ΣΧΟΛΙΟ

Ένα κλικ πριν την κοινωνική έκρηξη στην περιφέρεια

Ένα κλικ πριν την κοινωνική έκρηξη στην περιφέρεια, Αντώνης Κουμιώτης

Καζάνι που βράζει θυμίζει και μάλιστα πιο έντονα από ποτέ, τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική ύπαιθρος, αλλά και η νησιωτική Ελλάδα. Η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι και ενδέχεται να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη, είναι η τιμή της βενζίνης που πλέον αγγίζει τα 1,90 ευρώ στα αστικά κέντρα και άνω των δύο ευρώ στα νησιά. Το δε πετρέλαιο κινείται στα 1,60 ευρώ ανά λίτρο!

Σύμφωνα μάλιστα με εκπροσώπους της αγοράς, αυτές οι τιμές το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχίσουν να έχουν αυξητικές τάσεις, με τους πρατηριούχους να εκτιμούν ότι ενδεχομένως η τιμή της βενζίνης να φτάσει ακόμα και τα δύο ευρώ στα αστικά κέντρα και πολύ περισσότερο στα νησιά.

Με τα νοικοκυριά και τους επαγγελματικούς κλάδους να έχουν να αντιμετωπίσουν και όλες τις υπόλοιπες ανατιμήσεις, μεταξύ των οποίων –πέραν από τα προϊόντα πρώτης ανάγκης– και το ρεύμα και το φυσικό αέριο, γίνεται ξεκάθαρο ότι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, φτωχοποιείται περαιτέρω με τον πλέον βίαιο και βασανιστικό τρόπο.

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνει στη συγκεκριμένη συγκυρία, είναι να μην κουνάει το δάχτυλο σε έναν λαό, ο οποίος για πάνω από δέκα χρόνια πληρώνει τα σπασμένα ενός κλεπτοκρατικού μοντέλου, που σύσσωμο το πολιτικό σύστημα οικοδόμησε και συντήρησε επί δεκαετίες.

Και μπορεί ο Χρήστος Σταϊκούρας προφανώς να μην ευθύνεται για τις αμαρτίες του παρελθόντος –θέλουμε ειλικρινά να πιστεύουμε ότι προσπαθεί– αλλά από την άλλη δεν μπορεί να χρησιμοποιεί στον δημόσιο διάλογο ως επιχείρημα την αύξηση των καταθέσεων την τελευταία διετία. Και αυτό κυρίως γιατί αυτές οι καταθέσεις δεν είναι δυνατόν να ανήκουν στα νοικοκυριά με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, τα οποία πλήττονται στο σήμερα. Αντίθετα…

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση μάλλον θα πρέπει επιτέλους να λάβει στα σοβαρά τις παραινέσεις των επαγγελματικών κλάδων για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αλλά και του ΦΠΑ που παραμένει στο 24%! Και θα πρέπει να το κάνει, όχι μόνο γιατί η σημερινή “θερμή” υποδοχή του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, από τους αγρότες της Καστοριάς, μπορεί να εξελιχθεί σε τσουνάμι, χωρίς επιστροφή για την ίδια την κυβέρνηση, αλλά και γιατί αν συνεχιστεί ο κατήφορος, η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες και δεν το αξίζει!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι