ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εγκλωβισμοί και ευθύνες

Κακοκαιρία "Φίλιππος": Οι κλειστοί δρόμοι στην Αττική

Εγκλωβισμένοι παραμένουν οδηγοί και οχήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ μόλις σήμερα απεγκλωβίστηκαν και οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας που είχε “κολλήσει” από χτες το μεσημέρι στη Λιβαδειά. Εκεί μάλιστα η ακινητοποιημένη αμαξοστοιχία είχε και μια σύγκρουση με την αμαξοστοιχία που πήγε να την συνδράμει και έπεσε επάνω της, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ο μηχανοδηγός και, ελαφρά, δύο επιβάτες.

Εν τω μεταξύ για δεύτερη μέρα η πρωτεύουσα είναι χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ. Κλειστοί πολλοί επαρχιακοί δρόμοι και στην Κρήτη που επίσης πλήττεται, ενώ ουρές σχηματίζονται με φορτηγά στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης όπου δεν υπάρχει όμως κακοκαιρία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε σχετικά με τις ευθύνες ότι δεν ήρθε ακόμη η “επόμενη ημέρα” για να αρχίσει ο καταλογισμός τους. Και όντως η κατάσταση είναι και σήμερα κρίσιμη.

Επιβάτες και οδηγοί των περίπου 1.800 οχημάτων που είχαν ακινητοποιηθεί στην Εθνική πέρασαν μια πολύ δύσκολη νύχτα. Προς το παρόν αποφασίστηκε με εισήγηση του πρωθυπουργού η Αττική Οδός να τους αποζημιώσει με 2.000 ευρώ για κάθε όχημα, άγνωστο πότε και υπό ποίες προϋποθέσεις, αν δηλαδή αυτή η παροχή θα προϋποθέτει ότι δεν θα υποβάλουν μηνύσεις.

Πολλοί εν τω μεταξύ, απελπισμένοι μετά από 5 και 10 ώρες αναμονής χτες το βράδυ, άφησαν τα ΙΧ τους και έφυγαν με τα πόδια. Ένας από αυτούς, με χρόνιες παθήσεις, άφησε και σημείωμα: «Πάω σπίτι μου γιατί πρέπει να πάρω τα χάπια για την πίεση και το ζάχαρο», έγραψε, αναφέροντας τηλέφωνα επικοινωνίας προκειμένου να τον ειδοποιήσουν όταν ο δρόμος θα ανοίξει.

Ευθύνες και ανακοινώσεις

Τα προβλήματα πάντως στην Αττική Οδό παραμένουν, καθώς δεν βρέθηκαν εκεί μόνον Αθηναίοι. Για παράδειγμα στην Κάντζα, μεταξύ των 400 ΙΧ που αποκόπηκαν εκεί, είναι και μια οικογένεια με παιδάκι 19 μηνών. Οι γονείς κατήγγειλαν ότι το παιδί τους έμεινε νηστικό μια ολόκληρη μέρα και είχαν ταξιδέψει με αεροπλάνο από την Κω στην Αθήνα. Στο αεροδρόμιο νοίκιασαν αυτοκίνητο, με το οποίο όμως εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό.

Αργά χθες τη νύχτα πάντως οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο ή σε γεμάτα ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα να κοιμηθούν στο πάτωμα. Στο αεροδρόμιο και στα ξενοδοχεία τους δόθηκαν 10 ευρώ για να ψωνίσουν κάτι να φάνε και να πιουν, αλλά όλοι διαμαρτύρονταν επειδή τους είχαν υποσχεθεί “να κοιμηθούν σαν άνθρωποι” και τελικά πολλοί αναγκάστηκαν να πλαγιάσουν σε πλακάκια και μοκέτες.

Για τα ακινητοποιημένα οχήματα, σε ανακοίνωση της η “Αττική Οδός” αναφέρει: «Οι οδηγοί των οποίων τα οχήματα έχουν παραμείνει στα παρακάτω τμήματα της Αττικής Οδού, μπορούν κατόπιν συνεννόησης με την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199 να έλθουν να παραλάβουν τα οχήματά τους: Από Λ. Κηφισίας έως τη σήραγγα Βριλησσίων στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο. Μπορούν να βγουν στην Περιφερειακή Υμηττού και από εκεί στη Λ. Κατεχάκη προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Στη διαδρομή από τη Λεωφόρο Κατεχάκη μέσω της Περιφερειακής Υμηττού στην κατεύθυνση προς Αεροδρόμιο και στην κατεύθυνση προς Ραφήνα-Πικέρμι στην έξοδο Υ8. Από τα διόδια Παλλήνης έως τη Λεωφόρο Κατεχάκη (και προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία). Από τα διόδια Παιανίας έως την Κάντζα στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

ΕΚΑΒ και ασθενείς σε αναμονή

Εν τω μεταξύ άγνωστο παραμένει πόσοι άνθρωποι χρειάσθηκαν ασθενοφόρο χτες από το μεσημέρι και μετά ή τη νύχτα και δεν μπόρεσαν να μεταβούν σε νοσοκομεία, ενώ σήμερα το πρωί παρέμεναν σε εκκρεμότητα 80 περιστατικά.  Κατά την κυβέρνηση, «ομαλά κύλησαν οι εφημερίες στα νοσοκομεία της Αττικής και της Εύβοιας. Η προσέλευση στα νοσοκομεία που εφημερεύουν σήμερα γίνεται από ικανοποιητικά έως καλά. Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίστηκαν, ενώ οι εφημερίες των επόμενων νοσοκομείων ξεκινούν στις 14.30.Το νοσοκομείο Χαλκίδας διαχειρίστηκε έγκαιρα το ατύχημα της αμαξοστοιχίας χωρίς περαιτέρω πίεση».

Για το ΕΚΑΒ το υπουργείο Υγείας παραδέχεται ότι «αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες. Υπήρξε αδυναμία προσέγγισης σε δεκάδες περιστατικά και έχουμε σχεδόν 80 σε εκκρεμότητα εξυπηρέτησης. Το υπουργείο Υγείας είναι σε επικοινωνία με νοσοκομεία που εφημερεύουν να επιτευχθεί η πλήρης πρόσβαση του προσωπικού. Προβλήματα με οχήματα οξυγόνου που εγκλωβίστηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος αντιμετωπίστηκαν και τροφοδοτούνται τα νοσοκομεία ομαλά με οξυγόνο».

Η κυβέρνηση

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης κατά την σημερινή τηλεοπτική ενημέρωση έδωσε την δική του εικόνα για τα διαδραματιζόμενα, λέγοντας: «Καταφέραμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες να απεγκλωβιστούμε 3.500 συμπολίτες μας από την Αττική οδό και 1.800 αυτοκίνητα. Η προσπάθεια συνεχίζεται και σήμερα ώστε το συντομότερο να τελειώσει ο απεγκλωβισμός”, ανέφερε.  «Είναι σημαντικό ότι καταφέραμε να μην υπάρχει υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες κάποιος τραυματισμός».

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει ο απεγκλωβισμός στην Αττική Οδό, καθώς παραμένουν περίπου 1.200 οχήματα και με την συνδρομή του στρατού και των  ΕΚΑΜ μοιράστηκαν στους εγκλωβισμένους 1.040 μάλλινες κουβέρτες. Ο κόσμος που εγκλωβίστηκε είπε ο υπουργός έχει καταταλαιπωρηθεί. Μερικοί εγκλωβίστηκαν για σχεδόν 20 ώρες. Στο αεροδρόμιο μεταφέρθηκαν περίπου 400 άνθρωποι ώστε να έχουν θέρμανση και στοιχειώδη φιλοξενία καθώς άνοιξε και ένα ξενοδοχείο πάνω στην Αττική Οδό.

Ερωτηθείς για την απόδοση ευθυνών ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «όλοι πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, και αυτές θα αποδοθούν, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα της Αττικής Οδού στην Αττική Οδό». Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής πάντως εστιάσθηκε μόνον στα της Αττικής Οδού, λέγοντας «η τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας, επιτάσσει να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις. Και αυτό θα γίνει».

Για τις διακοπές ρεύματος ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ δήλωσαν ότι «εκτιμάται πως η συντριπτική πλειοψηφία των βλαβών θα αποκατασταθεί πολύ σύντομα» και ότι «στα Βόρεια Προάστια της Αττικής, τα προβλήματα ήταν σημαντικά μειωμένα σε σχέση με την κακοκαιρία Μήδεια».

Τα πυρά της αντιπολίτευσης

Σε δήλωσή του, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως «μια γνωστή εδώ και πολλές ημέρες κακοκαιρία βρήκε για άλλη μια φορά το επιτελικό κράτος ανοργάνωτο, απροετοίμαστο, ασυντόνιστο. Κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας έκλεισαν στο πρώτο χιόνι και δεν άνοιξαν ποτέ. Η Αττική Οδός μετατράπηκε σε παγίδα εγκλωβισμού χιλιάδων αυτοκινήτων…Ένα εικοσιτετράωρο χάους για τη χώρα και ταλαιπωρίας για τους πολίτες της και ο κ. Μητσοτάκης, ο βασικός υπεύθυνος του χάους, απών. Λες και βρίσκεται αλλού, λες και κυβερνά άλλη χώρα. Μόνο οι υπουργοί του παίρνουν σβάρνα τα κανάλια για να ρίξουν την ευθύνη οπουδήποτε αλλού».

Ο γραμματέας επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ , Παναγιώτης Βλάχος άσκησε κριτική λέγοντας: «Όπου δοκιμάζεται η κυβέρνηση της ΝΔ αποτυγχάνει. Φέρουν απόλυτη ευθύνη γιατί φτιάξανε ένα νόμο για την πολιτική προστασία όπως τον ήθελαν, φτιάξανε ένα υπουργείο με τον κ. Στυλιανίδη ακριβώς όπως το ήθελαν και έχουμε δύο περιπτώσεις, τον Μπάλο και τώρα την Ελπίδα όπου δοκιμάζεται η κυβέρνηση της ΝΔ και αποτυγχάνει. Και αποτυγχάνει διαρκώς γιατί διαρκώς δίνει έμφαση στην επικοινωνία, δίνουν έμφαση στα sms, πετάνε το μπαλάκι στην αυτοδιοίκηση και την κρίσιμη στιγμή δεν προνοούν για τα βασικά»

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωσή του αναφέρει: «Καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να ξεπλύνει την κυβέρνηση και το περίφημο “επιτελικό κράτος” από τις τεράστιες ευθύνες τους, που άφησαν στο έλεος μιας αναμενόμενης χιονόπτωσης τους κατοίκους ολόκληρων περιοχών, χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς επί ώρες στην Αττική Οδό και σε άλλους οδικούς άξονες, για τα νοικοκυριά που παραμένουν ακόμη και τώρα χωρίς ρεύμα και θέρμανση, για τους απροστάτευτους εργαζόμενους, για την παράλυση των μέσων μεταφοράς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι