«Είμαστε ακρίτες φρουροί» – Ένα άλλο μήνυμα από τον πρόεδρο Ελλήνων Μουσουλμάνων
03/08/2019«Είμαστε οι ακρίτες φρουροί των συνόρων στον Έβρο. Συνυπάρχουμε αγαπημένοι με τους χριστιανούς συμπολίτες μας, επιδιώκοντας κοινές εθελοντικές δράσεις και συμπόρευση» είναι το λόγια του Ραμαδάν Ερσίν. Μια άγνωστη μέχρι τώρα, καθαρή και δυναμική φωνή που ανήκει στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ελλήνων Μουσουλμάνων (Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Μουσουλμάνων Ελλήνων Υπηκόων), τον 50χρονο Ερσίν Ραμαδάν έρχεται να αποτυπώσει δημόσια θέσεις, αιτήματα, προτεραιότητες που αφορούν συλλόγους μέλη με δράση και παρουσία στην Θράκη, την Αθήνα και αλλού.
Η Συνομοσπονδία εδρεύει στην Αθήνα και συντηρείται με το υστέρημα των μελών της, γι αυτό από τα πρώτα μελήματα του νέου προέδρου που προέρχεται από τον Έβρο είναι η μεταφορά της έδρας στις Φέρες, ώστε να μπορεί να καλύπτει την στέγη το ρεύμα ,τα τρέχοντα έξοδα αφού δεν έχει στήριξη από πουθενά.
Η Συνομοσπονδία είναι ανεξάρτητη, με ξεκάθαρες θέσεις κόντρα σε όσα πυροτεχνήματα εκτοξεύονται από καταργημένους και άτυπους συλλόγους αυτοαποκαλούμενων “Τούρκων” που το μόνο που κάνουν είναι να δυναμιτίζουν το κλίμα στην ευαίσθητη Θράκη και να τορπιλίζουν τα θεμέλια της ειρηνικής συνύπαρξης που κατακτήθηκε με αγώνες.
Η Συνομοσπονδία δεν προσφέρεται ως “όχημα” για πολιτική κι άλλη εκμετάλλευση, από την γείτονα χώρα, δεν είναι διατεθειμένη να παίξει παιγνίδια κανενός και να μπει στο στόχαστρο κύκλων που το μόνο που ενδόμυχα θέλουν είναι τον έλεγχο και το πατρονάρισμα. Αυτό το κάνουν τόσοι άλλοι στο νευραλγικό χώρο της Θράκης υπονομεύοντας το κλίμα και παρέχοντας μια τελείως διαστρεβλωμένη εικόνα στα ΜΜΕ της Τουρκίας.
Ποιος είναι ο Ραμαδάν Ερσίν
Όταν λοιπόν τίθεται το θέμα τι δηλώνουν τα μέλη της ως προς την ταυτότητά τους, ο κ. Ραμαδάν απαντά ευθέως: «Είμαστε ξεκάθαροι. Είμαστε Έλληνες μουσουλμάνοι, μέλη της μειονότητας και όλα τα αιτήματά μας, τα προβλήματα, τα σχέδιά μας τα διεκδικούμε από την ελληνική πολιτεία και μόνο. Εδώ είναι η πατρίδα μας. Εδώ ζούμε, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας κι εδώ διεκδικούμε.
Επιδιώκουμε την συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, θέλουμε να έχουμε επαφές με βουλευτές ώστε να μεταφέρουν τις δικές μας αγωνίες όταν χρειάζεται, να έχουμε συνεργασία με πολιτιστικούς, αθλητικούς, συλλόγους, να αναλάβουμε κοινές εθελοντικές δράσεις. Θέλουμε να είμαστε ενεργά μέλη, να ζούμε συμφιλιωμένα με όλους και να πετυχαίνουμε την πρόοδο στην ζωή μας ανεξάρτητα αν εμείς πιστεύουμε στον Αλλάχ κι εσείς στον Χριστό.
Είμαστε ανοικτοί να μας προσεγγίσουν όσοι αποδέχονται τους σκοπούς και την οπτική μας, γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να ζήσουμε σε όμορφο κλίμα δίχως στείρες αντιπαραθέσεις και προστριβές».
Ο κ. Ραμαδάν μιλά άπταιστα ελληνικά, τελείωσε δημόσιο λύκειο. Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό στο υγειονομικό στο Μεσολόγγι. Έζησε στο εξωτερικό, ασχολήθηκε με το γενικό εμπόριο ρούχων και υποδημάτων, έκανε εισαγωγές από Βουλγαρία, Ιταλία, Τουρκία, Ολλανδία αλλά με την κρίση το υπέρογκο ΦΠΑ, τους φόρους κλπ αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει το επάγγελμα.
Ασχολήθηκε με την μηχανολογία των αυτοκινήτων -είναι κάτοχος σχετικού διπλώματος-, με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες, με τεχνικές εργασίες βαψίματος, γύψινων κατασκευών και διακόσμηση χώρων στην Γερμανία ενώ είναι οδηγός Γ’ επαγγελματικού οχήματος. Στον πολιτιστικό σύλλογο μουσουλμάνων Φερών εκτός από πρόεδρος είναι και διδάσκαλος παραδοσιακών χορών.
Η σύζυγός του Ρεϊχάν Γκαρίπ Μουσταφά διατηρεί καφενείο στις Φέρες του ακριτικού Έβρου, η κόρη του Ζεϊνέπ βρίσκεται στο πτυχίο στην Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η δεύτερη κόρη Αϊτζάν παντρεμένη με δύο παιδιά διατηρεί μίνι μάρκετ στην Άβαντος Αλεξανδρούπολης. Μια οικογένεια δεμένη, που αγαπά την μόρφωση, την δουλειά , την αξία της προσφοράς στα κοινά.
Εμείς είμαστε ακρίτες, φυλάμε τα σύνορα!
«Προτεραιότητά μας είναι η μόρφωση των μελών μας, η εργασιακή αποκατάσταση όσο είναι δυνατόν στις δύσκολες εποχές που ζούμε, η στεγαστική αποκατάσταση. Αυτά που ονειρεύεται ο μέσος άνθρωπος. Υπάρχουν πολλά επί μέρους θέματα που έχουν να κάνουν με αυτό που λέμε “ποιότητα ζωής”, που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό των οικισμών μας, τις συνθήκες διαβίωσης που πρέπει να παραπέμπουν στην εποχή μας και όχι δεκαετίες πριν…» αναφέρει ο ίδιος.
Στο ερώτημα πως αισθάνεται που έχει την προεδρία ενός συλλογικού οργάνου όπως η Συνομοσπονδία Ελλήνων μουσουλμάνων θα πει συνειδητοποιημένα. «Είναι μεγάλη χαρά κι ευθύνη, είμαι αισιόδοξος. Εκπροσωπώ επτά συλλόγους και ήδη ενημερώνουμε κι άλλους να ενταχθούν σε μας. Ασχολούμαι με συλλόγους από το 2001, ως πρόεδρος του συλλόγου μουσουλμάνων της περιοχής Φερών μέχρι σήμερα και γραμματέας της συνομοσπονδίας ως το 2018.Η έδρα μας είναι η Αθήνα όπου λαμβάνονται ο αποφάσεις αλλά την προεδρία την κερδίσαμε στην Θράκη.
Μπορεί να κρατήσουμε το γραφείο στην Αθήνα αλλά από τις πρώτες κινήσεις που θα κάνω να φέρω την έδρα της Συνομοσπονδίας στον Έβρο. Να ξέρουν όλοι ότι εδώ εμείς είμαστε ακρίτες φυλάμε τα σύνορα. Να ξέρουν ότι με τους χριστιανούς ζούμε αδελφωμένοι. Οι περισσότεροι φίλοι μου είναι χριστιανοί, με σέβονται ως μουσουλμάνο και με αγαπούν. Δεν είχα ποτέ πρόβλημα.
Έζησα και μεγάλωσα σε χριστιανική γειτονιά και όταν προέκυψε θέμα για την αποκατάσταση 46 μουσουλμανικών οικογενειών της περιοχής ήμουν από εκείνους που στο ιστορικό τότε δημοτικό συμβούλιο επί δημάρχου Γιώργου Ούστογλου, το 2004, επιχειρηματολόγησα για να μην δημιουργηθεί γειτονιά «γκέτο μουσουλμάνων» αλλά να διασκορπιστούν στην πόλη για να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία να παρθούν σπίτια και οικόπεδα μέσα σε διαφορετικές γειτονιές. Την πρόοδο από αυτό το αποτέλεσμα την βλέπουμε 15 χρόνια μετά. Μεγάλη εξέλιξη, πρόοδος και ανάπτυξη σε αυτές τις οικογένειες χωρίς βέβαια να χάσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους»
Να μην περπατάμε με παρωπίδες
Τα μηνύματα που στέλνει πολλά. «Να είμαστε ενωμένοι. Να μην περπατάμε με παρωπίδες. Όλες οι θρησκείες κατασταλάζουν στο ίδιο πηγάδι, επιδιώκουν την ευτυχία του ανθρώπου. Δεν συμφωνώ με όσους δημιουργούν κλίκες, ομάδες σπέρνοντας ζιζάνια διχασμού στο όνομα της θρησκείας ή της διαφορετικότητας εδώ στην Ελλάδα. Να είμαστε ευχαριστημένοι που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε εδώ, που έχουμε όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απορρέουν από το Σύνταγμα και τις αρχές της χώρας μας. Σαν μεγάλο μου όνειρο θα ήταν να βοηθήσω την κοινωνία να κάνει βήματα προόδου στην καθημερινότητά της. Και δεν το λέω γιατί θα πολιτευτώ κάποτε. Δεν μ΄ενδιαφέρει, εξ άλλου οι εκλογές τέλειωσαν, κοιτάμε μπροστά».
Οι επιθυμίες του απλές και γήινες. «Θα ήθελα όμως να αξιωθώ να πάω στο Χατζηλίκι στη Σαουδική Αραβία να προσκυνήσω στην Μέκκα και τη Μεδίνα αλλά και στα Ιεροσόλυμα που μαρτύρησε ο Χριστός, μη ξεχνάτε είναι η τρίτη ιερότερη πόλη για μας τους μουσουλμάνους. Προσωπικά έχω διαβάσει την Παλαιά αλλά και την Καινή διαθήκη. Οφείλω να σας πω ότι στο χώρο του συλλόγου μας κάνουμε μαθήματα Κορανίου κάθε εβδομάδα από δύο ιεροδιδασκάλους και κάθε χρόνο κάνουμε τις προσευχές για το ραμαζάνι με τα επιβαλλόμενα προσκυνήματα με την ευλογία του μουφτή Διδυμοτείχου Οσμάν Χαμζά με τον οποίο διατηρούμε άριστη συνεργασία».
Ο 50χρονος Ραμαντάν Ερσίν πατέρας δύο κοριτσιών και παππούς δύο εγγονών, αναλαμβάνει με όρεξη για πολλές δραστηριότητες με εξωστρέφεια εκπροσωπώντας τους Έλληνες υπηκόους μουσουλμάνους των συλλόγων της δύναμης στην Συνομοσπονδία με στόχο να ακουστεί με διαύγεια η φωνή τους κόντρα και πέρα απ όσους άλλους κατά καιρούς μονοπωλούν τα ΜΜΕ με υστερισμούς ακρότητες, μεμψημοιρίες και πάθος κατά της ελληνικής Πολιτείας.