ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δύο 35χρονοι Ιάπωνες πέθαναν πιθανόν από μολυσμένο εμβόλιο

Δύο 35χρονοι Ιάπωνες πέθαναν πιθανόν από μολυσμένο εμβόλιο, Όλγα Μαύρου

Δύο νέοι άνδρες πέθαναν μετά από πιθανόν επιμολυσμένο εμβόλιο της Moderna, στην Ιαπωνία, όπου η κυβέρνηση είχε διαπιστώσει μεν την ύπαρξη ξένων σωμάτων σε κάποιες παρτίδες του εμβολίου εμφιαλωμένες στην Ισπανία, αλλά δεν πρόλαβε να τις ανακαλέσει όλες εγκαίρως. Οι δύο άνδρες είχαν λάβει δεύτερη δόση από τις τρεις ύποπτες “ισπανικές” παρτίδες και πέθαναν και οι δύο τέσσερις ημέρες μετά. Εντούτοις δεν είναι βέβαιο ότι ο θάνατος προκλήθηκε από το σκεύασμα ή τα ξένα σώματα που ίσως περιείχε.

Ο Πρωθυπουργός Yoshihide Suga είπε συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ανακαλέσει 1,63 εκατ. δόσεις της Moderna επειδή βρέθηκαν ξένα σώματα σε μια παρτίδα παρασκευασμένη στην Ισπανία. «Έλαβα αναφορά από το υπουργείο Υγείας ότι η ανάκληση δεν θα επηρεάσει το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα. Πρώτα η ασφάλεια», είπε.

Σήμερα όμως υπέκυψαν δύο άνδρες που είχαν κάνει ήδη το εμβόλιο από φιαλίδια των προβληματικών παρτίδων. Το αίτιο θανάτου διερευνάται και το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν είναι βέβαιη η συσχέτιση με το εμβόλιο. «Δεν ξέρουμε τα αίτια. Οι δύο άνδρες παρουσίασαν μετά την δεύτερη δόση πυρετό κατά το δεύτερο 24ωρο και κατέληξαν δύο ημέρες μετά την εκδήλωση του πυρετού. Πιθανόν να πρόκειται για χρονική σύμπτωση ή για άλλο πρόβλημα. Θα μας διαφωτίσει η ιατροδικαστική αναφορά», ανακοίνωσε το υπουργείο.

Δεν έχουν γίνει γνώστες λεπτομέρειες για τους δύο άνδρες, αν π.χ. είχαν υποκείμενα νοσήματα, αλλά έχει γίνει γνωστό ότι από τις 16 Αυγούστου μέχρι και την Πέμπτη είχαν βρεθεί ξένα σώματα σε 39 φιαλίδια από την παρτίδα 3004667, σε οκτώ διαφορετικά εμβολιαστικά κέντρα της Οσάκα, όπου εμβολιάσθηκαν και οι άτυχοι άνδρες. Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανακαλέσει την παρτίδα, συνολικά 570.000 δόσεις. Εν συνεχεία, όμως, ανέστειλε άλλο ένα εκατομμύριο δόσεις από άλλες δύο παρτίδες για προληπτικούς λόγους, καθώς και οι τρεις είχαν συσκευασθεί περίπου κατά την ίδια χρονική περίοδο από την ίδια φαρμακοβιομηχανία.

Η Ιαπωνία διερευνά το εμβόλιο

Όσοι έκαναν το εμβόλιο της εταιρείας, ενημερώθηκαν να ελέγξουν στην πλατφόρμα αν η δόση τους βγήκε από μια από τις τρεις παρτίδες και να αναφέρουν τυχόν προβλήματα υγείας σε γιατρό. Δεν ξέρουμε αν οι δύο νεκροί είχαν εμβολιασθεί από την ίδια παρτίδα ή από δύο διαφορετικές. Είναι γνωστό όμως ότι η δεύτερη δόση που έλαβαν ήταν πάντως από μια εκ των τριών “ισπανικών” παρτίδων. Στην Ιαπωνία, που είναι περίπου… δώδεκα Ελλάδες σε πληθυσμό, έχουν δοθεί 18 εκατομμύρια δόσεις της Moderna, 104 εκατομμύρια δόσεις της Pfizer και μόλις 1.093 δόσεις του AstraZeneca.

Έχουν καταγραφεί στη φαρμακοεπαγρύπνηση 453 θάνατοι μετά από χορήγηση Pfizer και ένας μετά από Moderna (τώρα πλέον τρεις), όμως κανένας δεν διαπιστώθηκε ότι συνδεόταν με το εμβόλιο. Στην Ιαπωνία ο οικογενειακός γιατρός υποχρεούται να αναφέρει κάθε θάνατο ασθενούς του που έχει εμβολιαστεί, χωρίς αυτό να τεκμηριώνει ότι ο ασθενής πέθανε λόγω του εμβολίου. Η πιθανή συσχέτιση ή ο αποκλεισμός της σχέσης διερευνάται από ειδικούς φορείς. Μετά από χορήγηση Pfizer καταγράφηκαν στη χώρα 289 αναφυλακτικά σοκ και μετά από χορήγηση Moderna ένα – όλα αντιμετωπίσθηκαν επιτυχώς.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τόσο η εταιρεία όσο και η Πολιτεία διερευνούν το πρόβλημα των ξένων σωμάτων, που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν μέγεθος ενός χιλιοστού και η σύστασή τους είναι προς το παρόν άγνωστη. Το υπουργείο εικάζει ότι πρόκειται για μεταλλικά στοιχεία, επειδή αντιδρούν στο μαγνήτη. Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, σε άλλα κράτη έχουν βρεθεί μέσα σε φιαλίδια της Moderna ίχνη από καουτσούκ.

Τι λέει η Moderna

Οι τρεις παρτίδες που ανακλήθηκαν (αλλά πολλά εμβόλια από αυτές είχαν ήδη χορηγηθεί) χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για τον εμβολιασμό των ανδρών των ενόπλων δυνάμεων στην Οσάκα. Στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε αν έχουμε παραλάβει παρτίδες της Moderna που εμφιαλώθηκαν στην Ισπανία, ούτε έγινε κάποια σαφής ανακοίνωση από την Κομισιόν για οιοδήποτε κράτος-μέλος ως προς το ποιο έχει παραλάβει παρτίδες από τη συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής του ισπανικού εργοστασίου της Rovi. Ούτε και από τον ΕΟΔΥ ή τον Εθνικό Οργανισμό ΦαρμΆκου ή το υπουργείο Υγείας έγιναν ανακοινώσεις.

Η Moderna από πλευράς της δήλωσε ότι πρόκειται για «αιωρούμενα σωματίδια που δεν επηρεάζουν ούτε την αποτελεσματικότητα ούτε την ασφάλεια του εμβολίου», αλλά ακόμη δεν μας εξηγεί τίνος ίχνη είναι και γιατί βρέθηκαν μέσα στα φιαλίδια. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων απλά ανακοίνωσε ότι «ερευνά το θέμα και η παραγωγή εμβολίων της Moderna στην Ισπανία μπορεί να συνεχιστεί σύμφωνα με μια προκαταρκτική έρευνα που έγινε για το ζήτημα. Θα ενημερώσουμε όταν θα έχουμε πλήρη εικόνα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η ισπανική εταιρεία Rovi που έχει αναλάβει την εμφιάλωση των αμερικανικών εμβολίων που προορίζονται για την Ευρώπη και άλλες χώρες εκτός ΗΠΑ, η επιμόλυνση ίσως οφείλεται σε μηχανικό πρόβλημα σε μια συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής, κάτι που πάντως δεν λύνει τις ουσιαστικές απορίες Ιαπώνων και Ευρωπαίων ως προς το τι ακριβώς διέλαθε και τρύπωσε στο εμβόλιο και αν αυτό είναι διαπιστωμένα ακίνδυνο ή όχι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι