ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εγκλωβισμένη η Αττική από την κακοκαιρία – Απόντες οι δήμοι

Εγκλωβισμένη η Αττική από την κακοκαιρία – Απών οι δήμοι

Περίπου 600 αυτοκίνητα παραμένουν ακινητοποιημένα στην Αττική Οδό παρότι στρατιώτες φτυαρίζουν διαρκώς το χιόνι, ενώ 3.000 οικογένειες εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα στο σπίτι τους ή στις επιχειρήσεις τους, με τους υπεύθυνους να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποζημιωθούν και αυτές. Όμως, σε πολλούς δήμους της πρωτεύουσας δρόμοι παραμένουν κλειστοί και δεν υπάρχει ούτε ένα συνεργείο της αυτοδιοίκησης για εκχιονισμό, παρότι η αργία δεν ισχύει για όσους έχουν αντικείμενο συναφές με την αντιμετώπιση κρίσεων. Τα προβλήματα από την κακοκαιρία συνεχίζονται.

Σε πάρα πολλά σημεία της πρωτεύουσας ουσιαστικά είναι αδύνατον να μετακινηθεί όχημα ακόμα και με αλυσίδες, γιατί δεν έχουν μπει σε παράδρομους ή “στενά” εκχιονιστικά μηχανήματα, οπότε, ενώ σταδιακά ανοίγουν κεντρικές αρτηρίες, ο κόσμος δεν μπορεί να βγει σε αυτές, γιατί το όχημά του είναι αποκλεισμένο στο χιονισμένο δρόμο του σπιτιού του. Στην ΕΡΤ κατήγγειλε ο γιος ασθενούς στο Χαλάνδρι, ότι περιμένει κάποιον να ανοίξει το δρόμο για να μπορέσει το ασθενοφόρο να πάρει τον πατέρα του και να τον μεταφέρει σε νοσοκομείο. Είναι άγνωστο αν οι δήμοι ολιγωρούν ή αν με τους νέους αυτοδιοικητικούς νόμους έχουν στερηθεί αρμοδιοτήτων και ειδικοτήτων.

Για αύριο ανακοινώθηκε εν τω μεταξύ ότι θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία στην Αττική και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάτι για άλλες πληττόμενες περιοχές. Όσον αφορά ειδικά στην Αττική, αναμένεται το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει ότι θα γίνει τηλεκπαίδευση. Για το χάος που επικράτησε ειδικά στην πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός κατά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες, παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, είπε ότι θα αποδοθούν ευθύνες και ότι θα γίνουν αλλαγές στο σχεδιασμό και ευχαρίστησε μόνον τον στρατό, τους νοσοκομειακούς, το ΕΚΑΒ και την ΔΕΔΔΗΕ.

Κακοκαιρία και συνδρομή στρατού

Σήμερα δεκάδες συνεργεία (κυρίως φαντάροι) φτυαρίζουν και προσπαθούν να ξεθάψουν εκατοντάδες οχήματα (ίσως 600) στην Αττική Οδό, ώστε εν συνεχεία να τα πάρουν οι κάτοχοί τους. Όσα δεν είναι δυνατόν να πάρουν μπροστά, θα μετακινηθούν τουλαχιστον στην Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, ώστε να απελευθερωθεί και να αποδοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος, ει δυνατόν και σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου έχει ήδη καθαριστεί από το χιόνι.

Τα περισσότερα ακινητοποιημένα οχήματα όσον αφορά στην Αττική Οδό βρίσκονται στην έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού, στην Παλλήνη. Η Πολιτική Προστασία έχει ναυλώσει λεωφορεία για να μεταφέρονται οδηγοί και να παραλαμβάνουν τα οχήματά τους. Το ένα σημείο είναι στο δαχτυλίδι της Κηφισίας και το άλλο στην έξοδο 15 της Παλλήνης.

Οι οδηγοί των οχημάτων πηγαίνουν με τα λεωφορεία αυτά στα οχήματά τους. Τα οχήματα θα είναι διαθέσιμα για παραλαβή μέχρι τις 19:00 Ο αποχιονισμός γίνεται με βάση το στρατιωτικό σχέδιο “Δευκαλίων” από οπλίτες θητείας, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό επιστρατεύονται οπλίτες, σμηνίτες, ακόμα και ναύτες που φτυαρίζουν για να απεγκλωβίσουν τα αυτοκίνητα.

Η ηλεκτροδότηση

Το ΕΚΑΒ εν τω μεταξύ γνωστοποίησε ότι μετέφερε πέντε  ασθενείς από την Αττική Οδό στα νοσοκομεία, χωρίς να προσδιορίσει πότε ακριβώς. «Αυτό το τρίημερο ήταν πολύ δύσκολο για εμάς και συνεχίζει να είναι, γιατί με την ολισθηρότητα του δρόμου η μετακίνηση απαιτούσε να βάζουμε και να βγάζουμε τις αλυσίδες στα ασθενοφόρα για να παραλάβουμε τους ασθενείς», ανέφερε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.

Όσον αφορά την ηλεκτροδότηση, συνεχίζονται οι εργασίες σε 4 γραμμές στις περιοχές Κάτω Σούλι, Γραμματικό, Σχοινιά και Πικέρμι. Ταυτόχρονα τα συνεργεία συνεχίζουν εργασίες αποκατάστασης σε πλήθος μεμονωμένων βλαβών σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Από την Δευτέρα μέχρι και χτες διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε 200.000 οικίες και επιχειρήσεις. Σήμερα το πρωί ήταν χωρίς ρεύμα 5.000 από αυτές και το μεσημέρι είχαν μείνει 3.000. Όσον αφορά στην Αττική, στην Παιανία, στο Ψυχικό και στο Χαλάνδρι υπάρχουν οικοδομικά τετράγωνα που έμειναν χωρίς ρεύμα από τη Δευτέρα και δεν ξέρουν πότε θα λυθεί το πρόβλημα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στα σημεία των βλαβών, καθώς οι δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι από το χιόνι ή και από εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα. Όσοι καταναλωτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, παρακαλούνται να επικοινωνούν  με τον ΔΕΔΔΗΕ τηλεφωνικά στο 800 400 4000, 11500 ή 2111900500 ή να το δηλώνουν  στην εφαρμογή MyDEDDiE από το κινητό τους (Android και iOS) ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ρωτήθηκε για το αν θα δοθούν αποζημιώσεις στους χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν χωρίς ρεύμα (και θέρμανση) επί μια ή και δύο ημέρες, απάντησε «όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης, θα τα βάλουμε όλο στο τραπέζι για να δούμε τι πρέπει να γίνει».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι