Πόσο οι κοριοί απειλούν την Ελλάδα;
19/10/2023Αν και έκλεισε πτέρυγα πολυτελούς ξενοδοχείου στην Αττική, λόγω κοριών και γίνεται πολύς ντόρος για το θέμα, δεν είναι και τόσο βέβαιο ότι υπάρχει όντως μεγάλη έξαρση όπως παρουσιάζεται από πολλά μέσα ενημέρωσης. Η αρχή έγινε με τη Γαλλία, όπου εμφανίζονται ως αιφνιδιασμένοι οι Γάλλοι εδώ και 6 μήνες, με μεγάλη έξαρση στην κινητικότητα των κοριών. Ούτε εκεί όμως είναι βέβαιο ότι πρόκειται για κάτι “πρωτοφανές” όπως παρουσιάζεται. Οι κοριοί απασχολούν και τη Βρετανία, αλλά εκεί δεν γίνεται τόσος ντόρος όσος στη Γαλλία και τώρα πλέον στην Ελλάδα. Οι Γάλλοι έχουν πάντως λόγο να θορυβούνται, γιατί προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς το επόμενο καλοκαίρι.
Όπως και να έχει, πολλοί θυμόμαστε τους γονείς μας να καίνε με την κάπνα από το κερί ή άλλα μέσα τα ξύλινα κρεβάτια και να σκοτώνουν τις φωλιές κοριών στα στρώματα, κυρίως στις ραφές τους. Οι περισσότεροι, με εξαίρεση όσους πάνε σε στρατώνες, το έχουν ξεχάσει ως πρόβλημα. Σήμερα πολλοί ανησυχούν με όσα ακούγονται και θέλουν να ξέρουν αν τους τσίμπησε κουνούπι ή κοριός.
Αν και το κουνούπι είναι πιο επικίνδυνο λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου που σκότωσε φέτος 20 άτομα και αυτός ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει ακόμη, οι περισσότεροι θορυβούνται με τον κοριό, που προκαλεί κατά κανόνα μόνον πολύ έντονη φαγούρα. Τους ανατριχιάζει περισσότερο η προοπτική να δουν κάποια φωλιά. Η διαφορά με τα τσιμπήματα του κουνουπιού είναι ότι ο κοριός “γαζώνει”, δηλαδή παρατηρούμε τσιμπήματα σε σειρά.
Η απεντόμωση στοιχίζει από 50 έως 200 ευρώ συνήθως, ανάλογα με την περίπτωση και το μέσο που χρησιμοποιείται και αν πρέπει να επαναληφθεί. Οι περισσότεροι προτείνουν είτε τη μηχανική απεντόμωση που γίνεται με ατμό υψηλής θερμοκρασίας 180 βαθμών Κελσίου είτε τη μικτή, δηλαδή και ατμό αλλά και και ψεκασμό με χημικά μέσα.
Αν κάποιος έχει οικιακό ζώο, θα πρέπει να ρωτήσει αν ο ψεκασμός συνιστά πρόβλημα. Θα πρέπει άνθρωποι και ζώα να μην είναι στον ίδιο χώρο την ώρα του ψεκασμού, αλλά το πότε μπορούν να ξαναμπούν στον χώρο οι ίδιοι ή ο σκύλος και η γάτα, θα τους το πει ο ειδικός, ανάλογα με το χημικό που χρησιμοποίησε και τα σημεία που ψέκασε.
Ο κοριός μετακομίζει σχετικά εύκολα, γιατί μπορεί να μεταφερθεί με κάποια βαλίτσα ή και με ρούχο, αλλά προτιμά το ξύλινο κρεβάτι, τον καναπέ και τα στρώματα, γιατί τρέφεται σαν τα κουνούπια με το αίμα και περιμένει τον άνθρωπο να κοιμηθεί. Όμως τσιμπά και στη διάρκεια της ημέρας. Η ανάπτυξη των κοριών οφείλεται στο ότι οι κατσαρίδες τρέφονται με τους κοριούς, όμως αυτές έχουν μειωθεί αριθμητικά σε όλη την Ευρώπη. Ο κοριός ζει μόνον ένα χρόνο. Εντούτοις έκαστος μπορεί να αποκτήσει 200-300 απογόνους. Είναι πάντως δύσκολο να πάει από σπίτι σε σπίτι