ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ελπίδες από πειραματικό εμβόλιο για έναν δύσκολο καρκίνο του εγκεφάλου

Ελπίδες από πειραματικό εμβόλιο για έναν δύσκολο καρκίνο του εγκεφάλου, Όλγα Μαύρου

Ένα νέο εμβόλιο που δοκιμάζεται τα τελευταία 14 χρόνια για το γλοιοβλάστωμα στον εγκέφαλο, φαίνεται πως δίνει σημαντικές ελπίδες στους πάσχοντες από τη συγκεκριμένη νόσο. Το εμβόλιο κατευθύνει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα του εγκεφάλου και όπως δείχνει η σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Αμερικανικής Εταιρίας Ογκολογίας, αν και αρχικά δεν δίνει τόσο θεαματικά αποτελέσματα, μακροπρόθεσμα φαίνεται πως παρατείνει σημαντικά τη ζωή των ασθενών.

Η έρευνα αυτή μάλλον ανοίγει το δρόμο ώστε αυτό το πειραματικό εμβόλιο να λάβει άδεια και να μπει στην τακτική φαρέτρα των ογκολόγων. Mε γλοιοβλάστωμα διαγιγνώσκονται περίπου 400 Έλληνες το χρόνο. Η έρευνα είχε αρχίσει το 2007, αλλά σταμάτησε για τρία χρόνια λόγω οικονομικής δυσπραγίας, κάτι που σημαίνει ότι αν υπήρχαν τα κονδύλια νωρίτερα, θα είχαμε και νωρίτερα αυτά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, στη σύγκριση που έγινε μεταξύ 331 ασθενών που έλαβαν το εμβόλιο με τους ασθενείς που ακολούθησαν την συμβατική θεραπεία, ενώ αρχικά φαίνεται διαφορά επιβίωσης της τάξης των 3 μηνών (19 μήνες οι εμβολιασμένοι και 16 οι άλλοι), στους 60 μήνες (πέντε χρόνια) από την χορήγηση του εμβολίου, ζούσε το 13% των εμβολιασμένων αλλά μόνον το 5,7% όσων είχαν ακολουθήσει αποκλειστικά την εγκεκριμένη θεραπεία. Όλοι οι ασθενείς πριν ενταχθούν στην κλινική έρευνα είχαν χειρουργηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι οι εμβολιασμένοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες να ζουν πέντε χρόνια μετά την διάγνωση του όγκου τους. Να προσθέσουμε πάντως, ότι και οι εμβολιασμένοι έπαιρναν την εγκεκριμένη θεραπεία παράλληλα με τον εμβολιασμό τους και ότι η σύγκριση έγινε με εκείνους που έπαιρναν μόνον την εγκεκριμένη θεραπεία. Η ίδια διαφορά (του διπλάσιου οφέλους) διαπιστώθηκε και στα πιο δύσκολα περιστατικά, δηλαδή σε όσους είχαν υποτροπιάζοντα όγκο. Και σε αυτούς διαπιστώθηκε ότι στους 30 μήνες από την υποτροπή, επιβίωνε το 11% των εμβολιασθέντων αλλά μόνον το 5% των ανεμβολίαστων.

https://cdn.jamanetwork.com/ama/content_public/journal/oncology/0/coi220066t2_1668698381.35305.png?Expires=1671809136&Signature=gGD~FvjaFo2EfwmaciBy7838Gyc6nb5nsHFtmjRQtXeNH8Ljqq~omrEQ98rbK8fY00RrkfdaHUcx-C92-2~JWn1OyLeJ1CyK2eh393ycqP1P6SLCfAYT8iDqC0Zmr8gWCFTPRZBVLLl0Q0ObkHwnNQks7WOFP8Ij5AMSGCtLURSt5nR5133BoSv7BGRNUir84rLmEOMc5kYBlFo9wNt-ITRK-Hw50atzrR8ePWdBhlzW4vvEXlGfdlJicD3R6eR-j7CIRWeTmlaeb1TdaZq3bX17Z5SawUsiiSkxWCBdVbHj9PaA~KQeuUp7gF2y9RNggfb2k6gKPtKPq4tMRZbnpg__&Key-Pair-Id=APKAIE5G5CRDK6RD3PGA

Τα χαρακτηριστικά του DCVax

Το εμβόλιο DCVax είναι μορφή ανοσοθεραπείας, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προγραμματίζεται να εντοπίζει τα καρκινικά κύτταρα και να επιτίθεται σε αυτό και είναι το πρώτο που αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση των δύσκολων αυτών όγκων του εγκεφάλου. Παράγεται από το συνδυασμό πρωτεϊνών από τον όγκο του ασθενούς και έτσι καθοδηγεί το ανοσοποιητικό στο να επιτίθεται σε πολύ συγκεκριμένες πρωτεΐνες ή κύτταρα.

Η καθηγήτρια ογκολογίας Λίντα Λιάου, που ήταν και επικεφαλής της έρευνας, εξήγησε σε συνέντευξη, ότι το εμβόλιο στοχεύει στην ενεργοποίηση των δενδριτικών κυττάρων του ανοσοποιητικού ώστε να είναι αποτελεσματικά εναντίον των καρκινικών κυττάρων του εγκεφάλου. Το εμβόλιο όπως είπε συντίθεται με δενδριτικά κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, όπως και με κύτταρα του καρκίνου του ασθενούς. Από τις 2.151 δόσεις εμβολίου που χορηγήθηκαν σχετικά σοβαρές παρενέργειες (οιδήματα) καταγράφηκαν μόνον σε τρεις ασθενείς.

H ίδια εταιρεία ερευνά παρόμοια εμβόλια και για άλλους όγκους, όπως στην προστάτη και στο έντερο. Θεωρεί ότι το “ατού” του εμβολίου είναι ότι αφ’ ενός εκπαιδεύει τα δενδριτικά κύτταρα που έχουν πολύ πιο ευρεία δράση σε σύγκριση με άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού, αφ’ ετέρου είναι εξατομικευμένη θεραπεία αφού χρησιμοποιεί κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, χωρίς να θεωρεί ότι όλοι όσοι έχουν γλοιοβλάστωμα έχουν τον ίδιο τύπο καρκίνου. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει σημαντικές διαφορές από ασθενή σε ασθενή, τόσο στον όγκο του γλοιοβλαστώματος, όσο και σε παγκρεατικούς όγκους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι