IN MEMORIAM

Έφυγε από τη ζωή ο τεχνοκρίτης Χάρης Καμπουρίδης

Έφυγε από τη ζωή ο τεχνοκρίτης Χάρης Καμπουρίδης, Δημήτρης Παυλόπουλος

Ο φίλος συνάδελφος Χάρης (Χαράλαμπος) Καμπουρίδης (γ. Κομοτηνή 1950), που έφυγε σήμερα χτυπημένος από την επάρατο, είχε σπουδάσει στις Φιλοσοφικές Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν. Ήταν υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 1975 έως το 1982 ήταν διευθυντής του διεθνούς περιοδικού για τη Σημειωτική «Κodikas/Code» και συναφών τόμων που εκδόθηκαν στη Γερμανία. Από το 1981 δημοσίευσε πληθώρα δοκιμίων και μελετών σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Το 1981-82 ταξινόμησε το αρχείο εβδομήντα ετών του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου (1902/3-1985), καρπός του οποίου στάθηκε η έκδοση «Σπύρος Βασιλείου. Εκθέσεις, 1922-1982» (Ίκαρος, Αθήνα 1982), με πρόλογο του διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου Μαρίνου Γ. Καλλιγά (1906-1985). Το 1983 εξελέγη εθνικός επίτροπος ζωγραφικής για την Μπιενάλε Σάο Πάολο.

Διατέλεσε τεχνοκρίτης στον αθηναϊκό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο (με πιο πρόσφατη την τακτική συνεργασία του στην τεχνοκριτική με την εφημερίδα «Τα Νέα»), μέλος ερευνητικών ομάδων, επιστημονικών και καλλιτεχνικών επιτροπών στην Ελλάδα (Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, 1990-94) και στο εξωτερικό (Academia Europaea), διοικητικών συμβουλίων της Διεθνούς Ενώσεως Σημειωτικών Σπουδών, της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτών, της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας Τέχνη (Θεσσαλονίκη), κ.ά.

Δραστήριος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Δίδαξε από το 1992 έως το 1995 στο Τμήμα Επικοινωνιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ χρημάτισε καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου. Έλαβε μέρος, είτε ως ομιλητής είτε ως ακροατής, σε επιστημονικά συμπόσια στο Άαχεν, στη Βιέννη, στο Βερολίνο, στη Βουδαπέστη, στη Γάνδη, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο Κρήτης. Ασχολήθηκε ακόμα με την επιμέλεια εκθέσεων. Ήταν μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Δραστηριοποιήθηκε ιδιαιτέρως με την ίδρυση εταιρείας και αρχείου μελέτης της νεοελληνικής τέχνης στην Αθήνα. Μηχανόβιος, μειλίχιος, συμπαθέστατος, ανήσυχος και χαρούμενος σαν παιδί, πληθωρικός και ενήμερος, πάντοτε υποστηρικτικός με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προς τους καλλιτέχνες, με μεγάλη αγάπη για την τέχνη της φωτογραφίας, συλλέγοντας μηχανές και λήψεις. Ο συντάκτης αυτών των γραμμών διατηρεί ακόμα μέσα του τον απόηχο της τελευταίας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον εκλιπόντα, κατά την οποίαν εκείνος έδειξε δύναμη χαρακτήρα και ψυχραιμία στην αντιμετώπιση της πολύ δεινής δοκιμασίας του, για την οποίαν είχε πλήρη επίγνωση…

Εξώφυλλο του τόμου για τις συλλογές του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου (1999).

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι