ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έχασε την μάχη ο 6χρονος Θωμάς – Ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων

Έχασε την μάχη ο 6χρονος Θωμάς – Ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων

Τραγωδία ανήμερα των Φώτων για τους γονείς ενός μικρού αγοριού που υπέστη ανακοπή πριν από τρεις ημέρες και έκτοτε έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή –μάχη που, δυστυχώς, την έχασε σήμερα. Ο 6χρονος είναι άγνωστο αν έπασχε από κάποια ίωση. Πάντως δεν είχε διαγνωσθεί με χρόνιο πρόβλημα υγείας και όλοι απορούν για τον λόγο που τους τελευταίους μήνες καταγράφονται σχετικά αυξημένοι θάνατοι βρεφών και νηπίων. Υπενθυμίζεται ότι τρία αδελφάκια νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με το ένα διασωληνωμένο στην εντατική. Υπάρχει, δε, προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς σε όλη την Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει διαθέσιμη ούτε μία παιδική κλίνη ΜΕΘ.

Όσον αφορά στο 6χρονο αγοράκι, έπαθε ανακοπή ενώ βρισκόταν στο σπίτι με τους γονείς και το αδελφάκι του, και άρχισε για αυτό μια Οδύσσεια που δεν είχε αίσιο τέλος. Οι νοσηλευτές που κατέφθασαν στην οικία της οικογένειας παρείχαν της πρώτες βοήθειες, όμως το αγόρι αποδείχθηκε εντέλει τετραπλά άτυχο. Δεν έφτανε που σε ηλικία μόλις 6 ετών “λύγισε” ξαφνικά η καρδιά του, αλλά, όταν διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Γρεβενών δεν υπήρχε παιδική κλίνη ΜΕΘ. Διασωληνώθηκε εντούτοις και αναζητήθηκε κλίνη στη Θεσσαλονίκη, όμως, ούτε εκεί βρέθηκε θέση σε ΜΕΘ για το παιδί.

Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασής του, αποφασίσθηκε να διακομισθεί αναγκαστικά στην άλλη άκρη της Ελλάδας και συγκεκριμένα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Σαν να μην έφταναν αυτά, καθ΄ οδόν προς το Ρίο “έμεινε” το ασθενοφόρο από βλάβη και κλήθηκε άλλο για τη συνέχιση της διαδρομής. Όταν το παιδί έφτασε στο Ρίο, ενώ η καρδούλα του σταθεροποιήθηκε, παρουσίασε οίδημα στον εγκέφαλο. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι ήταν πλέον κλινικά νεκρό.

Η οικογένεια δώρισε τα όργανα

Όταν παρουσίασε το οίδημα στον εγκέφαλο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια οι γιατροί προχώρησαν σε ψύξη εγκεφάλου, μήπως και το αγοράκι άντεχε. Το περιθώριο ήταν να αντιδράσει μέσα σε 48ώρες. Όταν το παιδί ανακοινώθηκε ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρό, οι γονείς αποφάσισαν μέσα στον πόνο τους να προχωρήσουν σε δωρεά των οργάνων του, για να δώσουν ζωή και ελπίδα σε άλλα παιδιά. Η αφαίρεση των οργάνων γίνεται ήδη στο νοσοκομείο της Πάτρας και ειδοποιήθηκαν συμβατοί ασθενείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η “ψύξη” ουσιαστικά είναι η πρόκληση τεχνητής υποθερμίας, που αποτελεί το ύστατο μέσο για να δοθεί μια τελευταία ελπίδα σε όσους παθαίνουν ανακοπή και δεν ξαναβρίσκουν τις αισθήσεις τους. Όπως είπαν οι θεράποντες γιατροί στην Πάτρα, ήταν πολύ λυπηρές οι απανωτές ατυχίες του 6χρονου παιδιού, όπως η μεγάλη απόσταση που έπρεπε να διανυθεί από τα Γρεβενά στην Πάτρα και με το ασθενοφόρο μάλιστα να τους “αφήνει” στο δρόμο. Όμως το παιδί ήταν διαρκώς συνδεδεμένο με συσκευή αυτόματων θωρακικών συμπιέσεων και, παράλληλα, το συνόδευε μία γιατρός έμπειρη σε περιστατικά της Εντατικής Μονάδας.

Ο υπεύθυνος της Μονάδας Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης, είχε πει χθες ότι οι γιατροί προσπαθούσαν να σώσουν το παιδί αλλά η μάχη ήταν άνιση. Συγκεκριμένα είπε: «Δίνουμε μία πολύ δύσκολη μάχη με την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να κρατήσουμε στη ζωή τον μικρό Θωμά. Είμαστε όλοι, γιατροί, νοσηλευτές, από πάνω του και προσπαθούμε να του παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια. Έχουμε στείλει στο Ωνάσειο τα γενετικό υλικό που πρέπει προκειμένου να δούμε τι συμβαίνει, δηλαδή να εντοπίσουμε την αιτία της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής με δεδομένο ότι δεν υπήρξε κανένα διαγνωσμένο ιατρικό πρόβλημα. Πάντως προτεραιότητα έχει να το σώσουμε και όχι να ψάξουμε τι φταίει αυτή τη στιγμή».

Αγώνας ζωής για τρία αδέλφια

Εν τω μεταξύ μάχη δίνει και ένα αγοράκι 3,5 ετών, που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, ενώ τα δύο αδελφάκια του επίσης νοσηλεύονται, αλλά με ηπιότερα συμπτώματα αναπνευστικής δυσχέρειας. Οι γονείς έχουν γίνει “λάστιχο” για να είναι κοντά και στα τρία. Και αυτοί αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν από την Κοζάνη στην Αθήνα για να βρουν ΜΕΘ για το παιδί τους.

Το τρίτο παιδί τους είναι μόλις 45 ημερών και νοσηλεύεται  με ήπια συμπτώματα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Με σχετικά ήπια συμπτώματα νοσηλεύθηκε και η ηλικίας 2 ετών αδελφούλα του, αρχικά στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, η οποία εν συνεχεία διακομίσθηκε στο Παίδων Πεντέλης. Εκεί νοσηλεύεται σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση το ηλικίας 3,5 ετών αγόρι της οικογένειας.

Ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου “Παπανικολάου” Νίκος Καπραβέλος συστήνει εν τω μεταξύ να μην ανοίξουν την Δευτέρα τα σχολεία, λόγω της έξαρσης που παρατηρείται σε αναπνευστικές λοιμώξεις στα παιδιά στην περίοδο των εορτών. «Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε συνδυασμό με την έλλειψη κλινών σε ΜΕΘ στα νοσοκομεία Παίδων θα έπρεπε να οδηγήσουν την Επιτροπή των Ειδικών να αποφασίσει την παράταση των σχολικών διακοπών, ώστε να μην ανοίξουν την Δευτέρα, αλλά τουλάχιστον μια εβδομάδα αργότερα, καθώς αυτό θα επιτείνει το πρόβλημα», είπε ο κ. Καπραβέλος.

Προβληματισμός για τα σχολεία

Συμπλήρωσε ότι «αν ανοίξουν τα σχολεία θα δούμε παιδιά σε εντατικές. Στην Αγγλία τον Δεκέμβριο τα κρεβάτια στις εντατικές είχαν καλυφθεί όλα με περιστατικά ιογενών λοιμώξεων και βρογχιολίτιδων σε παιδάκια. Η Ελλάδα δεν έχει άλλες κλίνες εντατικής. Η Βόρεια Ελλάδα αναγκάστηκε να στείλει παιδί στην Αθήνα. Πρέπει να σκεφτούμε τον παιδικό πληθυσμό, να τον προστατέψουμε» σημείωσε. Ο κ. Καπραβέλος δεν ξέρουμε αν αναφερόταν στον άτυχο Θωμά που αναγκάστηκε να ταξιδέψει από τα Γρεβενά στην Πάτρα για να βρεθεί κλίνη σε κλινική Παίδων. Διαφορετική ήταν η άποψη του καθηγητή Χαράλαμπου Γώγου για το ενδεχόμενο να αναβληθεί η επαναλειτουργία των σχολείων, που μίλησε επίσης στον ΣΚΑΪ.

Πιθανόν και να θεωρήθηκε κοντινότερη η απόσταση των 300 χλμ. (Γρεβενά-Πάτρα) από των 400 χλμ. προς Αθήνα ή να μην βρέθηκε κλίνη Παίδων στην Αθήνα. Όσον αφορά στα τρία αδελφάκια, από όσο γνωρίζουμε, κανένα από τα παιδιά δεν είναι θετικό στη γρίπη ή στον κορονοϊό. Όπως είπε και ο κ. Καπραβέλος κυκλοφορούν πάνω από 200 ιοί. Επιπλέον υπάρχει και ο στρεπτόκοκκος και οι μικροβιακές λοιμώξεις. Προχθές ο “Ευαγγελισμός” ενώ εφημέρευε “σήκωσε τα χέρια ψηλά” και σταμάτησε να δέχεται ασθενείς, καθώς μέσα σε τέσσερις ώρες είχε δεχτεί 90 περιστατικά γριπώδους συνδρομής και 20 κορονοϊού.

Μια ερμηνεία για τις πνευμονίες και τις βαριές λοιμώξεις στα παιδιά, είναι το γεγονός ότι με τις καραντίνες του κορονοϊού, οι παιδικοί οργανισμοί δεν είχαν την φυσική άνεση να εξοικειώνονται σταδιακά με λοιμώξεις κάθε χρόνο και ουσιαστικά αναγκάστηκαν φέτος να τις αντιμετωπίσουν μαζεμένες μετά από μια τριετία μέτρων και ημίμετρων. Αυτό ισχύει και για τους ενηλίκους, καθώς κάθε χειμώνα ο οργανισμός όλων αντιμετωπίζει μια σειρά από αναπνευστικές λοιμώξεις, χωρίς αυτές να καταλήγουν σε πνευμονία.

Φέτος όμως οι ιώσεις εξελίσσονται διαφορετικά, και εικάζουν οι ειδικοί ότι ίσως παίζει ρόλο και η τυχόν προγενέστερη λοίμωξη από κορονοϊό, η οποία πιθανόν να “τροποποιεί” το ανοσοποιητικό και να επηρεάζει την πορεία κατοπινών λοιμώξεων από άλλα  παθογόνα. Εντούτοις δεν υπάρχουν αντίστοιχες επιστημονικές έρευνες. ώστε να ξέρουμε με σιγουριά αν αυτό ευσταθεί  –δηλαδή έρευνες που να δείχνουν ότι πολλά από τα παιδάκια και τους ενήλικες που παρουσιάζουν βαριά εικόνα από άλλες λοιμώξεις φέτος, είχαν στο πρόσφατο παρελθόν προσβληθεί από κορονοϊό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx