στην περιοχή Κρυονερίου Αιτωλοακαρνανίας ξέσπασε φωτιά σε αγροτοδασική έκταση, στην επιχείρηση κατάσβεσης μετέχουν 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν τις προσπάθειές τους δύο αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο. Στην περιοχή Πλατάνι, στη βορειοδυτική Χαλκιδική στον δήμο Πολυγύρου επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 14 υδροφόρα οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και από αέρος συνδράμουν δύο ελικόπτερα, καθώς οι άνεμοι που φυσούν στην περιοχή είναι αρκετά ισχυροί.

Εύβοια

Στην Εύβοια εφιαλτική ήταν η νύχτα για τους κατοίκους σε Νέα Αρτάκη και Ψαχνά. Οι ισχυροί άνεμοι που εξακολουθούν να πνέουν δεν επέτρεψαν ουσιαστικές παρεμβάσεις στις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να περιορίσουν την πυρκαγιά που κατακαίει την περιοχή, με αποτέλεσμα όλο το βουνό πάνω από τη Νέα Αρτάκη να έχει παραδοθεί στις φλόγες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι εθελοντές αλλά και τα μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας, προσπάθησαν να συγκρατήσουν περιφερειακά κάποια μέτωπα φωτιάς, ώστε να προφυλάξουν κατοικημένες περιοχές. Νωρίτερα είχε διαταχθεί η εκκένωση και της βιομηχανικής περιοχής στη Νέα Αρτάκη.

Έως τώρα, η φωτιά έχει κάψει πευκοδάσος και έχει επεκταθεί σε ελαιοπερίβολα, αλλά και εγκαταστάσεις πτηνοτροφείων και χοιροτροφείων χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει γίνει μία αποτίμηση των ζημιών. Πολλές περιοχές, που ήταν κυκλωμένες από τα μέτωπα της φωτιάς, βρέθηκαν χωρίς ρεύμα και νερό, καθώς ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της ΔΕΗ έχει υποστεί ζημιές. Σε αρκετές περιπτώσεις αποκαταστάθηκαν οι βλάβες από τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν και γεννήτριες, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατοίκων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Χαλκιδέων αυτή την ώρα στην κατάσβεση επιχειρούν 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη, επιχειρούν 110 πυροσβέστες μαζί με την 20μελή ομάδα πυροσβεστών από τη Γαλλία που έχουν δικά τους οχήματα στην περιοχή. Επιχειρούν, επίσης, 35 υδροφόρες από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τον δήμο Χαλκιδέων και τον δήμο Μεσσαπίων. Υπάλληλοι και συνεργεία της δασικής υπηρεσίας, όπως επίσης μηχανήματα του στρατού και οχήματα εθελοντικών ομάδων, μετέχουν στο έργο της κατάσβεσης.

Βοιωτία

Στη Βοιωτία οι άνεμοι αυτή την ώρα είναι ιδιαίτερα ισχυροί και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 7 ή 8 μποφόρ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας και σήμερα η περιοχή βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό μαζί με την Βοιωτία και τμήμα της Φθιώτιδας. Δεκάδες οχήματα της πυροσβεστικής αλλά και περισσότεροι από 100 πυροσβέστες με πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής συμμετέχουν στη μάχη της κατάσβεσης. Συγχρόνως από χθες το μεσημέρι βαριά μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας μαζί με υδροφόρα οχήματα βρίσκονται στην περιοχή για να βοηθήσουν στον περιορισμό των πύρινων μετώπων.

Η φωτιά ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας, γύρω στις 7, από τον οικισμό Λαζαρέϊκα πίσω από το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος στα Ασπρα Σπίτια. Νωρίτερα άλλη πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στον Πρόδρομο όπου έχασε την ζωή του ένας ηλικιωμένος κτηνοτρόφος, εξαιτίας των καπνών στο μαντρί του. Από πολύ νωρίς οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις έδωσαν τη μάχη για τη Χώστια και το Σαράντη, ωστόσο το μέτωπό της φωτιάς άρχισε να κινείται με κατεύθυνση προς την Ζάλτσα. Λίγες ώρες πριν από τις 7 το απόγευμα άλλη φωτιά στον Ταρσό της Βοιωτίας κοντά στα Ασπρα Σπίτια ξεκίνησε να κινείται και αυτή προς την Ζάλτσα και μέχρι τα μεσάνυχτα υπήρξαν 4 εκκενώσεις οικισμών. Οι φόβοι των αρχών είναι να μην οδηγηθούν οι φλόγες προς το δάσος της Αρβανίτσας, οπότε οι ζημιές θα είναι τεράστιες.

Ροδόπη

Στη Ροδόπη η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Μίσχου μαίνεται, ακριβώς πάνω από το χωριό ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ, πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Η φωτιά μπήκε μέσα στα χωριά Σώστης, Πολύανθος και Ληνό και κατέστρεψε σπίτια. Το πύρινο μέτωπο έχει ανέβει προς το βουνό αλλά οι αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία είναι συνεχείς.

Καβάλα

Στην Καβάλα, στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια στα χωριά Δαμασκηνιά, Διαλεκτό και Αβραμυλιά του Δήμου Νέστου από τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στο Διαλεκτό Καβάλας. Η φωτιά μαίνεται από τις 14:00 το μεσημέρι σε μια περιοχή 30 χιλιόμετρα από την Καβάλα.

Κύθνος

Εφιαλτική νύχτα πέρασε και η Κύθνος. Η πυρκαγιά εξακολουθεί να καίει κοντά στην παραλία Σκύλου, ενώ αργά το απόγευμα εστάλη μήνυμα 112 για εκκένωση. Όπως έγραφε το μήνυμα, όσοι βρίσκονται στην παραλία Σκύλου καλούνται να εκκενώσουν προς Δρυοπίδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι