ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δραματική η κατάσταση σε Εύβοια και Ηλεία – Ενημέρωση Χαρδαλιά για τα πύρινα μέτωπα

Δραματική η κατάσταση σε Εύβοια και Ηλεία – Ενημέρωση Χαρδαλιά για τα πύρινα μέτωπα, slpress

Για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός δίνει μια τιτάνια μάχη. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η προστασίας της ανθρώπινης ζωής» είπεχαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα, οι φωτιές μαίνονται σε πολλά σημεία της Επικράτειας με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα σοβαρή στην Εύβοια και την Ηλεία.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε αρχικά στα SMS που στάλθηκαν μέσω του 112 σε κατοίκους και επισκέπτες περιοχών όπου μαίνονται πυρκαγιές, για να περάσει στη συνέχεια στην κατάσταση στην Εύβοια, σημειώνοντας ότι από το πρωί ζητήθηκε η προληπτική και οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων από τους μικρούς οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμνιά. Αυτή την ώρα η φωτιά εξελίσσεται μεταξύ αυτών των οικισμών, τόσο στον ορεινό όγκο όσο και παραλιακά στον οικισμό Ροβιές, όπου καίγονται σπίτια.

Νωρίτερα, οι αρχές κάλεσαν κατοίκους και τουρίστες να συγκεντρωθούν στην παραλία, καθώς ένα τεράστιο μέτωπο φωτιάς, με φλόγες που ξεπερνούσαν τα 20 μέτρα, πλησίαζε το χωριό από τη βόρεια πλευρά. Στην επιχείρηση πήρε μέρος και το Λιμενικό, μεταφέροντας εγκλωβισμένους πολίτες από την παραλία με δύο σκάφη του, αλλά και συντονίζοντας τη μεταφορά πολιτών με παραπλέοντα ιδιωτικά σκάφη και το πλοίο-παντόφλα “Πάραλος” που βρίσκονται στην περιοχή.

Που είναι τα πύρινα μέτωπα 

Η φωτιά έχει κλείσει ήδη το δρόμο από τη Λίμνη, όπου η Αστυνομία διέκοψε κάθε κυκλοφορία για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι πυροσβέστες κυνηγούν τις φλόγες μέσα στις αυλές στην προσπάθειά τους να σώσουν τα σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην καιόμενη έκταση. Περισσότερα από 20 πυροσβεστικά οχήματα έχουν παραταχθεί στον κεντρικό δρόμο του χωριού, δημιουργώντας μια ζώνη προστασίας για τα σπίτια.

Εκτός από τις Ροβιές, η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα στο χωριό Κουρκουλοί, όπου τραυματίστηκαν τρεις πυροσβέστες και μεταφέρθηκαν με ελαφρά εγκαύματα στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου, ενώ αναπνευστικά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί κάτοικοι, εξαιτίας των πυκνών καπνών. Ένα άλλο μέτωπο σταμάτησε λίγο πριν το Μοναστήρι του Οσίου Δαυΐδ, ενώ ενεργά είναι και τα μέτωπα στη Δαμιά και στο Καλαμούδι. Μάλιστα η Δαμιά, όπως και το Παλαιοχώρι, δοκιμάζεται ιδιαίτερα, καθώς οι φλόγες περνούν μέσα από το χωριό. Αργά το βράδυ ξέσπασε και νέο μέτωπο στη Δάβνη, κοντά στις Ροβιές.

Την ίδια ώρα, εντολή για την προληπτική εκκένωση άλλων τριών κοινοτήτων έδωσε η Πυροσβεστική, εξαιτίας της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή Ηράκλεια του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στην Ηλεία. Πρόκειται για τις κοινότητες Πελόπιο, Πλάτανος και Καυκανιά, ενώ νωρίτερα είχαν εκκενωθεί προληπτικά οι κοινότητες, Ηράκλεια και Πουρνάρι. Αργά το απόγευμα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και η Αρχαία Ολυμπία, όπου δίνεται μάχη για να μην περάσει η φωτιά στον ασχαιολογικό χώρο.

«Ότι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία βρίσκεται στην περιοχή. Η ίδια πρόσθεσε ότι «το σύστημα πυροπροστασίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες».

Νέες εκκενώσεις σε Ηλεία και Μεσσηνία

Το απόγευμα ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή, ωστόσο, εκδηλώθηκε νέα φωτιά, στην περιοχή Μιράκα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Η φωτιά είναι στα ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας, σε διαφορετικό σημείο από το πύρινο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη στην Ηράκλεια.

Εξαιτίας της φωτιάς στην Ηράκλεια, διακόπηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία και η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης-Πύργου από το 124ο χιλιόμετρο έως το 130ο χιλιόμετρο. Αναφερόμενος στην Ηλεία, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι σήμερα εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα επτά πυρκαγιές, από τις οποίες οι τέσσερις στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Σημείωσε επίσης ότι το μέτωπο της Ηράκλειας πήρε γρήγορα διαστάσεις, επισήμανε και σημείωσε πως καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου το μέτωπο να περιοριστεί στο Πελώπιο.

Στη Μεσσηνία, η εικόνα είναι σήμερα καλύτερη στο Βασιλίτσι και το Βλαχόπουλο, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αναστασόπουλος, προσθέτοντας ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν συνεχώς, για να αποτρέψουν αναζωπυρώσεις». Θετικό είναι και το γεγονός ότι τέθηκε υπό έλεγχο, χωρίς να προκαλέσει μεγάλες ζημιές, η νέα φωτιά που εκδηλώθηκε στις τρεις το μεσημέρι στη Ρόδο, κοντά στον παλιό σκουπιδότοπο στ’ Ασγούρου, στις παρυφές της πόλης. Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Τορώνη, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, ξέσπασε λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι, η οποία όμως, σύμφωνα με την ενημέρωση Χαρδαλιά, έχει ήση περιοριστεί.

Άλλα τρία μέτωπα υπάρχουν στη Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά στα όρια του Διλόφου και Πενταλόφου Κοζάνης και Σαμαρίνας Γρεβενών, κατακαίει δασική έκταση, ενώ ενεργά είναι και τα μέτωπα στη Δεσκάτη και στην περιοχή του Πολυμύλου, στη δημοτική ενότητα Ελλησπόντου. Υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στην Οινόη Κοζάνης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι