ΘΕΜΑ

Έκρηξη κρουσμάτων και διασωληνώσεων στο Ισραήλ

Έκρηξη κρουσμάτων και διασωληνώσεων στο Ισραήλ,. Όλγα Μαύρου

Το Ισραήλ, εν μέσω πρωτοφανούς έξαρσης ημερησίων κρουσμάτων (8.726, δηλαδή ίσα με τα προ εμβολιασμού επίπεδα), χορηγεί ήδη τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer και στους άνω των 40 ετών, ενώ το έχει ήδη χορηγήσει σε πάνω από 1.250.000 πολίτες άνω των 50 ετών. Άρχισε ουσιαστικά την τρίτη δόση από τους ανοσοκατεσταλμένους και τους άνω των 65 προ διμήνου και προχώρησε προ δέκα ημερών στους άνω των 50, ενώ τώρα θεωρεί σκόπιμο να γίνει τρίτη δόση και στους άνω των 40.

Ο λόγος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, είναι ότι «δεν υπάρχει άλλη άμυνα έναντι τις μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και των μεταλλάξεων που πιθανόν έπονται αυτής». Τον Μάιο τα νέα κρούσματα είχαν σχεδόν μηδενιστεί και είχε μόλις ένα θάνατο την εβδομάδα. Οι νέοι φορείς στα τέλη Ιουλίου εκτοξεύθηκαν στους 2.000 και τώρα τετραπλασιάσθηκαν. Οι θάνατοι είναι πλέον 20 την ημέρα και οι νοσηλείες σοβαρών περιστατικών σε ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) έφθασαν τις 600.

Πολλά από αυτά τα περιστατικά αφορούν και σε εμβολιασμένους, που είναι άγνωστο σε ποιο ποσοστό ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Στο 88% των πλήρως εμβολιασμένων φορέων, η νόσος σύμφωνα με έρευνα των Ισραηλινών εξελίσσεται με ήπια συμπτώματα. Ένα ποσοστό όμως 12% των εμβολιασθέντων χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομεία και ένα μικρό ποσοστό χρειάζεται διασωλήνωση. Οι Ισραηλινοί δεν δίνουν ακριβή αριθμό, αλλά βρετανική έρευνα έδειξε προ εβδομάδος ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο από τους εμβολιασμένους που νοσούν βαριά, πεθαίνει το 1,6% ενώ από τους ανεμβολίαστους το 5,56%.

Τι συμβαίνει στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ, οι πολίτες είχαν αρχίσει να εμβολιάζονται μανιωδώς το πρώτο τετράμηνο και η χώρα τους κατά συνέπεια προηγείτο παγκοσμίως σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Την άνοιξη οι ρυθμοί μειώθηκαν, όμως, και η εμβολιαστική κάλυψη σκάλωσε στο 60% (πλήρως εμβολιασμένοι). Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 52% έναντι 48% που ήταν στις αρχές Ιουλίου. Όμως, όταν το Ισραήλ εμβολίασε το 58% του πληθυσμού, κατάργησε πάρα πολλά μέτρα προστασίας και ουσιαστικά με την αυτοπεποίθηση του μαζικού εμβολιασμού, λειτουργούσε και το εμπόριο και η εστίαση και δεν απαιτούνταν καν αποστάσεις σε εσωτερικούς χώρους.

Τώρα, λόγω της έξαρσης, έβαλε όριο “μόνον” πενήντα ατόμων σε οικίες ή εν γένει σε ιδιωτικές συναθροίσεις, επιβάλλει μάσκες σε εμβολιασμένους και μη σε εσωτερικούς χώρους και επαναφέρει τις αποστάσεις. Στις διάφορες εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους περιορίζει πάλι την επιτρεπόμενη προσέλευση στο 75% της χωρητικότητας. Στις συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους “περιορίζει” το όριο στα 5.000 άτομα και σε εσωτερικούς χώρους στα 1.000. Η κυβέρνηση πάντως δηλώνει αποφασισμένη να μην προχωρήσει σε τέταρτο lockdown.

Άλλο ένα μέτρο που επεκτείνεται είναι  του “πράσινου πιστοποιητικού” (εμβόλιο, νόσηση ή αρνητικό τεστ). Μέχρι τώρα απαιτείτο μόνον για εκδηλώσεις με πάνω από 100 άτομα. Τώρα θα απαιτείται σε όλα τα πανεπιστήμια, στα ξενοδοχεία, σε εστιατόρια, καφετέριες, γυμναστήρια, πισίνες και γενικά σε όλες τις εκδηλώσεις για τους άνω των 3 ετών, ακόμα και σε υπαίθριους χώρους. Για τα μικρά παιδιά, το κόστος του τεστ θα καλύπτεται από το κράτος, αλλά «για τα παιδιά άνω των 11 ετών, το τεστ θα γίνεται με έξοδα των γονέων, καθώς γι’ αυτά έχει εγκριθεί εμβόλιο και μπορούν να το κάνουν».

Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, εξάλλου, σφίγγουν τα λουριά για τους ανεμβολίαστους, όχι μόνον για τον ιατρονοσηλευτικό τομέα και τις δομές πρόνοιας, αλλά και για την πρόσβασή τους σε όλους τους κλειστούς χώρους. Θα επιβαρύνονται με πάνω από 80 ευρώ το μήνα για υποχρεωτικά εβδομαδιαία rapid test που θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Πίεση στους ανεμβολίαστους

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης δήλωσε: «Τον  Δεκαπενταύγουστο είχαμε 6.000 με 7.000 εμβολιασμούς την ημέρα, χαμηλά νούμερα, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε στα 30.000 ημερησίως κι αυτό μας γεννά μια αισιοδοξία για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση. Στις ηλικίες 25 με 29 ετών πλέον ξεπεράσαμε το κατώφλι του 50%, ενώ στις ηλικίες 18 με 24 οδεύουμε προς το 40%, Με τα διάφορα μέτρα ενθάρρυνσης και “δημιουργικής πειθούς” και με την επιστροφή από διακοπές τα νούμερα θα αυξηθούν», είπε.

«Οι ανεμβολίαστοι δεν μπορεί να ορίζουν την οικονομική ζωή του τόπου ή να απειλούν τη ζωή άλλων. Από 1η Σεπτεμβρίου θα παραταθούν και θα τροποποιηθούν τα μέτρα για τους εσωτερικούς χώρους τόσο για δραστηριότητες όπως και για εργασία. Θα γίνουν λεπτομερείς ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρχει τακτικός εργαστηριακός έλεγχος με πλαίσιο σαφές και ορατό προς όλους. Αυτό που ισχύει σήμερα στο εστιατόρια είναι ότι οι εσωτερικοί χώροι διατίθενται αποκλειστικά για εμβολισμένους και νοσήσαντες», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης έχουν υποχρέωση να πραγματοποιούν δυο τεστ την εβδομάδα και να δηλώνουν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα της Εργάνης. Ο ένας είναι αυτοδιαγνωστικός (self-test) και διατίθεται δωρεάν από το κράτος και πραγματοποιείται στην αρχή της εβδομάδας. Το δεύτερο τεστ, όμως, πρέπει να είναι ταχύ αντιγονικό (rapid test) και το πληρώνει ο εργαζόμενος από την τσέπη του.

Το αποτέλεσμα του rapid test πρέπει να δηλώνεται μέχρι την Πέμπτη στην πλατφόρμα της Εργάνης. Πολλοί έχουν προσπαθήσει να κάνουν δωρεάν το rapid test σε εξωτερικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ, αλλά πρακτικά αυτό είναι αδύνατον να γίνεται κάθε εβδομάδα, τόσο επειδή είναι αριθμητικά πολλοί οι εργαζόμενοι, αλλά και επειδή πρέπει να πηγαίνουν στα λιγοστά σημεία όπου υπάρχουν κλιμάκια μέχρι τις τρεις το μεσημέρι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι