ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε πύρινο κλοιό η χώρα – Καίγονται σπίτια στην Φυλή

Ως πότε θα καιγόμαστε για να οργανωθούμε... Γιώργος Παπασίμος

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, μετά την εκδήλωση μεγάλης πυρκαγιάς στους πρόποδες της Πάρνηθας, στις 11:56 π.μ., κοντά στη Μονή Κλειστών. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, ήδη, στη Φυλή καίγονται σπίτια, ενώ οι αρχές εκκενώνουν τις οικίες κοντά στη Μονή. Η κατάσταση είναι αποπνικτική, ενώ οι πυκνοί στην περιοχή είναι τεράστιοι και φτάνουν μέχρι την Αττική οδό.

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα μέσω του “112” για την εκκένωση της Φυλής, με κατεύθυνση προς Άνω Λιόσια. Σύμφωνα με πολίτες που βρίσκονται στο σημείο, η φωτιά καίει τη δυτική Πάρνηθα και έχει μπει στην Χασιά. Οι 50 μοναχές που είχαν εγκλωβιστεί στη μονή είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ που έφτασαν στο μοναστήρι, μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες.

https://youtu.be/fWuBoHfDpYI

«Καίγονται σπίτια»

Ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Φυλής Αργύρης Αργυρόπουλος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι καίγονται σπίτια. Μάλιστα, ανέφερε ότι το θερμικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο και η κατάσταση είναι αποπνικτική ενώ όπως τόνισε καίγονται σπίτια στην περιοχή. «Η φωτιά έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα. Το ένα κινείται ανατολικά και το άλλο νότια, στις παρυφές του χωριού» ζητώντας να σταλεί βοήθεια γιατί καίγονται σπίτια», όπως είπε.

Ο δήμος έχει οργανώσει ομάδα για την παροχή βοήθειας στην αίθουσα του δημαρχείου και στο κλειστό γυμναστήριο, ενώ ζήτησε περισσότερα εναέρια μέσα, καθώς η φωτιά δεν είναι προσβάσιμη από το έδαφος.

https://youtu.be/xayEYskJbRk

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στην Πεντέλη, στην περιοχή που εκδηλώθηκε και εξαπλώθηκε η πυρκαγιά πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι με μέσες εντάσεις στα 5 – 6 μποφόρ και ριπές που ξεπερνούν τα 60 km/h. Ωστόσο,οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να παραμείνουν δυσμενείς έως τις 21:00 το βράδυ, σύμφωνα με την ανάλυση της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός για την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο υποστήριξε ότι πρόκειται για καινούργια πυρκαγιά που ξεκίνησε κοντά στη βιομηχανική ζώνη, προσθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει από ανθρώπινο χέρι. Σε εξέλιξη βρίσκονται και τα άλλα πύρινα μέτωπα, στη Βοιωτία, την Εύβοια, την Κύθνο, την Καβάλα και τη Ροδόπη, με αναφορές ότι οι φωτιές έχουν κάψει σπίτια.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σημειώνεται πως λόγω της φωτιάς έχουν τεθεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη Λ. ΝΑΤΟ από κόμβο Θριασίου έως της Ζωοδόχου Πηγής και στα δύο ρεύματα και Αγίας Σοφίας και Λ. ΝΑΤΟ προς το βουνό, ενώ άνοιξε η έξοδος 4 της Αττικής Οδού. Νεότερες αναφορές από τις τοπικές αρχές μιλούν για καταστροφές επιχειρήσεων και αποθηκευτικών χώρων και ο καπνός είναι αποπνικτικός από τα βιομηχανικά υλικά.

Φωτιά έχει ξεσπάσει πίσω από το Θριάσιο νοσοκομείο και στην έκταση του στρατιωτικού αεροδρομίου Ελευσίνας, στην 112 Πτέρυγα Μάχης. Στην έκταση του αεροδρομίου, υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι και εγκαταστάσεις που λόγω της φωτιάς μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή. Η νέα εστία καίει παράλληλα με την πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ασπρόπυργο. Μάλιστα σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο εξαιτίας της φωτιάς εκκενώθηκε το πάρκινγκ του Θριάσιου νοσοκομείου για προληπτικούς λόγους. Όπως ανέφερε η «φωτιά πλησίασε αρκετά στο νοσοκομείο».

Το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης 

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η εκκένωση του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, λίγο πριν οι φλόγες αγγίξουν την βόρεια πλευρά του κτηρίου, όπου μάλιστα ακούστηκαν εκρήξεις από τις αποθήκες υλικών. Άλλοι οκτώ οικισμοί που βρίσκονται στις παρυφές της πόλης πήραν εντολή να εκκενωθούν και όλη η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην Αλεξανδρούπολη εκκένωση του νοσοκομείου άρχισε γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα με την απομάκρυνση 12 νεογνών, εκ των οποίων το ένα είναι διασωληνωμένο. Ακολούθησε τις 3 τα ξημερώματα η απομάκρυνση 26 ασθενών με ασθενοφόρα, και δύο ώρες αργότερα άλλης ομάδας, προς τα νοσοκομεία της Κομοτηνής και της Καβάλας, τα οποία έχουν τεθεί σε κατάστασης ύψιστης ετοιμότητας. Στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης νοσηλεύονταν περίπου 200 ασθενείς και όσοι ήταν σε στάδιο ανάρρωσης έγινε συνεννόηση να τους παραλάβουν οι συγγενείς τους. Όπως έγινε γνωστό από τις υγειονομικές αρχές, μία έγκυος γέννησε κατά την μεταφορά της με ασθενοφόρο από την Αλεξανδρούπολη στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Σε ετοιμότητα τέθηκαν τα πλοία των τακτικών συνδέσεων της πόλης προκειμένου να φιλοξενήσουν όσους χρειαστούν πρώτες βοήθειες εάν η κατάσταση εκτραχυνθεί και άλλο,

ενώ σε νοσοκομείο μετατρέπεται το ferry boat “Αδαμάντιος Κοραής”, όπου μεταφέρθηκαν 90 από τους ασθενείς του νοσοκομείου. Επικεφαλής του συντονισμού είναι ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου, οι οποίοι μετείχαν νωρίτερα σε ευρεία σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της ΕΛΑΣ. Περίπου 130 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στις κοινωνικές δομές της Μητρόπολης απομακρύνθηκαν από τις τοπικές αρχές.

Στην περιοχή προσγειώθηκε και ο αρχηγός ΓΓΕΘΑ, ενώ σύμφωνα πάντα με τα τοπικά μέσα όλα τα στελέχη του στρατού στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης κλήθηκαν να βρίσκονται στις μονάδες τους. Νωρίτερα ακούστηκαν, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εκρήξεις από το πεδίο βολής “Αλίκη”.

Συνεχείς εκκενώσεις

Τις πρώτες πρωινές ώρες δόθηκε εντολή εκκένωσης σε άλλους οκτώ οικισμούς. Πρόκειται για τις περιοχές Πλάκα, Δίκελλα, Μάκρη, Νέα Χιλή, Ελαιώνας, Έλατο, Πεύκη και Άγιος Γεώργιος. Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στις πλατείες και από εκεί μεταφέρονται προς το κέντρο της πόλης, σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας. Εκκενώθηκαν και όλες οι κατασκηνώσεις της περιοχής. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Δάσος της Δαδιάς.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημέρωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως υπάρχει δυνατότητα παραμονής πολιτών που εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος», το κλειστό γυμναστήριο ΚΕΓΕ και το Δημοτικό Θέατρο. Ανοιχτές για να φιλοξενήσουν ανθρώπους από τις περιοχές που εκκενώνονται είναι επίσης οι εκκλησίες της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Νεκταρίου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος καθώς και η Ζαρίφειος Ακαδημία.

Ανοιχτό επίσης είναι το πάρκινγκ στο λιμάνι, ενώ δυνατότητα παραμονής υπάρχει και στην αίθουσα

αναχωρήσεων και το πάρκινγκ του αεροδρομίου «Δημόκριτος», καθώς και στην πλαζ του ΕΟΤ. Στη διάθεση ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία έχουν επίσης τεθεί ο 3ος και ο 4ος όροφος του Επιμελητηρίου Έβρου, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, καθώς και το Αναγνωστήριο επί της Ιωακείμ Καβύρη. Από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης έγινε γνωστό ότι ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. H Εγνατία παραμένει κλειστή από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης μέχρι τον ανατολικό κόμβο της Κομοτηνής.

Η εικόνα από τα άλλα μέτωπα

Στη Βοιωτία, στην πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον οικισμό Λαζαρέϊκα λίγο πριν τις 19:00 και οι ισχυροί άνεμοι πολύ γρήγορα την οδήγησαν να αναπτύξει ένα τεράστιο μέτωπο προς όλες τις κατευθύνσεις, εκτός από του δυο οικισμούς Ταρσό και Καρυώτη που απεστάλησαν μηνύματα από το 112 για εκκένωση, κρίθηκε ότι θα πρέπει να εκκενωθούν άλλοι δυο. Ο οικισμός Άγιος Αθανάσιος και ο οικισμός Παναγιά Καλαμιώτισσα που είναι και μεγαλύτερος. Έτσι έχουν εκκενωθεί συνολικά τέσσερις οικισμοί, καθώς η πορεία της φωτιάς κατευθυνόταν προς αυτούς.

Η φωτιά ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας, γύρω στις 7, από τον οικισμό Λαζαρέϊκα πίσω από το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος στα Ασπρα Σπίτια. Νωρίτερα άλλη πυρκαγιά είχε ξεσπάσει στον Πρόδρομο όπου έχασε την ζωή του ένας ηλικιωμένος κτηνοτρόφος, εξαιτίας των καπνών στο μαντρί του.

Από πολύ νωρίς οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις έδωσαν τη μάχη για τη Χώστια και το Σαράντη, ωστόσο το μέτωπό της φωτιάς άρχισε να κινείται με κατεύθυνση προς την Ζάλτσα. Λίγες ώρες πριν από τις 7 το απόγευμα άλλη φωτιά στον Ταρσό της Βοιωτίας κοντά στα Ασπρα Σπίτια ξεκίνησε να κινείται και αυτή προς την Ζάλτσα και μέχρι τα μεσάνυχτα υπήρξαν 4 εκκενώσεις οικισμών. Οι φόβοι των αρχών είναι να μην οδηγηθούν οι φλόγες προς το δάσος της Αρβανίτσας, οπότε οι ζημιές θα είναι τεράστιες

Εφιαλτική νύχτα πέρασε και η Κύθνος. Η πυρκαγιά εξακολουθεί να καίει κοντά στην παραλία Σκύλου, ενώ αργά το απόγευμα εστάλη μήνυμα 112 για εκκένωση. Όπως έγραφε το μήνυμα, όσοι βρίσκονται στην παραλία Σκύλου καλούνται να εκκενώσουν προς Δρυοπίδα.

Τρία μεγάλα μέτωπα φωτιά βρίσκονται σε εξέλιξη στην Εύβοια. Το μέτωπο προς την Βατώντα πορεύεται μέσα σε δασωμένη περιοχή με πολλά πεύκα, ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Η βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης αν και έχει εκκενωθεί από τους εργαζόμενους που υπάρχουν εκεί, είναι πονοκέφαλος για τις πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς είναι μία περιοχή γεμάτη με τη πτηνοτροφεία, χοιροστάσια αλλά και πολλές κατασκευές από ξύλα.

Πολλές περιοχές, που ήταν κυκλωμένες από τα μέτωπα της φωτιάς, βρέθηκαν χωρίς ρεύμα και νερό, καθώς ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της ΔΕΗ έχει υποστεί ζημιές. Σε αρκετές περιπτώσεις αποκαταστάθηκαν οι βλάβες από τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν και γεννήτριες, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατοίκων.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Μίσχου Ροδόπης μαίνεται, ακριβώς πάνω από το χωριό ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ, πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Η φωτιά μπήκε μέσα στα χωριά Σώστης, Πολύανθος και Ληνό και κατέστρεψε σπίτια. Το πύρινο μέτωπο έχει ανέβει προς το βουνό αλλά οι αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία είναι συνεχείς.

Στην Καβάλα, στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια στα χωριά Δαμασκηνιά, Διαλεκτό και Αβραμυλιά του Δήμου Νέστου από τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στο Διαλεκτό Καβάλας. Η φωτιά μαίνεται από τις 14:00 το μεσημέρι σε μια περιοχή 30 χιλιόμετρα από την Καβάλα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι