Ελληνικά πιάτα και τυριά στα top 100 στον κόσμο – Ένα στα 50 χειρότερα
16/07/2023Η αμερικανική ιστοσελίδα Τasteatlas που βαθμολογεί φαγητά σε ολόκληρο τον κόσμο με βάση τις κριτικές εγγεγραμμένων μελών, έχει στις “εκατό καλύτερες παραδοσιακές συνταγές στον κόσμο”: την χωριάτικη σαλάτα, που είναι 61η στη λίστα top 100. Επίσης η Ελλάδα εκπροσωπείται επαξίως και στη λίστα με τα καλύτερα πρόχειρα φαγητά ή σνακ, όπως και στα γλυκίσματα. Στην αξιολόγηση κυριαρχούν τα ιταλικά εδέσματα. Εν γένει, η ελληνική κουζίνα στις βαθμολογήσεις έρχεται δεύτερη μετά την ιταλική. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι Ιταλοί είναι 90 εκατομμύρια μαζί με τους μετανάστες τους, αλλά δίνουν βαρύτητα και στις δημόσιες σχέσεις για τα πιάτα τους.
Το παράδοξο είναι ότι η ίδια σελίδα έβγαλε και μια λίστα με τα 50 χειρότερα φαγητά, όπου στην 40η θέση βρίσκουμε την σοφεγάδα Κρήτης, ένα πολύ όμορφο πιάτο με λαχανικά. Χειρότερο από όλα ψήφισαν ένα νορβηγικό τυρί και 50ο ή… λιγότερο κακό σε σύγκριση με τα πρώτα 49 φέρεται ένα αρμενικό πιάτο, εξαιρετικό για τους Αρμένιους, αφού έχουν γράψει και τραγούδι για αυτό. Άλλο παράδοξο: Η ελληνική σοφεγάδα ως 36η –ένα αθώο μπριάμ στην ουσία–, θεωρείται χειρότερη από ένα κολομβιανό πιάτο με βραστά μυρμήγκια!!! Τα μυρμήγκια είναι 42α στη λίστα. Άλλο παράδοξο της λίστας είναι ότι οι τηγανητές αράχνες της Καμπότζης δεν είναι πρώτες ή δεύτερες, αλλά 19ες, δηλαδή θεωρούνται καλύτερες… από μια πίτσα με φράουλες ή μια ομελέτα με σαλάχι.
Η αξιολόγηση είναι μάλλον δυσεπίλυτο μυστήριο, παρότι η ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι αποκλείει τα bots από τις εθνικιστικές ψηφοφορίες και ότι “τσεκάρει” όσους ψηφίζουν. Όμως είναι ανεξήγητο πως στη λίστα με τα χειρότερα φαγητά φέρεται τέταρτο ένα ρωσικό, και συγκεκριμένα σιβηριανό, το indigirka (σαλάτα με ψάρι και κρεμμύδια και λάδι), όπου εύλογα αναρωτιέται κανείς πόσοι ακριβώς πήγαν εκεί διακοπές τα τελευταία δύο χρόνια και το ψήφισαν ως κακό πιάτο.
Από σπόντα μπήκαμε και στη λίστα με τα χειρότερα street food ή πρόχειρα φαγητά και σνακς, επειδή στο Χάλιφαξ, στη Νέα Σκωτία του Καναδά, δεν τους άρεσε ένα ντονέρ και γράφουν ότι το καθιέρωσε το 1975 ένας Έλληνας ονόματι Πέτρος Γαμουλάκος. Πρόκειται για πιτόγυρο, αλλά το κρέας είναι μοσχαρίσιο, και έχει πολλά μυρωδικά: κρεμμύδι, σκόρδο, ρίγανη, πάπρικα, πιπέρι καγιέν, διάφορα άλλα που δεν ξέρουμε και κάπου μπαίνει και ζάχαρη, γιατί υπάρχει κάτι γλυκό στη γεύση. Οι Καναδοί το τρώνε πολύ συχνά στις βραδινές τους εξόδους και το λατρεύουν.
Επανερχόμενοι στα αμιγώς θετικά, στη λίστα με τις 100 καλύτερες παραδοσιακές συνταγές, στα ελληνικά περιλαμβάνεται η χωριάτικη σαλάτα, που έρχεται η 61η και αναφέρονται διάφορες “εκτελέσεις” και εκτελέσεις της. Σε άλλη λίστα, με τα καλύτερα σνακ στον κόσμο, πρώτη ως προς τις ελληνικές προτιμήσεις των αγνώστων σε εμάς κριτών, έρχεται η σπανακόπιτα με νούμερο 62, έπονται τα τηγανητά καλαμαράκια στην 88η θέση, το κουλούρι Θεσσαλονίκης στην 95η θέση και η κρεατόπιτα στην 98η.
Τα σπάει ο γύρος
Σε άλλη λίστα, με τα καλύτερα street food ή πρόχειρα φαγητά, βλέπουμε το τζατζίκι, το σουβλάκι, τον γύρο και το κοκορέτσι. Ο γύρος είναι 19ος στη διεθνή κατάταξη και γράφουν μάλιστα ότι σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις είναι… ανακάλυψη τω στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου που σούβλιζαν τα κρέατα στο ξίφος τους και τα έψηναν γυρίζοντας (περιστρέφοντας) το όπλο τους πάνω από τη φωτιά. Μπορεί να ήταν ψητά και με σάρισα -δεν θα το μάθουμε ποτέ. Το σουβλάκι επίσης γράφουν ότι προέρχεται από τον αρχαίο κάνδαυλο που αναφέρεται στους Δειπνοσοφιστές (516 στο 12ο βιβλίο). Το σουβλάκι είναι 23ο στην κατάταξη και, τέλος, περιλαμβάνεται το τζατζίκι, ως 29ο, το δε κοκορέτσι ως 42ο.
Υπάρχει και μια λίστα μόνον με ελληνικά πρόχειρα φαγητά, και εκεί βασιλεύει ο γύρος. Δεύτερο έρχεται το χοιρινό σουβλάκι, τρίτο το κοκορέτσι, τέταρτη η σπανακόπιτα, πέμπτο το κουλούρι Θεσσαλονίκης, έκτη η κρεατόπιτα, έπονται οι ψητές σαρδέλες (προφανώς από τα ουζερί στα νησιά) και τελευταίοι έρχονται στις αξιολογήσεις οι λουκουμάδες. Στη λίστα με τα καλύτερα σνακ με ψωμί είμαστε 87οι στη σειρά χάρη στο σκορδόψωμο και 80οί με το πανταχού παρόν κουλούρι Θεσσαλονίκης. Εκεί πρώτη είναι μια κολομβιανή πίτα με αλεύρι από γιούκα.
Αδικήθηκαν τα καλτσούνια;
Στη λίστα με τα εκατό καλύτερα αρτοσκευάσματα και γλυκά πήγαμε καλά, αλλά τρυπώσαμε και με κάτι που μάλλον οι πιο πολλοί δεν ξέρουν, την χαμαλιά Αλονήσου (αμυγδαλωτό μέσα σε φύλλο) που έχει την 94η θέση, καθώς και με τα φουσκάκια (πάλι Αλονήσου), τα οποία στην ουσία είναι λουκουμάδες και μας φέρνουν στην 63η θέση. Στην 71η θέση είναι τα ροξάκια, που μάλλον επίσης δεν τα ξέρουν οι περισσότεροι Έλληνες, όμως κάθε ψήφος μετράει. Τα καλτσούνια Κρήτης είναι 90ά. Τα κουλουράκια (Σμύρνης και μη), είναι 86α.
Στην ίδια κατηγορία έχουν βάλει την χορτόπιτα και στην 60η θέση την Σκοπελίτικη τυρόπιτα, που δεν είναι γλυκίσματα, αλλά πολλοί λαοί στα pastries εντάσσουν όλα τα αρτοσκευάσματα ή γενικά ό,τι έχει φύλλο ή πίτα, και όχι απαραιτήτως το γλύκισμα. Σε άλλη λίστα, με αξιολόγηση αμιγώς γλυκισμάτων (desserts) είμαστε 35οι με τα μελομακάρονα και 47οι με το γαλακτομπούρεκο.
Τέλος, στα εκατό καλύτερα τυριά, πρώτη από τα ελληνικά έρχεται η γραβιέρα Νάξου που είναι 11η στη λίστα και παρά λίγο θα ήταν στην πρώτη δεκάδα. Επεται από ελληνική παραγωγή στη λίστα το κεφαλοτύρι ως 36ο, η κεφαλογραβιέρα Ηπείρου που είναι 43η, η γραβιέρα Κρήτης 47η, το μαστέλο Χίου 54ο,το μελίχλωρο Λήμνου 63ο, η φέτα 64η, το θεσσαλικό κασέρι 67ο, η μυζήθρα 71η, το Μετσοβόνε 83ο, το ανθότυρο 85ο και το καλαθάκι Λήμνου βαθμολογήθηκε ως 97ο. Πρώτη στην πρώτη δεκάδα είναι η παρμεζάνα Reggiano, όμως είναι αξιοθαύμαστο ότι η μικρή μας Ελλάδα έχει τόσο πολλά τυριά στη λίστα, σε έναν κόσμο με τεράστιες κτηνοτροφικές μονάδες και άπειρα λίτρα γάλακτος.