ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εισαγγελική έφοδος στον ΟΣΕ για τα αρχεία – Νέα ερωτήματα από την αντιπολίτευση

Η Δικαιοσύνη έχει το ηχητικό υλικό από 3 Μαρτίου 2023, λέει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ

Έφοδος στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στην Αθήνα, έναν χρόνο μετά την τραγωδία στα Τέμπη έγινε για πρώτη φορά, χθες, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κατόπιν εντολής του ειδικού εφέτη ανακριτή Λάρισας, Σωτήρη Μπακαΐμη, ο οποίος χειρίζεται τη δικογραφία.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα της Λάρισας «Ελευθερία», η αστυνομία, με την παρουσία εισαγγελέα, κατάσχεσε από τα γραφεία του ΟΣΕ σκληρούς δίσκους με ηχητικό και οπτικό υλικό και τις συνομιλίες του προφυλακισμένου σταθμάρχη και των μηχανοδηγών που δούλευαν το μοιραίο βράδυ. Πληροφορίες αναφέρουν πως το υλικό θα αποσταλεί στη Λάρισα, προκειμένου να γίνει αντιπαραβολή με αυτό που έχει αποσταλεί στον εφέτη ανακριτή, προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχει γίνει αλλοίωση ή όχι.

Η έφοδος έρχεται μετά το πρόσφατο δημοσίευμα του «Βήματος» για την «μονταζιέρα», για να ενισχυθεί το αφήγημα περί «ανθρώπινου λάθους», η οποία προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση εντός και εκτός Βουλής, ενώ παραμένει το ερώτημα ποιος διέρρευσε το μονταρισμένο υλικό.

Έρευνα και για το μπάζωμα στα Τέμπη

Σημειώνεται πως εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να γίνει εξέταση στο χώμα από το σημείο του δυστυχήματος, που μεταφέρθηκε με φορτηγά σε οικόπεδο εταιρείας, όπου πετάχτηκαν και υλικά από τον τόπο της τραγωδίας και όπου παραμένουν ακόμα.

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστή η παραπάνω πληροφορία χάρη στις προσπάθειας μητέρας ενός εκ των 57 νεκρών. Και σε αυτή την περίπτωση δεν έχει γίνει κάποια έρευνα για ευρήματα. Κλιμάκιο της Χημικής Υπηρεσίας, γράφει η «Ελευθερία», από κοινού με πραγματογνώμονες και εισαγγελικό λειτουργό θα προχωρήσει σε δειγματοληπτικό έλεγχο. Πρόκειται για συνέχεια του ελέγχου που είχε γίνει, πάλι καθυστερημένα, στον τόπο της τραγωδίας και στο Κουλούρι, όπου βρίσκονται τα συντρίμμια των βαγονιών.

Ανδρουλάκης: Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα

Στην έρευνα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή: «Ενώ επί ένα χρόνο η Δικαιοσύνη δεν είχε κάνει τίποτα, μαθαίνουμε σήμερα ότι χθες ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης, με εντολή του, έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί έφοδος στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου και να κατασχεθούν σκληροί δίσκοι με τα πρωτότυπα ηχητικά που σχετίζονται με την τραγωδία των Τεμπών. Πρέπει να καταλάβει ο πρωθυπουργός ότι εμείς ερχόμαστε στη Βουλή για να απαντήσουμε σε ένα κοινωνικό αίτημα. Στη δίψα του ελληνικού λάου για δικαιοσύνη και διαφάνεια».

Και συνέχισε: «Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να καταγγέλλει την τοξικότητα στην πολιτική ζωή του τόπου. Το κάνει αυτό ο ανθρώπος που πρωταγωνιστεί της τοξικότητας όταν βλέπουμε συνέχεια το τρίπτυχο διαφθορά – συγκάλυψη – ατιμωρησία. Οταν βλέπουμε στελέχη του πυρήνα του Μαξίμου να εμπλέκονται σε κορυφαία σκάνδαλα που δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή και, αντί να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη, να βρίσκονται στο απυρόβλητο. Πρωταγωνιστής της τοξικότητας είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Εμείς απαντάμε με την αγωνία και την προσπάθειά μας. Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα με τις συνεχιζόμενες θεσμικές μας πρωτοβουλίες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ερώτημα Κασσελάκη σε Φλωρίδη

 

Ακολούθησε σειρά παρεμβάσεων.  Ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε: «Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης, που διαβεβαίωνε πως οι ανακριτικές αρχές είχαν τα πρωτότυπα ηχητικά στα χέρια τους από την πρώτη στιγμή, έλεγε ψέματα; Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ήδη αναπάντητα από την κυβέρνηση κρίσιμα ερωτήματα:

»-Ποιος διέταξε το μοντάζ; -Ποιος διέταξε το μπάζωμα; -Ποιος μόνταρε; -Ποιος μπάζωσε; -Γιατί μόνταρε; -Γιατί μπάζωσε; -Ποιος έδωσε το μονταρισμένο υλικό σε φιλοκυβερνητικό ΜΜΕ, λίγο πριν από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού περί «αποκλειστικά ανθρώπινου λάθους»; Σφίγγει ο κλοιός. Καμία συγκάλυψη δε διαρκεί για πάντα». Η αστυνομία κάνει έφοδο στον ΟΣΕ και κατάσχει τους σκληρούς δίσκους με τα πρωτότυπα ηχητικά των συνομιλιών των Τεμπών. Τώρα! Ένα χρόνο μετά το έγκλημα! Δηλαδή επί ένα χρόνο οι ανακριτικές αρχές δεν επιτελούν το λειτούργημά τους βασιζόμενες στο πρωτότυπο υλικό, αλλά στο μονταρισμένο;».

Χαρίτσης για την ασφάλεια των τρένων

Ο Αλέξης Χαρίτσης επισκέφτηκε το μηχανοστάσιο της Hellenic Train με κλιμάκιο της Νέας Αριστεράς. «Όλα τα προηγούμενα χρόνια πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη εξέφραζαν την αγωνία τους, τα παράπονά τους, την ανησυχία τους για την κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρόμου. Με τα εξώδικα και τις επιστολές τους, τις απεργίες, προσπαθούσαν να ταρακουνήσουν την πολιτική ηγεσία για τα τεράστια ζητήματα ασφάλεια που υπήρχαν», είπε. Τόνισε ότι «ακόμα και σήμερα, έναν χρόνο και πλέον μετά το έγκλημα στα Τέμπη η κατάσταση στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο είναι εξαιρετικά ανησυχητική».

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει στον σιδηρόδρομο. Τα πράγματα βαίνουν μάλλον προς το χειρότερο», ανέφερε στη δήλωσή του, καθώς, όπως τόνισε, οι εργαζόμενοι μετέφεραν την εικόνα της μεγάλης υποστελέχωσης δεδομένου ότι το προσωπικό που συνταξιοδοτείται δεν αντικαθίσταται, και τα συστήματα ασφαλείας, η τηλεδιοίκηση, η φωτοσήμανση, το ETCS, βρίσκονται εκτός λειτουργίας. «Η ΝΔ επιμένει να αγνοεί τις εκκλήσεις των εργαζομένων», υπογράμμισε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι