ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εμβολιασμένοι το 12% των νεκρών – Αγγίζουν τις 4.000 τα κρούσματα

Ποια γονίδια καθορίζουν την σοβαρότητα της νόσησης από κορονοϊό, Όλγα Μαύρου

Νέο δυσάρεστο ρεκόρ σημειώθηκε σήμερα με 53 θανάτους και περίπου 4.000 κρούσματα σε όλη τη χώρα, ενώ όπως φαίνεται από ανακοίνωση της διεύθυνσης Υγείας Μακεδονίας – Θράκης, η οποία ως υγειονομική περιφέρεια πλήττεται και περισσότερο, από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα πέθαναν από Covid 340 άνθρωποι, εκ των οποίων το 12%, δηλαδή οι 41, ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και οι 299 ανεμβολίαστοι.

Σήμερα ανακοινώθηκαν απο τον ΕΟΔΥ συνολικά 3.937 κρούσματα στη χώρα και 219 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, ενώ οι διασωληνωμένοι έφθασαν τους 354. Από αυτούς το 11,3% είναι εμβολιασμένοι και το 88.7% ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Όσον αφορά στον βορρά και στα 14 μεγάλα νοσοκομεία του, ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid ανέρχεται σε 340, εκ των οποίων οι 255 (ποσοστό 75%) είναι ανεμβολίαστοι. Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ στην υγειονομική περιφέρεια είναι 57, εκ των οποίων οι 55 ανεμβολίαστοι (ποσοστό 96,5%). Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας στις παρελάσεις και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

«Το 2021 δεν είναι 2020, μία πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει εμβολιαστεί, οι παρελάσεις -και η μαθητική και η στρατιωτική- στις 27 και 28 Οκτωβρίου θα γίνουν με όλους τους κανόνες ασφαλείας και προστασίας. Θα διαρκέσουν το πολύ 60 λεπτά και καλώ όλους τους πολίτες που θα συμμετέχουν να τηρήσουν όλα τα μέτρα προστασίας και να εμβολιαστούν. Πέρυσι τέτοιες μέρες πραγματικά ήμασταν στο άγνωστο, ήμασταν στην απελπισία- φέτος έχουμε αυτή τη δυνατότητα και καλώ κάθε συμπολίτη μου να πάει και να εμβολιαστεί», δήλωσε ο κ. Ζέρβας.

Εν αναμονή για ΜΕΘ

Ομως και στην υπόλοιπη Ελλάδα πλέον το πρόβλημα οξύνεται, καθώς τόσο πολλά κρούσματα είχαν να καταγραφούν από το Δεκαπενταύγουστο, δηλαδή από τον μήνα με τα περισσότερα πάρτι και γλέντια, που γίνονταν μεν σε υπαίθριους χώρους λόγω καλοκαιρίας, αλλά με συγχρωτισμό και μηδενικές αποστάσεις που “αυγάτιζαν” τα κρούσματα. Τώρα τα πάρτι τελείωσαν, αλλά μπήκε ο χειμώνας και το πρόβλημα που αντιμετώπισε με 100% πληρότητα στις ΜΕΘ πρώτη η βόρειος Ελλάδα, άρχισε να επεκτείνεται και στο νότο.

Αν και δεν έχουμε στοιχεία από τον ΕΟΔΥ ή την υγειονομική περιφέρεια της Αττικής, εντούτοις τεκμαίρεται πως, όταν από τους συνολικά 354 διασωληνωμένους η βαριά πληττόμενη Μακεδονία έχει μόνον τους 57, ο κύριος όγκος των υπολοίπων διασωληνώνεται στην Αττική. Στη Θεσσαλονίκη ήδη υπάρχει λίστα αναμονής και άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς να προλάβουν να εισαχθούν σε ΜΕΘ, καθώς απόφαση της πολιτείας είναι να αποδεσμεύσει ΜΕΘ και για τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας.

Εντούτοις το πραγματικό έλλειμμα δεν προκύπτει από τη μέριμνα για τα άλλα προβλήματα υγείας, αλλά κυρίως από δύο παράγοντες που το υπουργείο Υγείας δεν αποδέχεται ως υπαρκτά στις διαστάσεις που αυτά όντως έχουν: πρώτον, το  ΕΣΥ αντιμετωπίζει γενικότερο έλλειμμα καθώς εκατοντάδες γιατροί και νοσηλευτές εντατικολόγοι έφυγαν για το εξωτερικό, και δεύτερον, ότι για να λειτουργήσουν οι διπλάσιες ΜΕΘ που υπήρχαν στο προηγούμενο κύμα, χρειάζονται τουλάχιστον οι 7.000 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή.

Οι άλλες πόλεις

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη (623) και την Αθήνα (710), μεγάλο αριθμό κρουσμάτων έχει καθημερινά και η Λάρισα (σήμερα άλλα 273 και πολύ υψηλή αναλογία ανά 100.000 πληθυσμού, φτάνοντας το 203), αλλά και η Μαγνησία (180 νέα κρούσματα), η Ημαθία (164), η Πιερία (133), ο Έβρος (118) και οι Σέρρες (105).  Στη Μαγνησία και στη Λάρισα άρχισαν να κλείνουν και πολλές σχολικές τάξεις, ενώ μέχρι τώρα τίθεντο σε αναστολή κυρίως τάξεις σχολείων στη βόρειο Ελλάδα.

Ο κεντρικός τομέας Αθηνών που παρά το μεγάλο κύμα της πανδημίας έμενε (κυρίως λόγω καλού καιρού) στα 150-170 κρούσματα ημερησίως, σκαρφάλωσε κι αυτός στα 223 σήμερα. Σήμερα ανέστειλαν την λειτουργία και δυο τάξεις τον Πειραιά, ο οποίος επίσης ακολουθεί ανοδική πορεία (88 κρούσματα σήμερα).

Τα περισσότερα νησιά, που λόγω εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού τον Αύγουστο ήταν στο κόκκινο, έχουν πια ελάχιστα κρούσματα. Μόνο η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Εύβοια εξακολουθούν να έχουν σχετικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Η Μύκονος, που ήταν παράδειγμα προς αποφυγή όλο το καλοκαίρι, σήμερα είχε μόνον ένα κρούσμα, ίσως επειδή οι ντόπιοι εμβολιάστηκαν με πάθος εξαρχής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι