Ελέγχους παντού ζητά ο Μητσοτάκης – Τα τεστ στους Βρετανούς θα κρίνουν την παρτίδα

Ελέγχους παντού ζητά ο Μητσοτάκης – Τα τεστ στους Βρετανούς θα κρίνουν την παρτίδα, slpress

Περισσότερο αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών και των εμπλεκόμενων φορέων. Η σύσκεψη έγινε μετά την κατακόρυφη άνοδο που κατέγραψε ο αριθμός των κρουσμάτων και την ώρα που η χώρα άνοιξε τα σύνορα και για τους Βρετανούς τουρίστες.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «επαρκές» το πλαίσιο των υφιστάμενων μέτρων, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ζητήματα με την εφαρμογή του» και γι’ αυτό ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, δίνοντας δύο βασικές κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά την προστασία της Υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, και η δεύτερη την αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και τις συναθροίσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρξει μεγαλύτερης ενεργοποίηση των Δήμων και των Περιφερειών σε ότι αφορά την εφαρμογή των μέτρων. Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε η συμμετοχή στο κοινό επιχειρησιακό κέντρο, στο οποίο εκπροσωπούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ενός εκπροσώπου από κάθε Περιφέρεια και από τους μεγάλους ή παραλιακούς Δήμους της χώρας. Στόχος της διεύρυνσης του Επιχειρησιακού Κέντρου είναι να υπάρξει απόλυτος συντονισμός των ελέγχων, έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη κατανομή των δυνάμεων και να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Μητσοτάκης: Ρίξτε και πρόστιμα 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα ότι οι έλεγχοι, ειδικά για τους κλειστούς χώρους, όπου έχουν καταγραφεί παραβάσεις, θα πρέπει να είναι αυστηροί και όπου χρειάζεται να επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που ορίζει η Νομοθεσία και οι σχετικές κανονιστικές πράξεις.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «το αλαλούμ δυστυχώς συνεχίζεται». Σημειώνει μάλιστα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου «με τη συμμετοχή του μισού υπουργικού συμβουλίου, για να καταλήξουν πως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, την οποία χωρίς εξήγηση κατάργησε πριν μία εβδομάδα, πρέπει τελικά να είναι υποχρεωτική». Η σύγχυση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλήρης ανταπαντά η ΝΔ, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ασκεί κριτιή σε μέτρα που δεν ανακοινώθηκαν ποτέ.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ανακοινώθηκαν 27 νέα κρούσματα, από τα οποία το ένα τρίτο καταγράφηκε στην Αττική. Αναλυτικά η γεωγραφία των νέων κρουσμάτων έχει ως εξής: Τέσσερα στις πύλες εισόδου της χώρας μετά από ελέγχους, πέντε “εισαγόμενα” που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, οκτώ στην Αττική, πέντε στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών και από ένα στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καστοριάς και Πάρου.

Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι τα οκτώ από τα 18 εγχώρια κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και τα τέσσερα στην Θεσσαλονίκη, γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει την χαλάρωση. Αυτό άλλωστε κατέγραψε και έρευνα της Marc για τον Άλφα, η οποία η πλειονότητα των πολιτών κάνει τα “στραβά μάτια” στην τήρηση των μέτρων.

Απόβαση Βρετανών 

Εντωμεταξύ, από το πρωί έχουν ανοίξει οι πύλες της χώρας και για τους Βρετανούς πολίτες που θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή, ωφέλιμη μεν για τον τουρισμό, ανεβάζει τον βαθμό επικινδυνότητας, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις σοβαρότερα πληττόμενες χώρες παγκοσμίως και με μεγάλο βαθμό διασποράς του ιού.

Στη Σκιάθο οι πρώτοι Βρετανοί τουρίστες έφτασαν κατά εκατοντάδες (407 σήμερα σε τρεις πτήσεις), ενώ τις επόμενες ημέρες οι πτήσεις θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται. Εάν βεβαίως κυλήσουν όλα ομαλά. Το πρώτο αεροπλάνο με Βρετανούς έφτασε και στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ το ίδιο συνέβη και στη Ρόδο. Όλοι οι τουρίστες που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο ελέγχονται επισταμένως και από αυτούς τους σαρωτικούς ελέγχους, σχεδόν στο σύνολο των έξι χιλιάδων Βρετανών που αναμένονται σήμερα στην Ελλάδα, θα κριθεί εάν θα παραμείνουν ή όχι ανοιχτά τα σύνορα για τη Μεγάλη Βρετανία.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν στέλνει το μήνυμα «επαγρύπνησης και σχεδιασμού» για  τους προσεχείς μήνες, προκειμένου να αποτραπεί ένα δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας. Την Τετάρτη παρουσίασε μάλιστα ένα πλέγμα άμεσων βραχυπρόθεσμων μέτρων το οποίο προβλέπει αύξηση της κάλυψης των εξετάσεων και της ιχνηλάτησης επαφών, διασφάλιση της ομαλής παροχής μέσων ατομικής προστασίας, διατήρηση ταχείας κινητοποίησης στον τομέα της δημόσιας υγείας, υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων και παροχή στοχευμένων και τοπικών μη φαρμακευτικών μέτρων βάσει έρευνας και στοιχείων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι