“Είμαστε σε πόλεμο, αλλά θα βγούμε νικητές” – Το νέο διάγγελμα Μητσοτάκη

“Είμαστε σε πόλεμο, αλλά θα βγούμε νικητές” – Το νέο διάγγελμα Μητσοτάκη

Δομές του συστήματος Υγείας αρχίζει και χτυπά, όπως ήταν αναμενόμενο, ο νέος κορονοϊός, την ώρα που  αυξάνονται δραματικά οι επιπτώσεις από τα μέτρα κατά της πανδημίας σε όλο και μεγαλύτερο τμήμα της οικονομικής ζωής της χώρας. Παραλλήλως συνεχίζεται η “επιδρομή” στα σούπερ μάρκετ, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα παραμείνουν ανοιχτά σε κάθε περίπτωση.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος μετέχει σε τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ηγέτες,  απευθύνθηκε με νέο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, κάνοντας αποτίμηση της κατάστασης και των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση. Παραλλήλως επανέλαβε τη σύσταση προς τους πολίτες να τηρήσουν τους περιορισμούς και να αναλάβει, ο καθένας προσωπικά, τις ευθύνες που του αναλογούν σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η επανάληψη αυτή δυστυχώς κρίνεται αναγκαία, καθώς κάποιοι επαγγελματίες, όπως δείχνουν και οι συλλήψεις που γίνονται από την ΕΛ.ΑΣ, εξακολουθούν να παραβιάζουν τα μέτρα. Δυστυχώς και μερίδα πολιτών, όπως έδειξε ο συνωστισμός στην παραλία της Θεσσαλονίκης, εξακολουθούν να αγνοούν τα μέτρα πρόληψης και συνεχίζουν τις συγκεντρώσεις σε ανοιχτούς χώρους, θέτοντας σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητά τους.

Το σύστημα Υγείας

Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε μεγάλο μέρος του διαγγέλματός του στο σύστημα δημόσιας υγείας και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό που το υπηρετεί, το οποίο εκ των πραγμάτων θέτει καθημερινά τον εαυτό του σε κίνδυνο, καθώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Τα προληπτικά μέτρα άλλωστε έχουν διπλό στόχο: Πέρα από την ατομική προστασία, ο περιορισμός της μετάδοσης προστατεύει και τους προστάτες μας, τους εργαζόμενους στο σύστημα Υγείας, το οποίο αναγκαστικά θα έχει απώλειες.

Θα πρέπει να σημειωθεί και να αναλογιστεί ο καθένας μας το γεγονός ότι τα κρούσματα στα νοσοκομεία πληθαίνουν. Μετά από το πιο πρόσφατα κρούσμα, το Νοσοκομείο Καστοριάς, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, 21 γιατροί και νοσηλευτές του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου τέθηκαν σε προληπτική απομόνωση κατ’ οίκον για επτά ημέρες. Πρόκειται για 10 γιατρούς και 11 νοσηλευτές που εκτέθηκαν στον ιό, μετά επαφή με συνάδελφό τους γιατρό, ο οποίος είναι θετικός, χωρίς να έχει ιστορικό επίσκεψης σε ξένη χώρα ούτε γνωστή πηγή μετάδοσης.

Κρούσμα ανέφερε πριν από λίγο, με επίσημη ανακοίνωσή του και το νοσοκομείο Καλαμάτας και όλοι αναμένουν ότι τις επόμενες ημέρες θα εμφανιστούν και άλλα. Οι πρώτοι που το γνωρίζουν αυτό είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, γι αυτό και πρώτοι μας ζήτησαν και μας ζητούν να τηρήσουμε τα μέτρα: Να αυτοπεριοριστούμε στα σπίτια μας, προστατεύοντας τον εαυτό μας και εκείνους, για να μπορούν με τη σειρά τους να παρέχουν ιατρική φροντίδα στους συμπολίτες μας που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν.

«Οι μαχητές των νοσοκομείων μας αξίζουν κάθε βοήθεια. Είναι οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες. Όπως και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και οι ένστολοί μας που νύχτα και μέρα προσφέρουν τον εαυτό τους για το κοινό καλό» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν σας αρκεί μόνο ένα χειροκρότημα και ένας δημόσιος έπαινος, αλλά και κάτι παραπάνω. Και θα μεριμνήσω προσωπικά για αυτό». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι οι παραβάτες των περιοριστικών μέτρων θα τιμωρούνται, ενώ παραλλήλως, ανακοίνωσε ότι από σήμερα, το ΝΙΜΤΣ μετατρέπεται σε Κέντρο Νοσηλείας Περιστατικών Κορονοϊού. Για τον ίδιο σκοπό επιτάσσεται το νεόδμητο ιδιωτικό θεραπευτήριο Attica στο Θριάσιο. Συνολικά προσφέρονται στο Σύστημα Υγείας 1.900 νέες κλίνες.

Οικονομικά μέτρα 

Την ίδια ώρα, η εξάπλωση του ιού προσλαμβάνει τραγικές διαστάσεις στην Ευρώπη, κυρίως στην Ιταλία και την Ισπανία, και έχει εξίσου τραγικές συνέπειες στις οικονομίες των κρατών μελών. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο διάγγελμά του και στα οικονομικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για τη δυνατότητα παρέκκλισης από τα ματωμένα πλεονάσματα του προϋπολογισμού, στα οποία εξαναγκάστηκε η χώρα με τα μνημόνια.

Έτσι, για εφέτος, όλες οι δαπάνες για την υγειονομική, αλλά και για την μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020, όπως θα συμβεί και με τις έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για τους άνεργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, θα μπορούμε, επίσης, να διαθέσουμε αμέσως και χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία πόρους του ΕΣΠΑ για την αγορά και την εργασία.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες που παρουσιάζουν προβλήματα, εξαιτίας της μείωσης του τζίρου, ενώ το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται.

Ανακοίνωσε επίσης ότι όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται και ότι νομοθετούνται έκτακτα μέτρα που δίνουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας. Θέλουμε να σώσουμε θέσεις εργασίας. Απηύθυνε μάλιστα έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, τονίζοντας ότι “θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια”.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες να αποτραπεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, επισήμανε ότι υπάρχει συντονισμός με την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ, ώστε να αποτραπεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Τα μέτρα αυτά θα ανακοινωθούν αναλυτικά την Τετάρτη από το οικονομικό επιτελείο.

Οικονομία πολέμου

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, εκτός από τους παραβάτες των μέτρων, προειδοποίησε ότι θα υπάρξει τιμωρία και για όσους «διασπείρουν τον ιό της παραπληροφόρησης με ανυπόστατες φήμες». Και αυτό, επειδή, όπως επισήμανε, ο «πανικός είναι το ίδιο επικίνδυνος με τη νόσο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι «στο επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται», προανήγγειλε ότι «θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί» και επανέλαβε ότι «θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία».

Παραλλήλως, στηλίτευσε τη στάση χωρών, χωρίς να τις κατονομάζει, οι οποίες δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο πρόληψης. «Στον κόσμο, σήμερα, διαμορφώνονται δύο πολιτικές, αλλά και ηθικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Η πρώτη βλέπει την υγειονομική απειλή υπό το πρίσμα της οικονομίας, η οποία θα πρέπει να στηριχθεί όσα θύματα και αν υπάρξουν στο μεσοδιάστημα. Είναι η επιλογή των κρατών που αρνούνται τα δυναμικά μέτρα, παρόλο που κάποια δείχνουν τώρα να το ξανασκέφτονται. Δεν παύουν, όμως, να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως αριθμούς, που θα επιβιώσουν με τον χρόνο και την λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». Η δεύτερη αντίληψη θέτει ως προτεραιότητα την υγεία των κοινωνιών, ανεξάρτητα από το κόστος που θα απαιτηθεί. Αναγνωρίζει ότι η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη, ίσως και εφιαλτική».

Πρόσθεσε τέλος ότι όλοι μιλούν για “συνθήκες πολέμου” και συνεπώς και η οικονομία οφείλει να είναι “οικονομία πολέμου”. «Αυτό που βιώνουμε δεν είναι 15 μέρες χαλαρών διακοπών που μόλις τελειώσουν θα επιστρέψουμε όλοι στο πριν, σαν να μην συνέβη τίποτα» τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλά για δραστικά μέτρα που υπολογίζουν στην πειθαρχία των πολιτών «ώστε να περιοριστεί η πανδημία, που θα έχει θύματα». «Όμως, όσα ερείπια και αν υπάρξουν, θέλει τους περισσότερους ανθρώπους υγιείς για να τα ξαναχτίσουν», κατέληξε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι για τη ζωή και την υγεία των Ελλήνων πολιτών θα αναλάβει κάθε κόστος!

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι