ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ελέγχεται το μέτωπο σε Μέγαρα και Σαλαμίνα – ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης (upd)

Ελέγχεται το μέτωπο σε Μέγαρα και Σαλαμίνα – Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση (upd)

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αντέδρασε στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, για τις φωτιές. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για κρεσέντο αλαζονείας και αυτοθαυμασμού. «Ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε για να συνεχίσει το κρεσέντο αλαζονείας και αυτοθαυμασμού της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση τα κατάφερε, η Πεντέλη κάηκε. Ενώ καίγονται ακόμα σπίτια στην Αττική, με άγνωστο μέχρι στιγμής τον αριθμό των κατοικιών που έχουν καταστραφεί, δεν δίστασε να πει ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες» δήλωσε.

Επιπλέον ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε για τον πρωθυπουργό: «Είναι ικανοποιημένος με τα χιλιάδες κενά στην πυροσβεστική και τις εικόνες αστυνομικών με κουβάδες να προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες. Τις υποσχέσεις δε για την στήριξη της πολιτείας προς όσους έχουν πληγεί τις ακούσαμε και πέρσι στην Εύβοια και σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές, οι κάτοικοι όμως ακόμα περιμένουν. Χωρίς ντροπή ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχεται όχι μόνο την ανεπάρκεια του αλλά και το χάσμα με την πραγματικότητα που ζουν οι απλοί πολίτες της χώρας». Νωρίτερα, η Κουμουνδούρου εξέδωσε ανακοίνωση για τον Χρήστο Στυλιανίδη, υπογραμμίζοντας ότι «η Αττική για ακόμη μια φορά καίγεται και ο αρμόδιος υπουργός δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό του».

Προηγουμένως, ανοιχτό το ενδεχόμενο οι πυρκαγιές του τελευταίου διημέρου να οφείλονται σε εμπρησμό, άφησε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το απόγευμα στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, την στιγμή που μαίνονταν οι πυρκαγιές σε Μέγαρα και Σαλαμίνα. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, θα έχουμε περισσότερα όταν ολοκληρώσει το ανακριτικό της έργο», είπε ερωτηθείς σχετικά και στην περίπτωση της Πεντέλης, ανέφερε πως δεν αποκλείει εμπρησμό.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πυρκαγιά στα Μέγαρα αλλά και για την πυρκαγιά στη Σαλαμίνα, σημειώνοντας ότι υπήρξε καλύτερος συντονισμός απ’ ότι στο παρελθόν. Προηγουμένως, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης προχώρησε σε έκτακτη ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται στην χώρα και για την χτεσινή πυρκαγιά στην Πεντέλη.

Ο υπουργός άφησε αιχμές για εμπρησμό στην Πεντέλη, καθώς είπε έχει αποκλειστεί να προκλήθηκε απόβραχυκύκλωμα ή κεραυνό. «Όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» είπε χαρακτηριστικά. Ακόμα, μιλώντας για τη διαχείριση της πυρκαγιάς έκανε λόγο για αντίξοες συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η πυροσβεστική.

Το μέτωπο στα Μέγαρα

Ενθαρρυντικά φαίνονται να είναι τα σημάδια από τη φωτιά στα Μέγαρα, καθώς η Πυροσβεστική αναφέρει πως δεν υπάρχει κανένα ανεξέλεγκτο μέτωπο και ότι φαίνεται να έχει περιοριστεί δυτικά από τη Ζάχουλη. Υπάρχει ταυτόχρονα και ένα δεύτερο μικρό μέτωπο κοντά στην περιοχή Πευκενέα.

Οι άνεμοι πνέουν με ένταση 3 μποφόρ το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή των Μεγάρων, γεγονός που ευνοεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις και ειδικότερα τα εναέρια μέσα που επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς. Σημειώνεται ότι έχει “σπάσει” το μέτωπο, κυρίως στη Λούμπα, δεν είναι ενιαίο και υπάρχουν μεμονωμένες εστίες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Ειδικότερα, στην πυρκαγιά επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων, 34 οχήματα, 2 Canadair και 2 ελικόπτερα, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ. Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά εκδηλώθηκε στις 13.41 το μεσημέρι, ενώ στις 14.35 στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του οικισμού Ζάχουλη για να απομακρυνθούν προληπτικά από την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Αλεποχώρι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο για να περιορίσουν τη φωτιά στο ελάχιστο και να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις, πριν πέσει κιόλας το σκοτάδι. Από τη στιγμή που θα καθηλωθούν τα εναέρια μέσα, θα συνεχίσουν να επιχειρούν τα επίγεια. Λίγο πριν τις 6 μ.μ. στάλθηκε και δεύτερο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους που βρίσκονται στον οικισμό Παπαγιαννέϊκα Μεγάρων να πράξουν το ίδιο και να κατευθυνθούν προς τα Μέγαρα.

Βελτιωμένη η εικόνα στην Σαλαμία

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς που ξέσπασε νωρίτερα και στη Σαλαμίνα και έκαιγε σε τρία μέτωπα, στον λόφο Πατρίς κοντά στο θέατρο, στην περιοχή Ανεμόμυλοι και στην περιοχή Σαμάρι με αποτέλεσμα να σταλούν μηνύματα εκκένωσης των περιοχών. Στον λόφο Ανεμόμυλοι και στο Σαμάρι η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στο λόφο Πατρίς, αλλά είναι αντιμετωπίσημη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Επίσης, αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Φανερωμένης και στην οδό Μαραθώνος. Η εκκένωση του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας αναβάλλεται, προς το παρόν, με εντολή της πυροσβεστικής, όπως ενημερώνει το Υπουργείο Υγείας. Στην κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα, ενώ μέχρι τις 21:00 επιχειρούσαν και 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Στη Σαλαμίνα μετέβησαν από τον Πειραιά 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ υπάρχει συνδρομή και από εθελοντές.

Νωρίτερα κι ενώ οι φλόγες θέριευαν στο τριπλό μέτωπο, ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε υπόνοιες για εμπρησμό, καθώς όπως λέει, δεν είναι τυχαίο ότι ξέσπασαν τρεις φωτιές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα: «Είδαμε το ένα μέτωπο, και ξαφνικά το άλλο. Αυτή την εικόνα έχω, τρία διαφορετικά μέτωπα, δίπλα στο κέντρο της πόλης, έχουμε δώσει εντολή εκκένωσης για να μην έχουμε προβλήματα. Λίγες δεκάδες μέτρα είναι η φωτιά μακριά από τα σπίτια. Δεν έχουμε εικόνα ακόμα για καμένα σπίτια ή αυτοκίνητα. Ο στόχος είναι να εκκενωθεί η περιοχή εγκαίρως για την ασφάλεια του κόσμου. Δεν με προβληματίζει το τριπλό μέτωπο είμαι σίγουρος τι συμβαίνει. Είδαμε φωτιά το ένα μέτωπο και αμέσως απέναντι στον άλλο λόφο ξέσπασε η άλλη».

 

 

Σε ύφεση το μέτωπο στην Πεντέλη

Σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα της φωτιάς μετά το μεσημέρι, σε Ντράφι, Ανθούσα, Πεντέλη, Διώνη και Ανθούσα και σε κάποια σημεία στον Γέρακα και την Παλλήνη, ενώ στην περιοχή πνέουν και σήμερα ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Η ταχύτητα των ανέμων στην περιοχή έφτασε στις μέγιστες τιμές της να ξεπερνά και τα 80 χλμ. την ώρα.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού και τα εναέρια μέσα και συνολικά στο σημείο επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου. Στο σημείο βρίσκεται και το Κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ drones δίνουν συνεχώς την εικόνα της φωτιάς. Τα μεγάλα μέτωπα είναι σε ύφεση, όμως στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Συνεχίζεται η συνδρομή από το ΓΕΕΘΑ, τη δασική υπηρεσία, την ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ καθώς και όλους τους τοπικούς φορείς. Η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει όλο σχεδόν το δυναμικό της με υδροφόρες και μηχανήματα έργου για την αντιμετώπιση αυτής της πολύ δύσκολης κατάστασης ενώ δυνάμεις έχουν ήδη προωθηθεί στην περιοχή από τις περισσότερες περιφέρειες στην Ελλάδα.

Φιλοξενία των πυρόπληκτων

Δωρεάν προσωρινή φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης έχει διασφαλιστεί, κατόπιν επικοινωνίας του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Οι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (213 15 10 100) και, δηλώνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση οικίας και ΑΔΤ), να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση.

Έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ζημιές σε πολλές κατοικίες, ωστόσο η καταγραφή θα πραγματοποιηθεί μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Το video που ακολουθεί είναι από την σημερινή έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται σήμερα οι μετακινήσεις παιδιών σε εγκαταστάσεις και χώρους απασχόλησης (λ.χ. camps) στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής. Ο δήμος Πεντέλης και οι άλλοι δήμοι της περιοχής ενημερώνουν τους κατοίκους για τις υπηρεσίες και τις δομές που δεν θα λειτουργήσουν μέσα από τα site τους.

Κέντρα Κοινωνικής Φροντίδας εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, πυροσβέστες και πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας για παροχή βοήθειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ. Ειδικότερα:

  • Εκκένωση από Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), φιλοξενούσε 46 άτομα. Μεταφορά 6 ατόμων με φορείο + 3 άτομα με καρέκλα. Τα 3 άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.
  •  Εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), φιλοξενούσε 57 άτομα. Διακομιδή ενός (1) ατόμου προς το Ιπποκράτειο.
  •  Εκκένωση από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφορά 10 ατόμων > 2 σε Ερυθρό Σταυρό + 2 σε Ιπποκράτειο και σε εξέλιξη τα υπόλοιπα 6 5 Ερυθρό Σταυρό, 4 Θάλπη.
  • Διακομιδές ΕΚΑΒ, κατόπιν κλήσης στο 166 (μέχρι τις 05:45): 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ,5 πολίτες διακομίσθηκαν 1 στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα, 3 Ερυθρό Σταυρό και 1 Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα.

Εκρήξεις σε γραμμές ηλεκτροδότησης

Σχετικά με τις πληροφορίες για διαρροή φυσικού αερίου, σημειώνεται πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Έχει κινητοποιηθεί η ΕΔΑ Αττικής για το δίκτυο φυσικού αερίου και υπάρχουν συστήματα απενεργοποίησης της παροχής όταν προκύπτει κίνδυνος πυρκαγιάς. Οι αναφερόμενες εκρήξεις αφορούν σε γραμμές υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, κατά το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στις 05:30 στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ενημερώθηκε για την φωτιά και τον σχεδιασμό του επιτελείου.

Στις 4.30 τα ξημερώματα, το «112» έστειλε μήνυμα προς όλους όσοι βρίσκονται στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης να εκκενώσουν άμεσα προς Πικέρμι. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στη Βούλα Πικερμίου και στο Πανόραμα Παλλήνης, εκκενώστε τώρα προς Πικέρμι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών.  Ανάλογα μηνύματα εστάλησαν και στους κατοίκους των άλλων περιοχών που απειλούνταν από την φωτιά. Πολλοί κάτοικοι πέρασαν την νύχτα στις πλατείες.

Σε πολλές αναρτήσεις στα social media αποτυπώνονται καταστροφές σπιτιών και αυτοκινήτων στις περιοχές που κυκλώθηκαν από τις φλόγες.

Η Τροχαία έχει κλείσει τους δρόμους γύρω από τις περιοχές που μαίνονται τα πύρινα μέτωπα.
Η Αττική οδός ανακοίνωσε το πρωί ότι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία με εξαίρεση τις εξόδους Μαραθώνα και Ανθούσας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι