ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον φόβο μπλακάουτ (upd)

Σε οικονομική καταστροφή οδηγεί η ενεργειακή μετάβαση, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Λόγω των ακραίων συνθηκών καύσωνα η ζήτηση και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος έχει κορυφωθεί τα τελευταία 24ωρα στα 10 GW (10.000 μεγαβάτ ή 10 εκατομμύριο κιλοβάτ) και υπάρχει κινδυνος σήμερα το μεσημέρι ή απόψε να αρχίσουν οι διακοπές ρεύματος είτε λόγω βλαβών είτε “προγραμματισμένα” και “κυκλικά”. Επίσης θα χρειαστεί ίσως και εισαγωγή ενέργειας από γειτονικές χώρες. Υπενθυμίζεται ότι ο καύσωνας θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή και ότι οι ευπαθείς πρέπει να λάβουν επιπλέον μέτρα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε χθες το πρωί ότι το σύστημα θα “αντέξει” και απέκλεισε τις προληπτικές διακοπές ρεύματος. Όμως την ίδια στιγμή, συγκάλεσε (για σήμερα στις 9 το πρωί) έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Ελέγχου στον Άγιο Στέφανο! Σε περίπτωση υπερφόρτωσης, για να αποτραπεί το μπλακάουτ, το Κέντρο Ελέγχου θα αρχίσει τις προγραμματισμένες διακοπές, ανά περιοχές για μικρά χρονικά διαστήματα. Στόχος είναι να μην χρειασθεί κάτι τέτοιο, αλλά αν καταστεί αναγκαίο, οι διακοπές θα αρχίσουν να γίνονται κατά περιοχές και θα ανακοινώνονται εκ των υστέρων.  Σήμερα ανακοινώθηκε ότι στη σύσκεψη θα μετάσχει και ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα δεν αποκλείονται και οι διακοπές λόγω βλαβών, όπως αυτές που σημειώθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή και άφησαν για λίγη ώρα χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές στην Αττική. Αυτές οι διακοπές είναι αποτέλεσμα βλαβών στα δίκτυα, λόγω μειωμένης ανθεκτικότητας των υποδομών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα καλώδια θα δοκιμαστούν και αυτά από τις πρωτοφανούς διάρκειας υψηλές θερμοκρασίες, και δυστυχώς οι διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ έχουν ανανεώσει σε μικρό ποσοστό τον παλιό εξοπλισμό. Δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν μεμονωμένα προβλήματα από βλάβες του δικτύου, με δεδομένο ότι τα προηγούμενα χρόνια, οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής είχαν περιοριστεί σημαντικά.

Σύσκεψη για το μπλακάουτ

Για να μειωθεί στο πλαίσιο του δυνατού  η κατανάλωση και να αποτραπεί το μπλακάουτ, το υπουργείο ζητεί να μη γίνεται χρήση ενεργοβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας) στις ώρες αιχμής, δηλαδή 13:00-15:00 και το βράδυ 18:00-22:00. Αυτές οι συσκευές είναι σκόπιμο να τίθενται σε λειτουργία άλλες ώρες όσο διαρκεί ο καύσωνας. Επίσης το υπουργείο ζητεί να μην μένουν ανοιχτά φώτα που δεν είναι απαραίτητα και να μειώσει κάθε καταναλωτής τη χρήση οιασδήποτε συσκευής δεν του είναι απαραίτητη. Συστήνεται επίσης να ρυθμιστούν τα κλιματιστικά στους 26 βαθμούς, γιατί όσο χαμηλότερη θερμοκρασία ορίζεται ως επιθυμητή, τόσο περισσότερη ενέργεια αυτά καταναλώνουν

  Χιλιάδες στις διαδηλώσεις για Γρηγορόπουλο – Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στην σύσκεψη, την οποία συντονίζει ο κ. Σκρέκας, κλήθηκαν να συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης και διευθυντές των ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ σημαντική συνεισφορά για την αντιμετώπιση της ζήτησης αναμένεται να έχουν οι λιγνιτικές μονάδες: για σήμερα είχε ήδη προγραμματιστεί να δουλέψουν οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 1,2,3,4, η Μεγαλόπολη 4 και η Μελίτη, ενώ από τις μονάδες του φυσικού αερίου, το Αλιβέρι 5, το Λαύριο 4,5, η Κομοτηνή, η Μεγαλόπολη 5 και από τις μονάδες των ιδιωτών ο Ήρωνας, η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, η Θίσβη, η Protergia και η Κόρινθος Power.  Οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) αναμένεται να καλύψουν 36,890GWh (γιγαβατώρες) από τη συνολική ζήτηση.

«Οι συνθήκες για το ηλεκτρικό σύστημα είναι πρωτοφανείς, καθώς η κατανάλωση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών. Για τον λόγο αυτόν, ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων και των ηλεκτροπαραγωγών σε ανώτατο επίπεδο είναι επιβεβλημένος για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδοσία των καταναλωτών καθ’ όλη τη διάρκεια του ακραίου φαινομένου», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πάντως η επάρκεια παραγωγικού δυναμικού για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης είναι η πρώτη πρόκληση που αντιμετωπίζει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει του καύσωνα.

Τι συστήνει ο Ιατρικό Σύλλογος

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών  κάνει εν τω μεταξύ της εξής συστάσεις: «Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα. Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.

Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών. Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών .Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες. Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.

Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού ( βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λ.π.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρός τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες», καταλήγει.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι