ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έχει σχέση το εμβόλιο Pfizer με την περικαρδίτιδα; – Τι λέει το Ωνάσειο

Έχει σχέση το εμβόλιο Pfizer με την περικαρδίτιδα; – Τι λέει το Ωνάσειο, Όλγα Μαυρου

Ανακοίνωση εξέδωσε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, καθώς μία γυναίκα μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της Pfizer παρουσίασε περικαρδίτιδα (φλεγμονή του περικάρδιου υμένα δηλαδή, που περιβάλλει την καρδιά) και έκανε σχετική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα αναφέροντας το περιστατικό που την αφορούσε άμεσα.

Το Ωνάσειο εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αφορούν ασθενή που παρακολουθείται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ενημερώνουμε ότι η ασθενής εμβολιάστηκε στο Εμβολιαστικό Κέντρο του ΩΚΚ και ακολούθως εμφάνισε περικαρδίτιδα, η οποία επίσης διαγνώστηκε και αντιμετωπίστηκε στο Νοσοκομείο μας.»

»Η ασθενής αφού έλαβε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή επέστρεψε στην οικία της. Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θα ενημερώσει, ως οφείλει, την αρμόδια υπηρεσία, που είναι η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, για το συμβάν και τη χρονική του συσχέτιση με τον εμβολιασμό χωρίς αυτό να σημαίνει και αιτιολογική συσχέτιση».

Το Ωνάσειο δηλαδή αποδέχεται το περιστατικό της περικαρδίτιδας, αλλά όπως είθισται, δεν προχωρεί σε αιτιολογική συσχέτιση και δεν εμφανίζει το συμβάν ως παρενέργεια. Το εμβολιαστικό κέντρο ή το νοσοκομείο που αντιμετωπίζει το κάθε συμβάν, το δηλώνει ως ύποπτο και από εκεί και πέρα πρέπει να κάνει ανακοινώσεις η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης.

Ρόλος της επιτροπής

Όμως στην Ελλάδα η επιτροπή αυτή, δεν κάνει ποτέ ανακοινώσεις. Όσα γνωστοποιούνται για τυχόν παρενέργειες, προκύπτουν αποκλειστικά από τις πάντα φειδωλές δηλώσεις της προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμών κας Θεοδωρίδου, η οποία ως προς το AstraZeneca για παράδειγμα, μέχρι στιγμής αποφαίνεται ότι μόνον ένα περιστατικό θρομβώσεων μπορεί να αποδοθεί στο σκεύασμα σε όλη την Ελλάδα.

Για τα περιστατικά τα σχετικά με φλεγμονές του περικαρδίου, η Pfizer δηλώνει ότι δεν έχει στοιχεία πως αυτές ξεπερνούν τον αναμενόμενο μέσο όρο φλεγμονών στον γενικό πληθυσμό, ότι δηλαδή παρατηρούνται κατόπιν εμβολιασμού τόσο λίγα περιστατικά, που δεν μπορούν να θεωρηθούν παρενέργειες καθώς τόσα καταγράφονται και στον ίδιο αριθμό του γενικού πληθυσμού (δηλαδή των ανεμβολίαστων ατόμων).

Το Ισραήλ που έχει μεγαλύτερη εμπειρία με το συγκεκριμένο σκεύασμα, έχει δηλώσει γενικά και αόριστα ότι «έχουν καταγραφεί σχετικά αυξημένα περιστατικά καρδιακών φλεγμονών τα οποία διερευνώνται». Όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό πάντως, η γυναίκα είχε ήδη ένα υποκείμενο νόσημα και, συγκεκριμένα, πνευμονική υπέρταση.

Δήλωση της παθούσας

Η κα Ιωάννα Αλυσανδράτου, που είναι η παθούσα εν προκειμένω, συνδέει στην ανάρτησή της το περιστατικό με τη δεύτερη δόση του εμβολίου που έλαβε και είναι πρόεδρος του Συλλόγου Πνευμονικής Υπέρτασης Ελλάδας. Στην ανάρτησή της αναφέρει τα εξής: «Δευτέρα 17 Μαΐου και ώρα 15.00 έκανα τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της νόσου #covid-19. Το ίδιο βράδυ αισθανόμουν απλά μια κακουχία…. την άλλη μέρα το πρωί ξεκίνησε ο πυρετός που τελικά έφτασε ως 38 αλλά το κυριότερο σύμπτωμα ήταν ότι από τις 16.00 περίπου ως και τις 23.30 που κοιμήθηκα είχα έναν απίστευτο πόνο στη μέση του στέρνου. Ο πόνος ήταν τόσο μεγάλος που θεώρησα ότι παθαίνω έμφραγμα!!

Πίστεψα ότι ήταν το στομάχι μου, μια και οι οδηγίες που μου είχαν δώσει, το ανέφεραν στα συχνά συμπτώματα. Πήρα ένα αντιόξινο και προσπάθησα να ηρεμήσω για να κοιμηθώ. Το πρωί ξύπνησα πολύ καλύτερα με τον οξύ πόνο να έχει υποχωρήσει αλλά ακόμα να πονάω με κάθε ανάσα… έφτασα στα επείγοντα στο Ωνάσειο για να εξεταστώ για σιγουριά… το αποτέλεσμα ήταν έκπληξη για όλους μας…. Περικαρδίτιδα!!

Προσπαθώντας να προφυλαχθώ από τον κορονοϊό, μπήκα σε μια ακόμα περιπέτεια λες και δεν μου έφτανε η καθημερινή της πνευμονικής υπέρτασης… Δημοσιεύω αυτή την επιπλοκή που μου παρουσιάστηκε από το εμβόλιο της #pfizer με μοναδικό σκοπό την προφύλαξη του κόσμου, όχι για να μην εμβολιασθεί, αλλά για να γνωρίζει τι μπορεί να αντιμετωπίσει και να μην εφησυχάζει, γιατί όλοι εμείς καταγράφουμε την ιστορία του εμβολιασμού αυτού, αφού εμείς οι ίδιοι είμαστε τα δεδομένα του».

Περικαρδίτιδα και συμπτώματα

Η φλεγμονή αυτή μπορεί να προκληθεί από έμφραγμα, ίωση και άλλα σπανιότερα αίτια, όπως λοιμώξεις από μικρόβια, λόγω υποθυρεοειδισμού, φυματίωσης ή εξαιτίας αυτοάνοσων παθήσεων, όπως η αγγειίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α. Συνοδεύεται κάποιες φορές από συσσώρευση υγρού και μπορεί να είναι ή οξείας ή χρόνιας μορφής.  Πιο συνήθης είναι η οξεία, στην οποία δεν παρατηρείται πάντα συσσώρευση υγρού.

Το σύμπτωμα είναι συνήθως ένας πόνος στο στέρνο που διαρκεί πολλές ώρες και επιδεινώνεται με κάθε ανάσα που παίρνει το άτομο που βιώνει το σύμπτωμα. Ο πόνος μπορεί, χωρίς να είναι απαραίτητο, να αντανακλά στον αριστερό ώμο. Όταν είναι χρόνιας μορφής το σύμπτωμα είναι συχνά το πρήξιμο των κάτω άκρων και η εύκολη κόπωση.

Μπορεί να συνυπάρχουν ή να έχουν προηγηθεί τα συμπτώματα της πάθησης που προκάλεσε την περικαρδίτιδα, ενώ συχνή είναι και η εμφάνιση του πυρετού. Στην χρόνια μορφή προέχουν κυρίως τα οιδήματα κάτω άκρων, η καταβολή δυνάμεων και η εύκολη κόπωση. Η αντιμετώπιση είναι η ξεκούραση, τα αντιφλεγμονώδη ή και η κορτιζόνη ενώ παράλληλα αντιμετωπίζεται η γενεσιουργός αιτία, αν π.χ. είναι μικρόβιο χορηγείται και αντιβίωση ή αν ευθύνεται ο θυρεοειδής, χορηγούνται τα ανάλογα σκευάσματα. Αν το υγρό που συσσωρεύεται είναι πολύ, μπορεί να χρειασθεί παρακέντηση για την αφαίρεσή του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι