ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εισαγγελική παρέμβαση για τις πρόχειρες ΜΕΘ

Εισαγγελλική παρέμβαση για τις πρόχειρες ΜΕΘ

Χθες ανακοινώθηκε ότι υπέκυψαν άλλοι 70 άνθρωποι ενώ οι διασωληνωμένοι έχουν φθάσει τους 530, με τους 84 πλήρως εμβολιασμένους, ενώ εισήχθησαν με κορονοϊό στα νοσοκομεία της χώρας άλλοι 413 ασθενείς. Συζητείται πλέον η διπλή μάσκα στα μέσα μεταφοράς αλλά ίσως και η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης στους άνω των 65.

Παράλληλα, αν και η Ελλάδα από την περασμένη άνοιξη είναι γνωστό ότι παρουσιάζει υψηλή θνητότητα λόγω της έλλειψης κλινών ΜΕΘ αλλά και εντατικολόγων, η εισαγγελία διέταξε έρευνα όταν το κατήγγειλε προ διημέρου ο καθηγητής πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλος, που συγκεκριμένα είπε ότι οι ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν εκ των ενόντων εν μια νυκτί στο προηγούμενο κύμα, είχαν ως αποτέλεσμα μάλλον απώλειες ζωών παρά την επιβίωση των ασθενών.

Αυτό δύσκολα τεκμηριώνεται, πάντως, επιστημονικά, γιατί ακόμα κι αν στατιστικά είναι φανερό ότι πέθαναν πολλοί σε αυτές τις ΜΕΘ, δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι αυτοί που έχασαν τη ζωή τους σε “πρόχειρες” ΜΕΘ, ήταν ως απόλυτος αριθμός περισσότεροι από όσους θα πέθαναν χωρίς καν αυτές. Την υποστελέχωση των ΜΕΘ έχει ομολογήσει πάντως και η κυβέρνηση, που δεν μπορεί να βρει επαρκή αριθμό ειδικευμένων στη νοσηλεία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ούτε στον ιατρικό κλάδο ούτε στον νοσηλευτικό.

Η αυξημένη θνητότητα λόγω υποστελέχωσης είναι διαπιστωμένη από πέρσι, όταν εντοπίσθηκαν νοσοκομεία όπου πέθανε το 100% των ασθενών που εισήχθησαν στις ΜΕΘ τους και διατάχθηκε επί τούτου εισαγγελική έρευνα, παρότι π.χ. στο νοσοκομείου Αγρινίου, οι γιατροί εξαρχής είχαν επισημάνει ότι δεν υπάρχει επάρκεια προσωπικού για να καλύψει τις ΜΕΘ του ιδρύματος.

Τι είπε ο καθηγητής

Ο κ. Βασιλακόπουλος είχε αναφερθεί και παλιότερα στην υποστελέχωση, λέγοντας ότι δεν είναι εύκολο να βρεις τόσο πολλούς ειδικούς για ΜΕΘ, όμως εν προκειμένω αναφέρθηκε στην προχειρότητα των αυτοσχέδιων μονάδων και παρεμπιπτόντως στην έλλειψη επαρκώς εκπαιδευμένου ή ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και ότι όχι μόνον στο Λαϊκό αλλά και σε άλλα νοσοκομεία  όπου παρατηρήθηκε αυξημένη θνητότητα στις πρόχειρες ΜΕΘ.

Στο επίμονο ερώτημα αν θα ήταν καλύτερα να μην είχαν αναπτυχθεί καθόλου αυτές οι πρόχειρες ΜΕΘ με μη επάρκεια προσωπικού, απάντησε έμμεσα πως ναι, καθώς είπε ότι «δεν αναπτύσσονται πλέον τέτοιες ΜΕΘ στο Λαϊκό, γιατί βλέποντας τα ποσοστά θνητότητας, κατέστη φανερό ότι ήταν υψηλά».

Μεταξύ άλλων είπε ότι σε όσες ΜΕΘ στήθηκαν στο Λαϊκό Νοσοκομείο κατά το προηγούμενο κύμα εκ των ενόντων, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας και χρειάζονταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο. «Η μονάδα λειτούργησε με πολύ μέτρια, επιεικής χαρακτηρισμός, αποτελέσματα», είπε. Και συμπλήρωσε:

«Έχουμε υψηλά ποσοστά θνητότητας γιατί έχει ξεπεραστεί το όριο που μπορεί να καλύψει με επαρκή νοσηλεία η Ελλάδα σε ΜΕΘ. Η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός, ώστε να χρειάζονται λιγότεροι άνθρωποι ΜΕΘ και σε αυτούς να παρέχονται οι Μονάδες που η χώρα έχει τη δυνατότητα να παρέχει. Δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθούν 5.000 κανονικές ΜΕΘ με πλήρες προσωπικό επειδή ο κόσμος δεν εμβολιάζεται», είπε.

Η τρίτη δόση

Με την εξάπλωση της πανδημίας να βαίνει εκτός ελέγχου η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει τρόπο να μπει ένα φρένο χωρίς όμως επιτυχία. Τα νέα μέτρα που εξετάζονται στο Μαξίμου αφορούν την τρίτη δόση του εμβολίου με σκέψεις να γίνει υποχρεωτική για τους άνω των 65 ετών, όπως στη Γαλλία. Εκεί όσοι 65χρονοι δεν έχουν λάβει την τρίτη δόση δεν επιτρέπεται να μπουν ούτε στο μετρό ούτε σε εστιατόρια.

Σε ανάλογο ερώτημα για την υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης ο υπουργός Υγείας Θά Πλεύρης είχε πει πάντως ότι δεν μπορείς να μιλάς για υποχρεωτικότητα όταν δεν έχεις τρόπο να πιέσεις και είχε πει χαρακτηριστικά «δηλαδή στην πράξη τι θα κάνεις στον ηλικιωμένο που δεν εμβολιάζεται;» Από την άλλη, πώς μπορεί να αποτελεί λύση η υποχρεωτικότητα στην τρίτη δόση, όταν το 20% των ηλικιωμένων δεν έχει κάνει ούτε καν την πρώτη.

Ο  ΓΓ Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογεώργης, πάντως σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega είπε:«Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους».

Άλλα μέτρα

Για τα μέσα μαζικής μεταφοράς ο ίδιος είπε ότι η μόνη λύση που εξετάζει η κυβέρνηση είναι της υποχρεωτικής χρήσης διπλής μάσκας. «Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όσους χώρους υπάρχει συνωστισμός. Για τα ΜΜΜ, η σκέψη για τη διπλή μάσκα είναι στην επιτροπή των ειδικών και θα συζητηθεί αυτή τη βδομάδα» είπε.

Ένα άλλο μέτρο είναι η εκ νέου εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου ειδικά στους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε να μην υπάρχουν ώρες αιχμής και να προσέρχονται οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους ή να πηγαίνουν για ψώνια “διάσπαρτα” στη διάρκεια της ημέρας. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται και η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι