ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δραματική προειδοποίηση Σύψα: Η Δέλτα “μεταδίδεται σαν πυρκαγιά”

Πότε εκτιμά ο Σύψας ότι θα τελειώσουμε με τον κορονοϊό

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας εκτιμά ότι με την μετάλλαξη Δέλτα τον Αύγουστο θα αντιμετωπίζουμε πιθανόν 20.000 κρούσματα την ημέρα και θα κολλήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι. «Κανείς δεν θα γλιτώσει από ένα τέτοιο κύμα», είπε χαρακτηριστικά. Και θα χαθούν ζωές, όχι μόνον από κορονοϊό, αλλά άμα καμφθεί το σύστημα υγείας, θα έχουμε απώλειες -όπως είπε- και σε άλλες ασθένειες, που δεν θα έχουν την φροντίδα που χρειάζονται.

Ο κ. Σύψας διαβλέπει ότι με την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο, τα κρούσματα θα φτάσουν τον πρωτοφανή για την Ελλάδα αριθμό των 20.000 την ημέρα. «Η επιδημία θα κλιμακωθεί γρήγορα και απότομα και στα μέσα προς τέλη Αυγούστου θα έχουμε πολλές χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα. Διπλασιάζονται τα κρούσματα σχεδόν κάθε εβδομάδα. Αν συνεχιστεί αυτή η εκθετική τάση μπορεί να φτάσουμε στα 15.000 και 20.000 κρούσματα. Αν είχαμε εμβολιαστεί, δεν θα συζητούσαμε για πανδημίες αυτή τη στιγμή», ανέφερε σε συνέντευξή του.

«Το θετικό μέχρι στιγμής είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα δεν χρειάζονται νοσηλεία γιατί είναι νέοι, οι κάτω των 18 ετών έχουν υποδεκαπλάσιες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία, αλλά οι λοιμώξεις θα φτάσουν και στους άνω των 50. Και έχουμε μεγάλο αριθμό ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί στις μεγαλύτερες ηλικίες, περίπου ο ένας στους τρεις στην ηλικιακοί ομάδα 50-59 ετών είναι ανεμβολίαστος. Οι νέοι θα πάνε σε χωριά και πανηγύρια και θα διασπείρουν τον ιό, οπότε αυτός θα φτάσει και σε άλλες ηλικίες», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στις μακροχρόνιες επιπλοκές της νόσου και στο ότι πολλοί θεωρούν πως ένας νέος δεν χρειάζεται να ρισκάρει να εμβολιαστεί, αφού οι πιθανότητες να νοσήσει είναι ελάχιστες. «Μπορεί τα εμβόλια να έχουν παρενέργειες, δεν το ξέρουμε, αλλά εκείνο που ξέρουμε με σιγουριά είναι οι επιπλοκές της ασθένειας. Υπάρχουν άνθρωποι που νόσησαν με ήπια συμπτώματα και όμως μήνες μετά δεν έχουν συνέλθει πλήρως… Ούτε είναι νέοι είναι άτρωτοι. Αμερικανική έρευνα για το πρώτο τρίμηνο του 2021 έδειξε ότι χρειάσθηκαν νοσηλεία 400 παιδιά… και ότι το 1/3 από αυτά χρειάσθηκε να εισαχθεί σε ΜΕΘ. Οι γονείς δεν πρέπει να διστάζουν στον εμβολιασμό των παιδιών, γιατί δεν είναι άτρωτοι ούτε οι νέοι, δεν θέλουμε να χάσουμε κανέναν νέο», είπε.

Ο εμβολιασμός των νέων

«Οι εμβολιασμένοι μπορεί να μολυνθούν, αλλά δεν θα καταλήξουν σε ΜΕΘ ή στο νεκροτομείο», είπε ο κ. Σύψας. Για τη μετάδοση ακόμα και από εμβολιασμένους, διευκρίνισε: «Οι εμβολιασμένοι, ακόμα κι αν κολλήσουν φέρουν μικρό ιικό φορτίο και δεν μεταδίδουν σε μεγάλο βαθμό. Όμως οι ανεμβολίαστοι μεταδίδουν την όσο σαν πυρκαγιά. Αυστραλιανή έρευνα έδειξε ότι αρκεί να περάσεις χωρίς μάσκας σε έναν στενό δρόμο με πολλά άτομα ή σε ένα κλειστό εμπορικό κέντρο δίπλα από έναν ασθενή, και ο ιός μεταδίδεται μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα. Για αυτό λέω ότι μεταδίδεται σαν πυρκαγιά».

Επέμεινε δε και στον εμβολιασμό των νέων, αλλά αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των παιδιών. Καθώς αρχίζει το Σεπτέμβρη η σχολική χρονιά «εκτιμώ ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών θα συστήσει τον εμβολιασμό στα παιδιά ηλικίας από 12 ετών και άνω», είπε. Προσέθεσε ότι δεν συμφωνεί με αυτό που κάνουν οι Βρετανοί, ότι θα χαλαρώσουν τα μέτρα παρά τα πολλά κρούσματα και θα αφήσουν πλέον να αναπτυχθεί η ανοσία της αγέλης, με όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

«Του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε κι εμείς ανοσία της αγέλης από νοσήσαντες και από εμβολιασμένους», είπε ο καθηγητής. «Το θέμα είναι πόσες ανθρώπινες ζωές θα χαθούν εν τω μεταξύ για να δομηθεί η ανοσία της αγέλης. Και μην ξεχνάμε ότι με τόση αύξηση κρουσμάτων θα χάσουμε και ζωές ατόμων πάσχουν από άλλα νοσήματα, οπότε ένα τέταρτο κύμα που θα σαρώσει δεν θα σκοτώσει μόνον ανεμβολίαστους ανθρώπους, αλλά θα χαθούν και ζωές ασθενών με άλλες νόσους, που όταν πιέζεται πολύ το σύστημα υγείας, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα έχουν την φροντίδα που χρειάζονται».

Η Ισπανία των 47 εκατομμυρίων που έχει εμβολιάσει πλήρως το 45% των πολιτών της και είχε καταφέρει να μειώσει τα κρούσματα στα 2.006 την ημέρα, τα είδε μέσα σε μόλις δώδεκα ημέρες να εκτοξεύονται στα 21.800 και σήμερα στα 43.960. Τρεις μέρες τώρα, άρχισε πάλι τα περιοριστικά μέτρα, ενώ η Γερμανία, που δεν χαλάρωσε τα μέτρα σε μεγάλο βαθμό, παραμένει στα 600 κρούσματα την ημέρα. Η Ολλανδία απεναντίας που τα χαλάρωσε απότομα, μέσα σε δέκα μέρες από 700 κρούσματα έφτασε τα 10.000, καθώς ήρε πολλούς περιορισμούς, όπως τους είχε άρει και η Ισπανία. Η Ιταλία πάει καλά σαν την Γερμανία, με πολύ μικρή αύξηση των κρουσμάτων. Η Βρετανία που επλήγη πρώτη από την Δέλτα, από 1.200 κρούσματα, έφτασε μέσα σε ένα μήνα τα 35.000.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι