Έλληνες ναυτικοί όμηροι – Θερίζει η πειρατεία στη Νιγηρία

Έλληνες ναυτικοί όμηροι πειρατών στη Νιγηρία

Όμηροι πειρατών κρατούνται Έλληνες ναυτικοί στη Νιγηρία, όταν αυτοί πραγματοποίησαν έφοδο σε δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων. Οι έλληνες ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους. Οι πειρατές πήραν ομήρους τον πλοίαρχο και δύο ναύτες από τους πέντε Έλληνες που ανήκουν στο πλήρωμα του πλοίου “Στέλιος Κ”, το οποίο πλέει υπό σημαία Τόγκο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τα υπόλοιπα δύο μέλη του πληρώματος οδήγησαν το πλοίο σε ασφαλές λιμάνι στο Λάγκος. Βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με τους πειρατές για να επιτευχθεί η απελευθέρωση των τριών απαχθέντων ναυτικών, κατά τις πληροφορίες του υπουργείου. Οι οικογένειες των ομήρων βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την ιδιοκτήτρια εταιρία, εκπρόσωποι της οποίας τους διαβεβαιώνουν ότι θα καταβάλουν τα λύτρα για την απελευθέρωση.

Ως αυτό το στάδιο, η ενημέρωση που έχουν οι ελληνικές αρχές είναι πως και οι πέντε ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους. Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού καταγγέλλει σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε πως οι συγγενείς των απαχθέντων δεν έχουν καταφέρει μέχρι εδώ να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους.

Απευθύνει έκκληση να υπάρξει άμεσα ενημέρωση των οικογενειών για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πειρατές: «η αγωνία των συγγενών των ναυτεργατών έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της», τονίζει. Στην ανακοίνωση της, η ΠΕΝΕΝ τονίζει πως «η ένοπλη ομάδα που απήγαγε τους Έλληνες ναυτεργάτες προσδοκά την ανταλλαγή των απαχθέντων στη βάση μιας οικονομικής συμφωνίας (λύτρα) για την απελευθέρωσή τους».

Ζητά από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη «να πάρει πρωτοβουλία τόσο σε διεθνές ναυτιλιακό επίπεδο όσο και με τις κυβερνήσεις των χωρών όπου σημειώνονται οι επιθέσεις, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί κατά το δυνατόν αποτελεσματικά και με τον τρόπο αυτό να προστατευτεί η ζωή των ναυτεργατών, Ελλήνων και αλλοδαπών, που επανδρώνουν στην ελληνική και διεθνή ναυτιλία».

Πειρατεία και θαλάσσιες οδοί

Οι πειρατές επιτίθενται σε πλοία χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία και GPS που τους δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούν τους στόχους. Οι επιθέσεις γίνονται με μικρά σκάφη τα οποία έχουν τη βάση τους σε ενα πλοίο. Η πειρατεία θεωρείται μεγάλη απειλή για τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές γραμμές στον κόσμο. Τα μέτρα που έχουν λάβει οι μεγάλες δυνάμεις για να αποτρέψουν τις επιθέσεις στα ττα εμπορικά τους πλοία που διέρχονται στην περιοχή δεν έχουν δικαιώσει τις προσδοκίες τους.

Ο Κόλπος της Γουινέας είναι στρατηγικά σημαντικός για τη ναυτιλία και γίνεται ιδιαίτερα προσοδοφόρο για τους πειρατές και μέλη οργανωμένου εγκληματίες καθώς επιτίθενται σε πλοία και αποκομίζουν μεγάλα κέρδη. Η υψηλή ανεργία των κρατών που έχουν ακτές στον Κόλπο της Γουινέας, η έλλειψη επιβολής του νόμου σε πολλές χώρες καθιστά τη θαλάσσια περιοχή ιδιαίτερη ελκυστικό για εγκληματίες και παράνομους.

Οι πειρατές χρησιμοποιεί σύγχρονη τεχνολογία και GPS για να παρακολουθούν τα πλοία-στόχους. Η πειρατεία θεωρείται μεγάλη απειλή για τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές γραμμές στον κόσμο. Τα μέτρα που έχουν λάβει οι μεγάλες δυνάμεις για να αποτρέψουν τις επιθέσεις στα εμπορικά τους πλοία που διέρχονται στην περιοχή δεν έχουν δικαιώσει τις προσδοκίες τους.

Αυξηση πειρατικών επιθέσεων

Ο Κόλπος της Γουινέας είναι στρατηγικά σημαντικός για τη ναυτιλία και γίνεται ιδιαίτερα προσοδοφόρος για τους πειρατές και μέλη του οργανωμένου εγκλήματος, που επιτίθενται σε πλοία. Η υψηλή ανεργία των κρατών που έχουν ακτές στον Κόλπο της Γουινέας, η έλλειψη επιβολής του νόμου σε πολλές περιοχές τους, καθιστά τη θαλάσσια περιοχή ιδιαίτερη ελκυστική για εγκληματίες και παράνομους.

Τα στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Ναυτιλίας (IMB) δείχνουν αύξηση της πειρατείας  στις θάλασσες τους πρώτους εννέα μήνες του 2020. Παρατηρείται, αύξηση 40% του αριθμού των απαγωγών που αναφέρθηκαν στον Κόλπο της Γουινέας, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2019. Πειρατές οπλισμένοι με όπλα και μαχαίρια απαγάγουν μεγαλύτερες ομάδες ναυτικών που τα πλοία τους διέρχονται από τις ακτές της Δυτικής Αφρικής.

Επίσης, η έκθεση για την πειρατεία του IMB καταγράφει 132 επιθέσεις από τις αρχές του 2020, αύξηση σε σύγκριση με 119 περιστατικά που σημειώθηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι. Από τους 85 ναυτικούς που απήχθησαν από τα σκάφη τους και κρατήθηκαν για λύτρα, 80 συνελήφθησαν στον Κόλπο της Γουινέας από 14 επιθέσεις που έγιναν από τη Νιγηρία, το Μπενίν, τη Γκαμπόν, την Ισημερινή Γουινέα και τη Γκάνα. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, οι ναυτικοί ανέφεραν 134 περιπτώσεις επίθεσης, τραυματισμού και απειλών, συμπεριλαμβανομένων 85 απαγωγών πληρωμάτων και 31 ναυτικών που κρατήθηκαν όμηροι εντός των πλοίων τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι