ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εκεί στην Αθήνα ακούτε; – Μόνο “μεταξένια” δεν ήταν η διαδήλωση στο Σουφλί

Εκεί στην Αθήνα ακούτε; – Μόνο "μεταξένια" δεν ήταν η διαδήλωση στο Σουφλί, Μελαχροινή Μαρτίδου

Επιλεκτικά τα μέτρα στήριξης του Έβρου: “Φτάνει ως εδώ” λέει η νεολαία και σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς, που πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Σουφλί. Δεν υπήρχαν κομματικές σημαίες στην διαμαρτυρία, μόνο η γαλανόλευκη κυμάτιζε, αλλά και μαύρες σημαίες.

Τα μέτρα στήριξης Βορείου-Νότιου Έβρου που ανακοίνωσε στην πρόσφατη άφιξη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με εξαίρεση το κεντρικό τμήμα του ακριτικού νομού, πυροδότησαν αισθήματα μεροληψίας, έντασης και κλιμάκωση αντιδράσεων, ξεκινώντας με την επιτυχημένη διαδήλωση σύσσωμων των φορέων του Δήμου Σουφλίου με επικεφαλής τη νεολαία, μια δραστήρια συντονιστική επιτροπή, αλλά και τον Δήμο της ακριτικής πόλης του μεταξιού, Σουφλί.

Με πύρινους λόγους εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, νεολαίοι, κ.α. με εμφανή την απουσία κυβερνητικών βουλευτών και στελεχών, καυτηρίασαν την αδυσώπητη πραγματικότητα δίχως όραμα και προοπτική που βιώνει ο Δήμος Σουφλίου και η ευρύτερη περιοχή, ζητώντας υλοποίηση συγκεκριμένων και χιλιοειπομένων αιτημάτων. Δεν μπορεί ένας νομός να κατακερματίζεται επιλεκτικά από το “ενδιαφέρον” της κυβέρνησης και να προκαλεί με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, εξαιρώντας τον κεντρικό Έβρο που βιώνει τα ίδια ανησυχητικά θέματα της εγκατάλειψης και φυγής των νέων, όταν λείπουν βασικά κίνητρα να μείνει κάποιος στον ακριτικότερο χερσαίο νομό.

Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια διεκδίκησης των αυτονόητων στα πλαίσια στοιχειωδώς της ίσης αντιμετώπισης. Η ακριτική Ελλάδα που ασθμαίνει, που αγωνιά, που είναι 1000 χιλιόμετρα μακριά από τα κέντρα των αποφάσεων διεκδικεί σθεναρά το στοργικό βλέμμα της πολιτείας, που αποδεικνύεται άστοχη, ανάλγητη κι εκτός πραγματικότητας στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Δεν είναι μόνο η Αλεξανδρούπολη, που μεταβάλλεται σε Σούδα αμερικανικών συμφερόντων, λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια οι κάτοικοι βιώνουν την εγκατάλειψη και προβληματίζονται για το μέλλον, διεκδικώντας κίνητρα παρουσίας χριστιανικού πληθυσμού και δραστηριοποίησης τους στο όμορφο Σουφλί και τα περίχωρα του. Οι μαύρες σημαίες, τα χειρόγραφα πανό, οι ελληνικές σημαίες, τα συνθήματα που ακούστηκαν αποδείκνυαν τον υπερκομματικό χαρακτήρα μιας μαζικής διαδήλωσης, με την οποία ουδείς του κέντρου δεν πρόβαλε ή ασχολήθηκε…

Η γνωστή αντιμετώπιση, θα πουν οι ακρίτες Θρακιώτες που είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα, όχι για στείρα αντιπαράθεση πολιτικών σκοπιμοτήτων, αλλά για να ανασάνουν και να διασφαλίσουν το μέλλον τους που προβλέπεται αβέβαιο.

Οι αλήθειες που διατυπώνουν οι ακρίτες

«Είναι η φωνή που κραυγάζει πια και λέει, χωρίς να δίνει άλλα περιθώρια, “Ως εδώ!”. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν πριν από μερικές ημέρες για την ανασυγκρότηση του Έβρου, τα οποία όλως αδίκως και αδικαιολογήτως εξαιρούν κατηγορηματικά την περιοχή μας από κάθε ευκαιρία ανάπτυξης, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.

Εδώ και χρόνια θρηνούμε για την μία Δημόσια Υπηρεσία που κλείνει μετά την άλλη. Την ίδια πορεία ακολουθούν και τα καταστήματα μας και πολύ φοβόμαστε ότι αν δεν ληφθούν και τώρα γενναία μέτρα, το ίδιο θα συμβεί και με τα σχολεία μας. Μετά την πυρκαγιά του 2022, που ακολούθησε την κρίση της πανδημίας του Covid-19 και την ενεργειακή κρίση, η τοπική μας κοινωνία αποδυναμώθηκε. Μετά την πυρκαγιά του 2023 η τοπική μας κοινωνία εξαντλήθηκε εντελώς» αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή.

Η Συντονιστική Επιτροπή αγώνα Σουφλίου αναλαμβάνει δράση ώστε να μην αφήσει σε ησυχία το επαναπαυμενο πολιτικό σύστημα διεκδικώντας τα αυτονόητα κι απαραίτητα για τον τόπο τους.

Κάποια από τα βασικά αιτήματα που τέθηκαν στο ψήφισμα διαμαρτυρίας είναι τα παρακάτω:

  • Ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στο Σουφλί.
  • Συνοριακό Σημείο Διέλευσης στον Κεντρικό Έβρο και χορήγηση 48ωρης τουριστικής visa στους πολίτες της γείτονος χώρας.
  • Ίδρυση Κέντρου Νεοσυλλέκτων στην περιοχή.
  • Βελτίωση Όρων Natura για προσέλκυση επενδύσεων.
  • Αντιπλημμυρική θωράκιση οικισμών.
  • Εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα – Ολοκλήρωση αναδασμών.
  • Μείωση ΦΠΑ σε επαγγελματίες και κατοίκους.
  • Μεταφορικό ισοδύναμο.
  • Ειδικό Επίδομα Θέρμανσης.
  • Αξιοποίηση του απολιθωμένου δάσους Λευκίμης.
  • Αποκατάσταση του δασικού χωριού “Κατραντζήδες”.
  • Αποκατάσταση και αξιοποίηση φραγμάτων.
  • Ανταποδοτικά Τέλη από ΑΠΕ ή δυνατότητα εγκατάστασης ΑΠΕ για μείωση και κάλυψη δαπανών.
  • Αύξηση και κάλυψη κενών θέσεων προσωπικού στις υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα. Επιλογή κατά προτεραιότητα πρόσληψης λόγω εντοπιότητας υπαλλήλων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, Υπαλλήλων Δημόσιων Υπηρεσιών και εκπαιδευτικών.
  • Αναβάθμιση και στελέχωση των Δημόσιων Υπηρεσιών με έδρα τον Δήμο Σουφλίου.
  • Ένταξη των περιοχών (Σουφλί, Τυχερό, Λάβαρα) στο στεγαστικό Πρόγραμμα του Στρατού.
  • Εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού και τηλεπικοινωνιακού δικτύου.
  • Χαρακτηρισμό του Δήμου Σουφλίου ως Τουριστικό Δήμο.

Απαντήσεις δεν λήφθηκαν, αν και ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος (προσκείμενος στη ΝΔ) δεν μασάει τα λόγια του και δεν θα μείνει άπραγος, αφού η υπανάπτυξη και το δημογραφικό στην περιοχή του έχουν απογοητευτικούς δείκτες. Στο πλευρό του και η νεοδημοκράτισσα αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας  Θράκης, Οικονομικών, Πολιτισμού, Εθελοντισμού Φανή Μπαχαρίδου από τη Νέα Βύσσα, που έχει αποδείξει στη συστράτευσή της σε κοινούς αγώνες και την ένθερμη συμπαράστασή της σε αιτήματα που αφορούν το μέλλον των τοπικών κοινωνιών και τα δίκαια αιτήματα τους.

Ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος στο βήμα πρωτοστατεί στην διαμαρτυρία υπεραμυνόμενος την αγωνία των φορέων και των κατοίκων.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx