Έφυγε ο “πατέρας” της ΦΑΓΕ

Έφυγε ο "πατέρας" της ΦΑΓΕ

Έφυγε την Δευτέρα από την ζωή ο βιομήχανος Κυριάκος Φιλίππου σε ηλικία 82 ετών και η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Εχθές έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Φιλίππου. Ένας πρωτοπόρος, οραματιστής που άλλαξε τη βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα και έφερε το όνομα της ΦΑΓΕ στα πέρατα του κόσμου. Επιστήμονας, δίκαιος εργοδότης, γενναιόδωρος, αιώνιος εξερευνητής του καλλίτερου, αφήνει πίσω του μια κληρονομιά επιχειρηματικού ήθους».

Ο Κυριάκος Φιλίππου μαζί με τον αδελφό του Ιωάννη συνέχισαν την οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε από ένα γαλατάδικο το 1922 στην οδό Πατησίων. Το γαλατάδικο το είχε ανοίξει ο πατέρας τους, Αθανάσιος Φιλίππου. Μέχρι το 1975 εξελίχθηκε σε βιομηχανικό κολοσσό. Το πρώτο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ άνοιξε στο Γαλάτσι το 1964 και μετά το 1975 άνοιξε και στη Μεταμόρφωση. Ο εκλιπών είχε σπουδάσει χημικός μηχανικός και ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που βρήκε τον τρόπο αδρανοποίησης του γιαουρτιού, ώστε να μπορεί να τυποποιηθεί και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Επίσης ήταν ο πρώτος που παρουσίασε στην ελληνική αγορά τη δεκαετία του ’80 το στραγγιστό γιαούρτι με ανθόγαλα, το προϊόν αιχμής της ΦΑΓΕ, το Total. Βρήκε τρόπο το γιαούρτι να έχει σταθερή γεύση και μεγάλη διάρκεια ζωής, με ποικιλίες και γεύσεις που εισήχθησαν λίγο αργότερα. Το 1981 άρχισαν οι εξαγωγές στην Ευρώπη και εν συνεχεία σε  όλο τον κόσμο.

Ξεκίνησε τις μεγάλες εξαγωγές γιαουρτιού στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1983, μετά ακολούθησε η Ιταλία και πολλές άλλες χώρες. Οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν το 1998, και εξακολουθεί να αναπτύσσεται στις χώρες αυτές και σε πολλές άλλες, σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν το διάσημο ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι σε πάνω από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σε άλλες τέσσερις εξάγει άλλα προϊόντα (επιδόρπια γάλακτος, γάλα, κρέμα γάλακτος, και τυρί). Το 2006, η τρίτη γενιά της οικογένειας Φιλίππου ανέλαβε τη διοίκηση της ΦΑΓΕ, αλλά ο Κυριάκος Φιλίππου διατηρούσε και πάλι την θέση του προέδρου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι